MANGE INTERVJUER: Onsdag møter David Lagercrantz presse fra hele verden før boken «Det som ikke dreper oss» slippes i torsdag morgen. Foto:Pressebilde, Norstedts / Caroline Andersson,

Den omdiskuterte fortsettelsen på Stieg Larssons
«Millennium»-trilogi: «Millennium»-arvtaker David Lagercrantz snakker ut om kritikken

STOCKHOLM (VG) Torsdag slippes den omdiskuterte fjerdeboken i Stieg Larssons «Millenium»-serie. Ifølge forfatter David Lagercrantz har nordmenn vært hans største kritikere.

Artikkelen er over fire år gammel

Hele verdenspressen er invitert til Stockholm og det som er verdens største bokslipp i år: «Det som ikke dreper oss», fortsettelsen på Stieg Larssons trilogi. Torsdag slippes boken i hele 26 land samtidig, mens den etter hvert skal ut i over 40 land. I forkant har hemmelighetskremmeriet vært ekstremt – og forlaget har voktet manuset så strengt som et manus aldri før har vært passet på i forlagets historie.
Onsdag morgen ble imidlertid boken sluppet ved en feil, melder Uppsala Nye Tidning. «Det som ikke dreper oss» sto fullt synlig på en hylle i en bladkiosk i Stockholm, forteller sistnevntes kultursjef. Dette var bokens forlag lykkelig uvitende om under onsdagens pressekonferanse.

– Som journalist skjønner jeg jo at det blir stilt spørsmål til de strenge reglene rundt denne utgivelsen – men med den enorme interessen var vi tvunget til å holde igjen. Vi ville jo ikke at boken skulle lekke, sier David Lagercrantz til pressekorpset.

Det er han som har skrevet den fjerde boken i serien, på oppdrag fra Stieg Larssons forlag Norstedts og Larssons far og bror – som forvalter rettighetene til Stieg Larssons forfatterskap. Her til lands er Lagercrantz best kjent for biografien «Jeg er Zlatan».

Bakgrunn: Den siste Stieg Larsson-boken blir utgitt

En storm av kritikk

«Det som ikke dreper oss» er imidlertid et langt mer omstridt prosjekt: Da nyheten ble sluppet for snart to år siden, var det mange norske krimforfatteren som reagerte. «Skandaløst», «skammelig» og «danser på Larssons grav» var noen av kraftuttrykkene som ble brukt fra blant andre Hans Olav Lahlum, Tom Egeland og Unni Lindell.

Da VG møtte Lagercrantz på tomannshånd tirsdag kveld, kommenterte han kritikkstormen fra sine norske kolleger:

– De raser mot at dette ikke er etisk riktig. Det må de få lov til å mene. Det er en enorm kulturforskjell å se i hvordan land som USA, England og Spania har tatt i mot dette, og land som Norge. Det fikk jeg merke før jeg skaffet meg hemmelig nummer. Det er faktisk i Norge dere har vært aller mest kritiske, sier forfatteren.

Larssons samboer, Eva Gabrielsson, har også gått hardt ut mot den kommende boken. Hun fortalte VG i desember 2013 at hun ikke synes det var greit, og at hun ikke synes at en fjerde bok burde eksistere når det ikke er originalforfatterens verk. Selv har David Lagercrantz blitt vant med at det kommer kritikk fra forskjellig hold. Det meste preller av.

– Det eneste jeg bekymrer meg over er at Eva Gabrielsson er så sint. Jeg respekterer Eva Gabrielsson, og jeg synes det er fryktelig at hun er så sint. Det er jeg oppriktig lei meg for, og det er trist at det er blitt som det er blitt, sier Lagercrantz til VG.

Les også: Jørn Lier Horst om fjerdeboken: – Smakløst

Under tirsdagens pressekonferanse i Stockholm var også Erland og Joakim Larsson, forfatterens far og bror, til stede.

– Vi har hørt så mye negativt opp gjennom årene at vi ikke bryr oss lenger. De får si hva de vil. De som er kritiske får stå for det de mener. Vi bryr oss ikke, sier førstnevnte til VG.
(Artikkelen fortsetter under bildet!)

