IKKE LENGER SÅ FATTIG: Karen Elene Thorsen - aka @fattig.student - har laget kokebok om mat på budsjett og selger nå mest bøker i Norge. Bokhandlere VG har forhørt seg med, sier etterspørselen er «helt crazy».

Nå selger «Fattig student» mer bøker enn Nesbø

Minst åtte forlag skal ha tatt kontakt med Karen Elene Thorsen (22) for å gi ut bok basert på hennes populære instagramkonto @fattig.student. Nå selger hun aller mest i Norge!

 • Camilla Norli
Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Ingen selger mer bøker i Norge enn den 22-årige studenten Karen Elene Thorsen akkurat nå. Ikke Jo Nesbø, ikke Lucinda Riley, ikke Ingvar Ambjørnsen. Akkurat nå er det kokeboken «Fattig student» som selger mest - uansett sjanger og utgave.

– Det er jo helt rart. Jeg klarer ikke å innse det, det er som om jeg bare er helt på siden av meg selv - og jeg tror nok ikke dette kommer til å gå opp for meg før om et par måneder. Det er helt sinnssykt rart å se sitt eget navn sammen med forfattere som Jo Nesbø.

Sjekk ut 12 boktips for høsten!

Her er topp ti over de mestselgende bøkene i Norge denne uken, ifølge Bokhandlerforeningen:

1. Karen Elene Thorsen: «Fattig student»

2. Lucinda Riley: «Månesøsteren»

3. Jo Nesbø: «Kniv»

4. Tara Westover: «Noe tapt og noe vunnet» (pocket)

5. Helene Flood: «Terapeuten»

6. Lars Mytting: «Søsterklokkene» (pocket)

7. Linda Hansen: «Ministrikk»

8. Stefan Ahnhem: «Motiv X» (pocket)

9. Jan-Erik Fjell: «Gjemsel»

10. Jørn Lier Horst: «Det innerste rommet» (pocket)

Førsteopplaget av «Fattig student», som er en bok om mat på budsjett, var på 8000 eksemplarer og ble revet vekk allerede før den kom i butikk. Andreopplaget på 10.000 bøker er allerede lovet bort, ifølge forlaget, og nå trykker de et tredje, fjerde og femte opplag for å møte etterspørselen. Totalopplaget blir da på 45.000 bøker. Ventelistene er lange i bokhandlere landet over, og bokhandlere VG har forhørt seg med omtaler etterspørselen som «helt crazy».

Les også

Anmeldt: Britney Spears + Linnéa Myhre = Sant!

I romanen «Meg, meg, meg» skriver Linnéa Myhre om frykten for å gi plass til noe mer enn seg selv og om jakten…

– Jeg hadde jo håpet at det skulle bli masse styr rundt boken, for jeg ser på boken som noe folk trenger. Men jeg hadde aldri trodd at det skulle bli SÅ mye oppmerksomhet rundt den. Jeg håper det blir en langtidsselger, for det er en bok som ikke slutter å være aktuell. Det kommer hele tiden nye studenter - og andre som har lyst til å lage mat på budsjett, sier Thorsen til VG.

Fått med deg? Anniken «Annijor» Jørgensen beskyldes for plagiat

Dersom hun selger ut 30.000 bøker er hun ikke lenger så fattig student. Et raskt regnestykke basert på normalkontrakten - viser at hun vil tjene godt over én million kroner dersom det tredje og fjerde opplaget selges ut. Men Karen Elene Thorsen gjør ikke om konseptet av den grunn:

– Haha, jeg er ikke så fattig lenger, nei. Jeg har på en måte tjent penger på å være fattig - og det er jo veldig kult. Nå håper jeg virkelig at jeg kan bygge videre på dette, og jeg er tydelig overfor følgerne mine på at uansett hvor mange penger som kommer inn på konto, så vil jeg fortsette å leve på det samme matbudsjettet, sier Thorsen.

Matbudsjettet hennes ligger på rundt 300–400 kroner i uka, og boka presenterer ukemenyer til 250 kroner og andre sparetips.

Les også: Grepene for bedre økonomi!

– Jeg har innsett at uansett hvor mye penger jeg har, så trenger jeg ikke å bruke mer penger på mat. Det er akkurat nok til det jeg trenger. Og jeg vil jo tro at de aller fleste ønsker å bruke så lite som mulig på mat - og gjerne kaste mindre mat. For alt dette handler om å planlegge og om å bruke opp det du har i kjøleskapet.

Forlaget tok kontakt allerede i november i fjor.

– Da hadde jeg bare 10.000 følgere, forteller studenten bak instagramkontoen @fattig.student, som nå har over 150.000 følgere. Senere har minst åtte andre forlag tatt kontakt, forteller hun.

Det hele startet i september 2017 da hun anonymt la ut sin første ukemeny på budsjett på instagram og kunne se at det stadig ble flere følgere.

Pluss content
Les også

De smarte knepene: Firebarnsmorens matbudsjett: 1000 kroner i uken

– Folk er veldig nysgjerrige på hvordan vi får det til. Jeg kan ofte se at de begynner å regne på sitt eget matbudsjett…

– Jeg husker godt at jeg syntes at det var helt sykt at 200 mennesker så på hva jeg spiste, forteller hun om kontoen som på få måneder økte til noen tusen følgere.

En litterær triumf! Sjekk ut denne terningkast 6-romanen

Hun tror suksessen lar seg enkelt forklare.

– Det finnes jo så mange matbloggere, men nesten ingen fokuserer på mat for dem som lever på budsjett - og det er ingen som har tatt studentmarkedet. Før nå. Mange legger jo ut ukemenyer, men mine ukemenyer handler om å bruke opp alle ingrediensene og tømme kjøleskapet hver uke, sier Thorsen.

Men nå tar hun et friår fra studiene for å satse videre på kokebok og Instagram. På forlaget sitter de og river seg i håret for å få ut nok bøker.

– Vi har har hatt mange bestselgere, men dette går utenpå noe vi har opplevd tidligere. Vi har ligget på tråden med trykkeriet siden mandag, og nå velger vi å trykke bøker her i Norge slik at vi får nye bøker på lager allerede på onsdag. Ark og Norli er stort sett utsolgt i hele Oslo, og det er ventelister over hele landet, sier forlegger Jonas Forsang i Pilar forlag.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Lest denne? Begeistrer verden med «Hvordan lager man en baby?»

  Anna Fiskes barnebok «Hvordan lager man en baby?» og hennes direkte svar og tegninger på hvordan det hele foregår…
 2. Britney Spears + Linnéa Myhre = Sant! Bokanmeldelse: Linnéa Myhre: «Meg, meg, meg»

  I romanen «Meg, meg, meg» skriver Linnéa Myhre om frykten for å gi plass til noe mer enn seg selv og om jakten…
 3. 12 boktips for årets bokhøst

  Her er 12 romaner du kan glede deg til bokhøsten 2019: Her er store navn som Lars Saabye Christensen, Dag Solstad, Maja…
 4. Grepene for bedre økonomi: Kjerstis familie har et matbudsjett på 5000 kroner

  Ifølge ekspertene er det flere punkt i norske familiers budsjett hvor det ligger stort sparepotensial.
  Pluss content

Mer om

Råvarer

Mat og drikke

Kjøkken

Litteratur

Flere artikler

 1. «Fattig student» er gravid

 2. Årets mest solgte bøker: Denne svensken solgte mer enn Nesbø

 3. Influencerboom i bokbransjen: «Samme hvor drit boken er, selger den bra»

 4. Unni Lindell forlater Aschehoug - går til Petter Stordalen-forlag

 5. Trader merkeklær med stor gevinst

Fra andre aviser

 1. Med mormor som inspirasjon

  Aftenposten
 2. Fra «fattig student» til suksessfull entreprenør

  Bergens Tidende
 3. «Fattig student» hentet tre millioner på rekordtid

  Bergens Tidende
 4. «Fattig student» inspirerer tusenvis av følgere fra studentkjøkkenet sitt

  Aftenposten
 5. Influenser flytter fra Oslo: – Prisene er helt elleville

  Bergens Tidende
 6. Fra krise til stålkontroll på økonomien: – Å holde det skjult var nesten det verste

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no