BRATTELI MED BARNA: Marianne Bratteli (t.v) forteller i boken «Krigens arvinger»: «Tidlig oppfattet mitt barnesinn at denne verden har en grufull bakside […] det var som lukten av krutt og skrikene etter mishandlede og døde mennesker nådde helt inn i barnekammerset. Slik vokste jeg opp som en jente mer mørk og alvorlig enn mine venninner.» Foto: Privat

Fascinerende og spesiell krigsbok: Bokanmeldelse: «Krigens arvinger»

VG:s terninger viser 4 prikker

En far spiste mat med mugg på. En annen far elsket hardt arbeid resten av livet. En tredje brukte hele høsten 1945 til å gå i fjellet for å trene seg opp å ha blitt banket, torturert og svekket over flere år.

Av 

Guri Hjeltnes

Publisert:

Artikkelen er over ett år gammel

Kjøp boken

Nanna Segelcke «Krigens arvinger: motstandsheltenes etterkommere forteller»

Tanum

399,-
Til butikk

Historiene flommer i denne fascinerende og spesielle boken. Tittelen «Krigens arvinger» spiller på mange strenger: Hva bar krigsgenerasjonen med seg inn i etterkrigsårene, hva slags arv fikk barna fra sine foreldre som var motstandshelter?

Fått med deg? VG kårer ÅREST BESTE BØKER!

Nanna Segelcke har hatt en god idé om å samle en gruppe barn av motstandsfolk og deres erfaringer mellom to permer, og hun har valgt fritt - også blant venner og bekjente. Bidragsyterne har utvilsomt en kjendisfaktor, de heter Nansen, Skogen Lund, Manus, Bratteli, Tronstad, Hjort, Scheel, Vislie, Staal Eggen, Berntsen, Egge, Evang, Skaalebraaten og Kokkin. Her er Rjukan, beste vestkant og kommunister.

Max Manus med familie. Foto: Privat

Skjønt barn er de jo ikke lenger, i dag er de alle høyt oppe i årene. Men barns perspektiver og erfaringer fra en oppvekst med krigens skygger og smerter er interessant. Segelcke har ikke tatt mål av seg til å være representativ eller å ta med barn av alle krigens ulike grupper. Her er ikke barn av NS-medlemmer eller frontkjempere.

Det er noe forfriskende ved flere av historiene, fordi det er mennesker som ikke tidligere har snakket om krig og okkupasjon.

les også

«Snøsøsteren»-suksessen fortsetter: Fra tårer til millioner for Lisa og Maja

Segelcke har samlet historiene til de ulike motstandsgruppene side om side, Milorg, Osvald- og Pellegruppa, Oslo-gjengen og Kompani Linge. Og her er andre, Helge Hjort som opplevde det sønderbombede Tyskland i 1945, Bjørn Egge som ble tatt under utbruddet av kvarstadbåtene og havnet i hardt krigsfangenskap – og innvirkningen på hans familie. Det blir en bredde, om enn den kan virke noe tilfeldig.

GOD IDÉ: Nanna Segelcke har samlet en gruppe barn av motstandsfolk og deres erfaringer mellom to permer i boken «Krigens arvinger». Foto: Jan Ung

Boken kunne hatt en strammere redaksjonell hånd og en kildekritisk gjennomgang av de ulike historiske begivenheter som presenteres. Segelcke ligger i den patriotiske krigsfortellingen.

Men styrken i boken er de personlige erfaringene og mangfoldet i stemmer. Her reises spørsmålet om hva du eller jeg ville gjort i samme pressede krigssituasjon, og om hva som skjer når mennesker utsettes for dramatiske moralske valg.

Erfaringene er vidt forskjellige, mange barn husker taushet og det uttalte. Mange av motstandsheltene hadde en adferd som fortalte mer enn ord - nøkternhet, moralsk handling og holdning. 

Det er mange fedre i boken, få mødre. Gerda Vislie er én av dem. Hun ble hundset i fangeleiren på Grini, og hennes far Jon Vislie ble skutt. Datteren Elisabeth Vislie sier i boken om at denne sorgen i familien «har jeg båret med meg gjennom livet, fordi barndommens opplevelser griper fatt i hjerterøttene og aldri slipper taket.» Og moren ble preget for livet.

Anmeldt av: Guri Hjeltnes

Publisert:

Les også

 1. Bøkenes svar på «Love Actually» – VG anmelder ny juleroman-trend

  I fjor lå boken «En dag i desember» i ukevis på den norske bestselgerlisten før jul – og nå kommer alle forlagene med…
 2. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2019

  VGs bokanmeldere gir deg sine topp tre beste leseropplevelser fra året som snart er gått.
 3. Norske bokhandlere: Dette er årets beste bok

  Bokhandlerprisen 2019 går til Lisa Aisato og «Livet - illustrert», og for første gang har norske bokhandlere stemt frem…
 4. Snakk med en svulst! Bokanmeldelse «Sjamanens reise» av Sjaman Durek

  Sprøyt, svada og griseprat. Sjaman Durek leverer varene!
 5. Fulgte hver sin drøm - møt Morten Harkets «ukjente» spikkebror

  Mens storebror Morten ble superstjerne med a-ha, valgte Kjetil Harket (53) å følge sin lidenskap for håndverk og ble…

Flere artikler

 1. Enorm interesse for å lage ny Max Manus-film

 2. Sprengstoff fra motstandshelten Max Manus! Bokanmeldelse: «Rottejegeren»

 3. Hemmelig Max Manus-manus: Gir ut roman fra 1948

 4. Pluss content

  Max Manus’ ukjente sider – skrev om tunge krigstraumer

 5. Krimbøker til årets påske: VG tipser om de beste krimbøkene!

Fra andre aviser

 1. De som arvet krigen

  Bergens Tidende
 2. Først da Olav Skogen ble gammel og fikk demens, så datteren Kristin hva han hadde båret på etter krigen

  Aftenposten
 3. Bokanmeldelse: Max Manus og Sigrid Undset har påfallende likhetstrekk

  Aftenposten
 4. Debatt: – Vi feirer mens Norge ikke tar nok ansvar for millioner på flukt

  Bergens Tidende
 5. Toppledernes anbefalinger: Disse bøkene har påvirket oss mest

  Bergens Tidende
 6. En av disse var den hemmelige agenten «Truls». Få skjønte hvem.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no