KLAR FOR PRESSEN: David Lagercrantz er på plass foran det digre pressekorpset i Stockholm. Foto:Camilla Norli,VG

Jobbet hardere enn noensinne

Det var bokagenten Magdalena Hedlund som først fikk ideen om at kanskje David Lagercrantz kunne skrive en fortsettelse på Stieg Larssons trilogi. Forfatteren fikk tilbudet fra Norstedts for drøye to år siden.

– Jeg kjente en lidenskap, en brennende «passion», og jeg kjente at dette var en verden jeg ville inn i. Hele livet har jeg jobbet med genier som er annerledes, og Lisbeth Salander – jeg bare «wow»! Jeg begynte å våkne klokken fire om morgenen, sier Lagercrantz selv om bokforespørselen.

Eksklusivt: Les utdrag fra den fjerde boken, «Det som ikke dreper oss» her!(krever innlogging)

I det innledende arbeidet med «Det som ikke dreper oss» gjorde han grundig research, deriblant om hacking.
– Jeg har vært så redd for å mislykkes, og jeg ble tvunget til å jobbe hardere enn jeg noensinne har gjort før. Det har vært en bipolar prosess, i maniske periode har jeg bare skrevet på, men jeg har også trengt de depressive periodene, sier Lagercrantz.
Les også: Tom Egeland kritiserer «Millenium»-oppfølgeren

Stor respekt for Stieg Larsson

Stieg Larssons «Millennium»-trilogi er Sveriges største boksuksess noensinne, og en av de største suksessene i verden. Bøkene er solgt i over 80 millioner eksemplarer. Filmene ble også en megasuksess – de dro inn over 800 millioner svenske kroner verden over.

I MOT: Eva Gabrielsson var sammen med Stieg Larsson i 30 år. Hun er sterkt i mot at denne boken utgis. Foto:Jan Johannessen,VG

– Jeg har vært skrekkslagen fra begynnelse til slutt. Jeg har gjort alt jeg kunne for å gjøre dette så bra som mulig. Leserne skal kjenne igjen karakterene, men jeg har også utviklet dem videre. Lisbeth Salander er en ikonisk karakter som jeg har blitt besatt av – men det fantastiske med Stieg Larssons univers, er jo at det er så mange gode karakterer. Jeg håper jeg kan være en ambassadør for Stieg Larssons bøker, sier Lagercrantz – som understreker at han har stor respekt for sin forgjenger.

– Det finnes ikke et menneske jeg respekterer mer enn ham. Larsson er en fantastisk person, og jeg er så glad for at vi nå får mer oppmerksomhet rundt ham og bøkene hans.

VG+: David Lagercrantz var besatt av Lisbeth Salander(krever innlogging)

En gråere Mikael Blomkvist

Bortsett fra å beholde hovedpersonene og miljø, skal ikke Lagercrantz ha fått noen krav om hva Millennium 4 skulle inneholde – det til tross for at forlagssjef Eva Gedin flere ganger hadde diskutert med Stieg Larsson om hva som kunne komme til å skje i kommende bøker. I den fjerde boken har Lisbeth Salander en stor rolle. Forlagssjef Gedin har uttalt til Aftonbladet at hun er rastløs, tar større sjanser og hun er med på et større hackerangrep – og den amerikanske etterretningstjenesten blir innblandet. Mens Mikael Blomkvist, som kjeder seg og lurer på om han burde bytte karriere, nå øyner håpet om et skikkelig skup.

Blomkvist er blitt litt gråere, ifølge den svenske forlagssjefen:

– Leserne får se hva som har hendt i årene som er gått, blant annet i redaksjonen til Millennium. Det blir en slags kommentar til medie-Sverige. I det hele tatt er «Det som ikke dreper oss» veldig i sin egen samtid. Den handler om det som skjer her og nå, om det vi bekymrer oss over i dagens samfunn, sier Gedin til Aftonbladet.
Husker du? Stieg Larsson etterforsket Palme-drapet

OPPLEVDE IKKE SUKSESSEN: Stieg Larsson døde brått av hjerteinfarkt like før den første boken i Millennium-serien skulle lanseres høsten 2004. Foto:Nordstedts forlag,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder