STOR SUKSESS: Jo Nesbø er den eneste forfatteren som ikke er britisk eller amerikansk på listen over verdens mest suksessrike nålevende krimforfattere. Foto: ESPEN RASMUSSEN

Nesbø blant verdens mest suksessrike krimforfattere

(VG Nett) Jo Nesbø (53) er plassert på en 8. plass over verdens mest suksessfulle nålevende krimforfattere.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er Daily Mail som har utarbeidet listen basert på salg på verdensbasis, og norske Nesbø er eneste skandinav på listen.

Faktisk er alle de andre på listen enten amerikanere eller briter.

Listen toppes av David Baldacci (52), som har solgt 110 millioner krimbøker. Deretter følger Patricia Cornwell (56), James Patterson (66), Harlan Coben (51), Ian Rankin (53), Michael Conolly (56), Lee Child (59) og altså Nesbø.

Nordmannen står oppført med et salg på 15 millioner bøker på verdensbasis. VG har vært i kontakt med Nesbø, som ikke ønsker å kommentere saken.

VGs anmelder May Grethe Lerum sier til VG at suksessen er en kombinasjon av særdeles velskrevne bøker, et bredt kontaktnett og en villighet til å satse i apparatet bak forfatteren.

- Han har tråkket opp løypen i det engelskspråklige markedet. Apparatet han har bak seg er unikt i norsk sammenheng, og så er det gull det de markedsfører. Men det er ikke dermed sagt at han er den som skriver best, sier Lerum, som trekker fram Tom Egeland som en som puster Nesbø i nakken hva angår krimbøker.

Hun understreker at det er veldig vanskelig for norske forfattere å nå det engelskspråklige markedet.

- Det er bare noen få skandinaver som får det til, og Nesbø var nok blant de første. Han har vært en som har trukket flere med seg i det samme markedet, og jeg vet at flere norske krimforfattere har vært signert gjennom det samme nettverket, sier Lerum.

Daily Mail beskriver Nesbø-bøkenes detektiv slik:

- Etterforsker Harry Holes alkoholvaner får inspektør Morse til å se ut som en avholdsmann. Han er alltid på grensen til å få sparken og dukker innimellom opp på åsteder dritings. Selvsagt er han Oslos beste etterforsker uansett.

«Snømannen» trekkes fram som den fremste boken, mens også filmen «Hodejegerne» trekkes fram som vel verdt å se.

Topp ti-listen avsluttes av Peter Robinson (63) og Kathy Reichs.

Følg VG Rampelys på Facebook !

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder