Knausgårds debutroman utsolgt

Karl Ove Knausgårds debutroman «Ute av verden» fra 1998 er utsolgt.

Børre Haugstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

FALT IKKE I SMAK: Karl Ove Knausgård har for mye skjegg mener Anna Anka. Foto: Scanpix

- Vi trykker opp 5000 nye eksemplarer av «Ute av verden», som kommer om en uke, sier Richard Aarø i Tiden Forlag, som ga ut Knausgård før han gikk til Oktober Forlag. Det nye opplaget er i første omgang i pocket, som den bare har vært tilgjengelig i siden 2003.

VG Nett-leser:«Brukbar lesning om du liker utlevering av følelser fra oppveksten, familiekonflikter og indre konflikter»Si din mening!

- Senere trykker vi et sted mellom 5000 og 10.000 innbundet, sider Aarø.

Link mellom bøkene

«Ute av verden» er den av Knausgårds bøker som har solgt minst. Til sammen har den med bokklubbsalg et opplag på 30000 bøker.

- Det er en debutroman. For en slik bok er 30000 et meget høyt opplag, sier Aarø.

- Hvorfor er den minst solgt?

- Husk på at den kom før «Min kamp». Den gang var ikke Knausgård noen stor kommersiell forfatter, men suksessen til «Min kamp» har økt interessen for hans tidligere bøker, som «Ute av verden», sier han.

Kontroversiell

Det viser seg nå at det er en link mellom Knausgårds del 4 av «Min kamp», som kommer i februar, og debutboken «Ute av verden».

Debutromanens kontroversielle plot tar for seg en lærer, som nordpå innleder et seksuelt forhold til en 13-årig elev. Del 4 tar for seg Knausgård selv som reiser nordover som lærervikar 18 år gammel. I Del 2 av «Min kamp» sår Knausgård selv tvil om den seksuelle omgangen med 13-åringen i «Ute av verden» bare var ren fiksjon (oppdiktet). Altså at den hendelsen også kan være selvbiografisk, som «Min kamp».

Betydelig ekstrasalg

Markedssjef Elisabeth Steen i Oktober Forlag, bekrefter at også de, som ga ut hans andre roman «En tid for alt» fra 2004, før «Min kamp»-serien, har merket økt etterspørsel for denne andre Knausgård-boken. «En tid for alt» har solgt i 42000 eksemplarer i bokhandel og 5000 i bokklubb.

Karl Ove Knausgård ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for den boken. Det ga et betydelig ekstrasalg, ifølge Steen, og har derfor solgt bedre enn debutboken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder