KLIMA-SUKSESS: Maja Lunde (44) er ute med den tredje boken i Klima-kvartetten - der den første boken er «Bienes historie» - som nå har ligget sammenhengende på de tyske bestselgerlistene i over to år.

Maja Lundes beste klimaroman! Bokanmeldelse: «Przewalskis hest»

VG:s terninger viser 5 prikker

Maja Lunde har med «Przewalskis hest» skrevet sin beste roman om klima og miljø. Men den som forventer seg tydelig og direkte tale, må bare pusse brillene og bli med på ferden.

Av 

Guri Hjeltnes

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Her er saktens velkjente grep fra Maja Lundes to tidligere bøker i den planlagte klimakvartetten, verdenssuksessen «Bienes historie» (2015) om biene som forsvinner og «Blå» (2017) om mangel på vann.

Bøkene er solgt til 35 språk, og i Tyskland er hun superstjerne - der «Bienes historie» ble årets mest solgte bok i 2017 og har ligget sammenhengende på bestselgerlistene i over to år.

Denne gang er urhesten trekkraften i reisen mellom århundrene, fra tsartidens Russland og St. Petersburg i 1881/82 til Mongolia i 1992 - og til en skrekkens tilværelse i Norge i 2064.

I tre parallelle historier spinner Maja Lunde en vev rundt den mongolske villhesten, takhien, den sagnomsuste urhesten som man trodde var utdødd. Hesterasen ble gjenoppdaget av den polsk-russiske offiseren Nikolaj Przewalski og dermed oppkalt etter ham. 

Romanen er rett og slett spennende:

I korthuggede glimt fra tre tidsepoker introduseres et lite knippe mennesker og deres forhold til takhien. Miljøer og levekår for dyr og mennesker brettes nydelig ut.

Husker du? Denne Maja Lunde-boken solgte aller mest i Tyskland i 2017

Og i 2018: Denne Maja Lunde-boken solgte aller mest i Norge

I første epoke på 1880-tallet henter den russiske zoologen Mikhail Aleksandrovitsj en flokk villhester fra Mongolia til Europa, for å berge økonomien til dyrehager og sirkus og begeistre publikum.

Ett hundre år senere er villhesten nesten borte i Mongolia, og tyske Karin forsøker å føre en liten flokk tamme thakhier tilbake til Mongolias stepper. Karin opplevde urhesten i Görings Carinhall under andre verdenskrig, og har med seg til Mongolia en sønn som håper på et nytt liv vekk fra narkolivet på gata i Berlin.

les også

Bakgrunn: Maja Lundes historie om et helt år på den tyske bestselgerlisten

Og endelig, på 2060-tallet, strever norske Eva og en tenåringsdatter i en tidligere naturpark på Østlandet. Strøm og sivilisasjon er borte, regnet øser ned, de har noen få dyr – og noen villhester. I likhet med fremtidshistoriene i de to første bøkene, har det meste ute i verden gått galt. Mennesker i Europa har dødd av tørke, alle drifter mot nord. Men Eva vil bli, en hoppe venter et føll.

Romanen er besettende lesning med stort driv, den er velskrevet og språklig velopplagt, midt i den dystre framtiden. Maja Lunde har sin egen oppskrift - med mange ingredienser. Hun baker inn i teksten, relativt elegant, sin samvittighetsfulle research om hester, Mongolia, naturvitenskap og mye mer.

les også

Nå selger Maja Lunde bøker for to millioner kroner i uka

Det er en tekst med undertekster og hentydninger som gir perspektiver og paralleller rundt mennesker og dyr, hopper og hingster, kvinner og menn. Det er også en tekst om man kan rette opp feil og om å ta ansvar for flokken sin, for folk og fe. Finnes en god urkraft?

Noe overtydelig og uttværet blir det mot slutten. Uansett, romanen tar ikke leseren totalt inn i klimadepresjonen. Her er sannelig også atskillig lys og håp. 

Anmeldt av: Guri Hjeltnes

Kjøp boken

Maja Lunde «Przewalskis hest: roman»

ARK

399,-
Til butikk
Publisert:

Les også

 1. Maja Lunde: – Uforståelig at noen ønsker seg ny «supersommer»

  Samtidig som Maja Lunde (43) troner øverst på den tyske bestselgerlisten med «Blå», har «Bienes historie» ligget over to…
 2. Simon Stranger ble refusert av eget forlag, nå vil storforlag i USA satse

  Romanen «Leksikon om lys og mørke» ble refusert av Simon Strangers norske forlag, men nå er boken solgt til det…
 3. Anne B. Ragde etter hjerneslaget: – Håper at jeg én dag blir meg selv igjen

  TRONDHEIM (VG) Noe var fullstendig galt da forfatteren våknet opp 4.juli.
  Pluss content
 4. Fått med deg denne sekserromanen? Glødende!

  Kjartan Fløgstad refser og glefser som bare han kan i dette rødglødende romanoppgjøret med løgn og unnfallenhet i norsk…

Mer om

Litteratur

Bokanmeldelse

Maja Lunde

Klima og miljø

Flere artikler

 1. Maja Lunde: – Lett å skrive om sex

 2. Maja Lunde historisk: Tre bøker på den tyske bestselgerlisten

 3. Maja Lunde er Årets Peer Gynt: – Gir ut personlig corona-dagbok

 4. 12 boktips for årets bokhøst

 5. De ti heteste forfatterne i utlandet

Fra andre aviser

 1. Maja Lunde: – Reising er mitt klimadilemma

  Aftenposten
 2. Bokanmeldelse: På tide å bytte ut vinnerformelen, Maja Lunde?

  Aftenposten
 3. Her er bøkene du bør få med deg i høst

  Aftenposten
 4. – Hadde jeg vært 28 i dag, ville jeg vært veldig usikker på om jeg skulle få barn

  Aftenposten
 5. I fjor ble 1000 norske bøker oversatt. Hva skal til for å slå gjennom?

  Aftenposten
 6. Disse forfatterne er på lønnstoppen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no