KRIG OG FRED: Zakhar Prilepins «Klosteret» kom ut i Russland i 2014 og lå tre år i strekk på på bestselgerlistene. Den vant også utmerkelsen Bolsjaja kniga, «Den store boka». Nå er den ute på norsk. Foto: Dmitry Rogulin / TASS

Stor russisk roman: Bokanmeldelse: Zakhar Prilepins «Klosteret»

VG:s terninger viser 5 prikker

Den kontroversielle og bestselgende forfatteren Zakhar Prilepin har skrevet en stor russisk roman i alle ordets betydninger.

 • Gabriel Michael Vosgraff Moro

Artikkelen er over to år gammel

Romaner om straffekoloniene er nærmest en egen sjanger i russisk litteratur, fra tsjarens tvangsarbeidsleire til Stalins slave- og konsentrasjonsleire, bedre kjent som Gulag. Dostojevskijs «Opptegnelser fra det døde hus» og Aleksandr Solzjenitsyns «En dag i Ivan Denisovitsj' liv» er to kjente eksempler fra hvert sitt århundre.

Det er med andre ord litt av en tradisjon Zakhar Prilepin skriver seg inn i med romanen «Klosteret», som utkom på russisk i 2014 og umiddelbart ble en litterær og kommersiell suksess.

I bokens forord skriver forfatteren om hvordan han hentet inspirasjon til å skrive fra oldefarens erfaringer fra arbeidsleiren på Solovkiøyene i Kvitsjøen, der det gamle klosterkomplekset etter bolsjevikenes maktovertagelse ble omgjort til prototypen på Gulag-systemet. «Solovki», skriver Prilepin «er et speilbilde av Russland, og det som i et forstørrelsesglass – naturlig, ubehagelig, tydelig!»

les også

Solzjenitsyn gravlagt i russisk kloster

Helten i Prilepins roman er 27 år gamle Artjom Gorjáinov, som på midten av 1920-tallet kommer til klosteret for å sone sin straff. Han er dømt for fadermord – et nikk til «Brødrene Karamasov» – og må raskt lære seg overlevelsens kunst blant leirens brokete forsamling av fanger. Fortellingen går tett på hverdagen til et titalls av fangene, viser frem intrigene og maktkampene, men også vennskapene og forbrødringen.

Det er en verden der veien er kort mellom liv og død, enten den kommer i form av sykdom eller vold. Artjom, viser det seg, er en handlekraftig ung mann, som med list og flaks kommer seg opp og frem i fangeleirens hierarki, helt til leirkommandanten Fjodor Ejkhmanis' side. På veien dit har han gjort seg bemerket hos tsjekisten Galina (medlem av det hemmelige politiet), som også er Ejkhmanis elskerinne, og Artjom og Galina innleder et forhold som kan bli skjebnesvangert for dem begge.

les også

Ferrantes ektemann?

For midt i tristessen og fangelivets mange avgrunner, er «Klosteret» også en kjærlighetsroman, en fortelling om mot og søken etter frihet.

Romanen levendegjør fortiden og plasserer seg trygt blant tidligere klassikere om russiske tvangsarbeidsleire, selv om den kanskje ikke er direkte original i formen. I en dialogdrevet og kroppslig prosa, solid oversatt til norsk av Marit Bjerkeng, viser forfatteren dyp psykologisk innsikt og empati for sine mange karakterer.

Det er vanskelig å skrive en bok på nærmere åtte hundre sider uten longører, men bokens lengde gjør det samtidig mulig å hevde at «Klosteret» i både omfang og innhold er en stor russisk roman.

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. Bok for late lesere! Bokanmeldelse: Johan Harstad: «Ferskenen»

 2. Et uvanlig morsportrett: Bokanmeldelse Ida Hegazi Høyer: «ene | barnet»

 3. Bokanmeldelse: Jón Kalman Stefánsson: «Sommerlys. Og så kommer natten»

 4. Herlig småfrekt! Bokanmeldelse: Ingvild Lothe: «Havfruehjerte»

 5. Bokanmeldelse: Mary Lynn Bracht: «Hvit krysantemum»

Fra andre aviser

 1. «Klosteret» er 750 sider med skitt, brutalitet og lopper – og pur litterær nytelse

  Aftenposten
 2. Stor guide til Russisk uvirkelighetslitteratur

  Aftenposten
 3. Beate Grimsrud har vunnet en rekke litterære priser for sine bøker. I denne romanen viser hun nok en gang hvor dyktig hun er til å lade hendelser og personer med utvidet betydning.

  Bergens Tidende
 4. Ny bok om Ari Behn: – Mot slutten av livet var han så fortvilet at han ikke visste hvem han var

  Bergens Tidende
 5. De skriver såkalt kiosklitteratur – og selger millioner av bøker

  Bergens Tidende
 6. Forfatter Maria Kjos Fonn: – Jeg kunne aldri utlevert mine nærmeste

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no