MÅTTE ENDRE STRATEGIEN: Karl Ove Knausgård klarte ikke gjennomføre det han hadde satt seg fore og medgir at han måtte dikte mye av innholdet i «Min kamp 4» Foto: Simen Grytøyr

Knausgård avslører at «Min kamp 4» er oppdiktning

(VG Nett) Karl Ove Knausgård innrømmer å ha brutt sin egen forpliktelse om å skrive sant i «Min kamp 4». Grunnen er det voldsomme oppstyret de to første romanene skapte.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I siste bind, «Min kamp 6», som kommer ut i dag, reflekterer Karl Ove Knausgård over hele romanserien, og hvordan den har blitt mottatt i offentligheten.

Han skriver at han med de to første bøkene forpliktet seg til at det han skrev om virkelig hadde hendt, og at det private rom ble opphevet.

- Nå forble det ikke i romanen, men levde ute i virkeligheten, med mitt bilde, som lignet mer og mer på en slags logo, heftet ved seg, skriver Knausgård om de to første bøkene.

Han skriver at han måtte endre visse ting i bind tre som omhandler barndommen. Knausgård strøk noen navn og endret noen karakteristikker som kunne virke krenkende.

Endret mye

Med bok fire stilte ting seg annerledes. I romanen, som han nå omtaler som «en merkelig bok» skildrer han tiden som vikarlærer i Nord-Norge, en periode han også tar for seg i debutromanen «Ute av verden».

-Jeg var redd for å ha satt i gang noe som hadde kommet ut av kontroll. Jeg anonymiserte bygda jeg hadde jobbet i, kalte den Håfjord i stedet for Fjordgård, som den jo het, og som avisene ikke var sene om å skrive at den het, skriver Knausgård og fortsetter:

- Jeg ga alle elever og lærere andre navn, og jeg ga dem også andre, oppdiktede egenskaper eller særegenheter, alt for å komme unna forpliktelsen til virkeligheten, som jeg ikke lenger maktet, skriver Knausgård som likevel legger til at alt han skriver om seg selv er sant.

Det mest kontroversielle rundt perioden i Nord-Norge var følelsene Knausgård kjente på overfor en 13 år gammel jente.

I «Ute av verden» skriver han at hans alter ego, Henrik Vankel hadde sex med denne 13-åringen, og at boken i dét øyeblikket ble en roman. Følelsene for 13-åringen, medgir Knausgård, går han ikke tilstekkelig langt inn i, i bind 4.

Og bare det at han nevner 13-åringen i «Min kamp 4» gjorde at han måtte være ekstra på vakt med alle andre i Fjordgård, skriver han i boken.

- Aldri fortalt noen

I flere intervjuer i forbindelse med bind 4 snakket Karl Ove Knausgård om at det var én ting som blir beskrevet i bindet som han aldri har fortalt noen, noen sinne. Også det avslører han hva er i det avsluttende bindet.

- En ting skrev jeg som jeg aldri hadde sagt til noe menneske i den boken, og det var at jeg ikke hadde onanert, ikke en eneste gang, før jeg var nitten år gammel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder