Krimroman om uoppklart drap

LARVIK (VG) Det uoppklarte drapet på enkemannen Ronald Ramm er utgangspunktet for politimann Jørn Lier Horsts krimdebut.

Lena Storvand
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Jørn Lier Horst hadde sin første dag på jobb ved Larvik politidistrikt den dagen liket ble funnet. Han ble kalt ut på jobb for å holde vakt ved åstedet. Å stå på dørstokken og vite at en ukjent gjerningsmann hadde stått der før ham, gjorde inntrykk.

- Det er noe som har festet seg ved meg, sier politimannen og krimdebutanten, som nå jobber i narkotikagruppen ved Larvik politistasjon.

I forbindelse med utgivelsen av «Nøkkelvitnet» åpner han også nettstedet www.uoppklart.no. Håpet er at oppmerksomhet rundt denne og andre uoppklarte saker kan føre til nye tips.

Ille tilredt

Jørn har aldri vært direkte involvert i etterforskningen av drapet på Ronald Ramm, som ble funnet ille tilredt i sitt hjem. Inventaret var endevendt, og huset bar preg av kamp. Ramm skal ha kjent til rykter om at noen planla å rane ham, og holdt derfor døren alltid låst. Det var imidlertid ingenting som tydet på at gjerningsmennene brøt seg inn i huset. Ramm låste trolig drapsmannen inn selv.

- Det er et skjæringspunkt i forhold til detaljrikdom: Boken må ikke avsløre detaljer fra etterforskningsarbeidet. Derfor har jeg hatt politiadvokaten til å lese gjennom manus.

Også etterforskningslederen for Kripos har gjort det.

- Dette både i forhold til taushetsplikt og injurier, forklarer han, som også har sett Kripos' sluttrapport om drapet.

Jørn Lier Horst sier store deler av boken er realistisk.

- Politiarbeidet; avhørssituasjoner, beskrivelsen av åstedet. Og ingen vil jo være i tvil om hvilket drapsoffer det var.

Mishandlet katt

I «Nøkkelvitnet» utspiller handlingen seg i Stavern. I boken heter drapsofferet Preben Pramm, og funnet av ham setter en stopper for ferieplanene til romanens William Wisting. Politiførstebetjenten blir satt på saken.

- Hvor tett opptil virkeligheten ligger boken?

- I og med at jeg finner løsningen på saken, er den ikke helt opptil. Men enkelte detaljer som har gjort inntrykk på meg, er med, andre har jeg utelatt.

At drapsofferets katt ble mishandlet, og slepte seg bortover gulvet før den døde av skadene, er derimot med.

Lier Horst sier han i boken har tatt utgangspunkt i de objektive og faktiske forhold, og diktet videre der ifra.

- Selv om både Ronald Ramm og romanfiguren Preben Pramm har flere likhetstrekk, er det den gamle drapssaken, og ikke personene som var involvert i den, jeg har bygd historien på, forklarer forfatteren. Han understreker at han er opptatt av å ivareta Ronald Ramms ettermæle, og tok tidlig kontakt med Ramms datter, Rigmor Waldvogel.

- Jeg har hatt en dialog med henne om at jeg har skrevet denne boken.

- Edelt motiv

Jørn er forberedt på kritikk om at han «lager underholdning og kommers rundt et uoppklart drap».

- Men jeg har jo et edelt motiv. Dette er ikke en sak som bør ties i hjel, men snakkes om.

Også enkeltelementer fra andre ekte saker er med i «Nøkkelvitnet». Der blir et menneske direkte truet med våpen. Det opplevde Lier Horst selv som fersk lensmannsbetjent i 1997, da han tilfeldigvis ble vitne til et ran av en verditransport, og tok opp jakten på ranerne.

På en sidevei sto ransbilen i brann, og Jørn så at ransmennene var på vei inn i en annen.

- De skjøt ut av vinduet med maskingevær; det spratt opp fra jorda rett foran meg.

Dette innledet etterforskningen og opprullingen av den såkalte Østlandsligaen.

Etterforskningen av drapet på Ronald Ramm holdt på til mai 1996.

- Nå håper jeg det kommer nye opplysninger som kan gi grunn til å gjenoppta saken.

- Tror du det skjer?

- Ja, jeg må jo ha det håpet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder