NOBELPRISVINNER: Den franske forfatteren Patrick Modiano. Foto:Martin Bureau,Afp

Patrick Modiano fikk Nobelprisen i litteratur

Akademien: – Han er svært kjent i Frankrike, men ingen andre steder!

Den franske romanforfatteren Patrick Modiano fikk årets nobelpris i litteratur.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Patrick Modiano er født i 1945. Han vant i 1978 den høythengende franske Goncourt-prisen for sin roman «Rue des boutiques obscures».

Om du ikke har hørt om prisvinneren, skal du ikke være så bekymret. Sekretær Peter Englund i Svenska Akademien, som deler ut prisen, uttalte til pressen:

- Han er svært kjent i Frankrike, men ingen andre steder.

Modiano regnes som en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, og har jevnlig vært nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur, som han altså fikk i år.

VGs bokanmelder og avtroppende redaktør i magasinet Bokvennen, Gabriel Michael Vosgraff Moro, synes valget er litt underlig.

– Det fremstår litt underlig at nok en franskmann blir valgt, det er jo ikke lenge siden prisen gikk til Le Clézio fra samme generasjon. Jeg har ikke lest Modiano, så det er vanskelig å si om dette var et godt valg, men generelt har jeg sans for overraskelser, og dette er en utmerket anledning til å bli kjent med et forfatterskap som har vært forsømt her til lands, sier Moro.

Modiano har skrevet over 30 «underlige og urovekkende romaner», men kun et fåtall er oversatt til norsk. Han tar opp jevnlig «en rekke temaer som løselig knyttes sammen fra den ene boken til den andre: Den andre verdenskrig, ungdommer som rømmer hjemmefra, frykt for fremtiden, søken etter en tapt tid, og den første kjærlighetens mirakuløse kraft.» (Wikipedia)

Tre av hans bøker er oversatt til norsk: Gater i mørke, (1979), Ungdomstid (1982) og Søndagene i august (1988), alle på Cappelen Damm.

- Dette var uventet, vi ble overrasket nå, sier informasjonssjef i Cappelen Damm Tone Hansen.

Men ingen av disse bøkene er i salg lenger.

­- De kom på slutten av 70-tallet og på 80-tallet, så det begynner å bli en stund siden. Men nå kaster vi oss rundt og prøver å få titlene i salg igjen. Bøkene trykkes så fort som mulig. Det vil ta et par uker. Vi synes jo det er veldig stas at prisvinneren er i vår stall, sier Hansen.

I Svenska Akademiens begrunnelse heter det at Modiano har fått prisen for «hukommelsens kunst, med hvilken han har levendegjort de mest ufattbare menneskelige skjebner og avdekket livet under okkupasjonen».

Forfatter Tom Lotherington oversatte i sin tid Modianos «Søndagene i august» til norsk. Han mener prisen kommer som følge av at Modiano har et stort forfatterskap bak seg.

– Modiano er en god, solid og egenartet romanforfatter i Nobelpris-klassen. Han har et stort forfatterskap bak seg, og trolig mange skapende år foran seg. Han er av den forfattertypen som skriver «den samme boka» om og om igjen, sier Lotherington som mener andre kunne ha fortjent prisen like godt.

– Andre kunne hatt bedre nytte av den også. Modiano er etablert, anerkjent og prisbelønnet fra før. Men det er vel matteuseffekten. Jeg vet ikke hvorfor det svenske akademiet valgte Modiano nå i år. Det må være for å påskjønne et langt og fortjenstfullt forfatterskap, som forhåpentlig ikke er avsluttet,sier Lotherington.

Modiano har også skrevet filmmanus; til «Lucien Lacombe» (1973) og «Bon Voyage» (2003), med blant andre Isabelle Adjani og Gérard Depardieu i hovedrollene.

Nobelprisen i litteratur ble opprettet i 1901.

Bare tre norske forfattere har fått den før: Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.

Jon Fosse var nevnt blant favorittene i fjor, men prisen gikk til den kanadiske novellisten Alice Munro.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder