MYE SKRYT: Birger Emanuelsen får gode skussmål for sin tredje roman «Anna og kjærligheten» - om jordmoren Anna på 61 år som aldri har hatt en sykedag i hele sin karriere. Foto: Eivind Yggeseth

Ukas boktips!

Det er på tide at flere oppdager Birger Emanuelsen: Vi tipser om hans nye roman denne uken. Samtidig en kul og mørk ungdomsroman - og årets Man Booker-pris-vinner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

1. Birger Emanuelsen: «Anna og kjærligheten» (Tiden)

Dette er Emanuelsens tredje roman - og med denne fortjener han et bredt publikum. Romanen har allerede høstet en sekser i Adresseavisen - som sammenlikner hovedpersonen Anna med Herbjørg Wassmos Dina. 61 år gamle Anna Bergseng er jordmor og har aldri hatt en sykedag, men en kveldsvakt går Anna på jobb med feber. Utenfor fødestuen møter hun et menneske hun en gang kjente, og en minneflom river grunnen vekk under henne. Innsiktsfult om livet som var, og om livet som kunne vært.

Siste anmeldelse: Kristopher Schaus samtalebok med Ingvar Ambjørnsen

2. Ida Jackson: «Danielle» (Aschehoug)

Ida Jackson fikk mye skryt for sakprosaboken «Morfar, Hitler og jeg» som kom i 2014 - og hjemme hos oss har de hvite lesehestbøkene (6-9 år) om Lena vært svært populære. Nå er Jackson ute med sin første ungdomsroman - og den handler om Danielle som er 16 år og muligens et geni. Hun skal bli en anerkjent kunster, men nå er hun i trøbbel. Beskrives som en mørk thriller for ungdom fra Oslos bakgater.

Lars Mytting: Nå blir det ved-fargeleggingsbok!

Fått med deg? Eskorteroman utløste tidenes budkrig i norsk bokbransje

3. Han Kang: «The Vegetarian»

Denne uken ble den sør-koreanske forfatteren Han Kang tildelt den prestisjetunge litteraturprisen Man Booker International Prize 2016 for «The Vegetarian» - og danket ut sterke navn som Orhan Pamuk og Elena Ferrante. Juryen sier: «En uforglemmelig, slående og original roman som på alle måter fortjener å vinne». Pax har sikret seg de norske rettighetene, men «The Vegetarian» skal etter planen ikke ut på norsk før våren 2018. Boken handler om en kvinne som bestemmer seg for å slutte å spise kjøtt, noe som er nesten uhørt i dagens Sør-Korea - og det tolkes som et sjokkerende opprør. Reaksjonene til ektemannen og familien får foruroligende konsekvenser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder