KLIMA-SUKSESS: Maja Lunde (44) er ute med den tredje boken i Klima-kvartetten - der den første boken er «Bienes historie» - som nå har ligget sammenhengende på de tyske bestselgerlistene i over to år.

Maja Lundes beste klimaroman! Bokanmeldelse: «Przewalskis hest»

Maja Lunde har med «Przewalskis hest» skrevet sin beste roman om klima og miljø. Men den som forventer seg tydelig og direkte tale, må bare pusse brillene og bli med på ferden.

Publisert:
Artikkelen er over tre år gammel
VG:s terninger viser 5 prikker

Her er saktens velkjente grep fra Maja Lundes to tidligere bøker i den planlagte klimakvartetten, verdenssuksessen «Bienes historie» (2015) om biene som forsvinner og «Blå» (2017) om mangel på vann.

Bøkene er solgt til 35 språk, og i Tyskland er hun superstjerne - der «Bienes historie» ble årets mest solgte bok i 2017 og har ligget sammenhengende på bestselgerlistene i over to år.

Denne gang er urhesten trekkraften i reisen mellom århundrene, fra tsartidens Russland og St. Petersburg i 1881/82 til Mongolia i 1992 - og til en skrekkens tilværelse i Norge i 2064.

I tre parallelle historier spinner Maja Lunde en vev rundt den mongolske villhesten, takhien, den sagnomsuste urhesten som man trodde var utdødd. Hesterasen ble gjenoppdaget av den polsk-russiske offiseren Nikolaj Przewalski og dermed oppkalt etter ham. 

Romanen er rett og slett spennende:

I korthuggede glimt fra tre tidsepoker introduseres et lite knippe mennesker og deres forhold til takhien. Miljøer og levekår for dyr og mennesker brettes nydelig ut.

Husker du? Denne Maja Lunde-boken solgte aller mest i Tyskland i 2017

Og i 2018: Denne Maja Lunde-boken solgte aller mest i Norge

I første epoke på 1880-tallet henter den russiske zoologen Mikhail Aleksandrovitsj en flokk villhester fra Mongolia til Europa, for å berge økonomien til dyrehager og sirkus og begeistre publikum.

Ett hundre år senere er villhesten nesten borte i Mongolia, og tyske Karin forsøker å føre en liten flokk tamme thakhier tilbake til Mongolias stepper. Karin opplevde urhesten i Görings Carinhall under andre verdenskrig, og har med seg til Mongolia en sønn som håper på et nytt liv vekk fra narkolivet på gata i Berlin.

Les også

Bakgrunn: Maja Lundes historie om et helt år på den tyske bestselgerlisten

Maja Lundes «Bienes historie» er en av tidenes største norske boksuksesser internasjonalt - og denne uken kan hun slå i…

Og endelig, på 2060-tallet, strever norske Eva og en tenåringsdatter i en tidligere naturpark på Østlandet. Strøm og sivilisasjon er borte, regnet øser ned, de har noen få dyr – og noen villhester. I likhet med fremtidshistoriene i de to første bøkene, har det meste ute i verden gått galt. Mennesker i Europa har dødd av tørke, alle drifter mot nord. Men Eva vil bli, en hoppe venter et føll.

Romanen er besettende lesning med stort driv, den er velskrevet og språklig velopplagt, midt i den dystre framtiden. Maja Lunde har sin egen oppskrift - med mange ingredienser. Hun baker inn i teksten, relativt elegant, sin samvittighetsfulle research om hester, Mongolia, naturvitenskap og mye mer.

Les også

Nå selger Maja Lunde bøker for to millioner kroner i uka

Maja Lundes «Bienes historie» troner fortsatt på toppen av bestselgerlisten i Tyskland - der den har vært nummer én i…

Det er en tekst med undertekster og hentydninger som gir perspektiver og paralleller rundt mennesker og dyr, hopper og hingster, kvinner og menn. Det er også en tekst om man kan rette opp feil og om å ta ansvar for flokken sin, for folk og fe. Finnes en god urkraft?

Noe overtydelig og uttværet blir det mot slutten. Uansett, romanen tar ikke leseren totalt inn i klimadepresjonen. Her er sannelig også atskillig lys og håp. 

Anmeldt av: Guri Hjeltnes

Kjøp boken

Maja Lunde «Przewalskis hest: roman»

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no