Prinsesse Märtha til VGTV: - Følte at jeg var ond

Publisert: Oppdatert: 22.10.09 19:06

Del saken på:

Lenken er kopiert
BOK

(VG Nett) Prinsesse Märtha Louise skriver åpenhjertig i den nye engleboken om den store frykten hun hadde for å gå inn i seg selv. Hun trodde hun ville finne ondskap.

Sammen med samarbeidspartner og venninnen Elisabeth Samnøy (41) lanserer prinsesse Märtha Louise (38) selvutviklingsboken «Møt din skytsengel» i morgen. De to vil lære andre å komme i kontakt med engler. Selv unnlater Märtha å beskrive sin egen skytsengel.

- Skytsengelen er personlig. Alle har en egen skytsengel. Det å finne skytsengelen sin, handler om å møte seg selv på en ærlig og kjærlighetsfylt måte. Skytsengelen er en forlengelse av det, forklarer prinsessen til VGTV.

VGTV: Her ser Märtha reporterens aura

VGTV: SE HELE intervjuet med Märtha og Samnøy

Fant bare kjærllighet

I boken forteller Märtha blant annet om hvor redd hun var for å granske sitt eget indre. «Jeg var overbevist om at jeg innerst inne var et ondt menneske», skriver prinsessen. Hun forteller videre at hun ikke fant ondskap, men bare kjærlighet, i seg selv.

- Jeg følte at jeg var ond. Det var en veldig sterk frykt hos meg. Jeg vet at mange andre opplever det samme, derfor var det viktig å ta det med i boken, forteller Märtha til VGTV. Hun forklarer hvordan traumer og stress kan hindre en i å kjenne etter hvem man egentlig er.

Samnøy skyter inn: - Man finner som oftest bare den vakre og nydelige kjærligheten i seg selv.

Ser andres aura

De to venninnene forklarer også hvordan man kan lære å sjekke sin egen aura og på den måten bedre lære å forholde seg til omgivelsene og sette de rette grensene for seg selv overfor andre.

- Ja, vi ser andre menneskers auraer, sier prinsessen og Samnøy som svarer bekreftende og leende på at de også ser auraen til VGTVs reporter.

- Men det er ikke så viktig hvordan vi opplever andres auraer. Det viktige er hvordan man opplever sin egen aura, forklarer Märtha og Samnøy som i sin bok vil lære mennesker å sette sine egne grenser ved nettopp å kunne kontrollere auraen sin.

Märtha: - Jeg var grenseløs

- Man føler ofte at man gir litt for mye av seg selv, sier Märtha som i muntre ordelag forklarer at hun selv tidligere var «grenseløs og fløt helt ut» - før hun fikk tak i auraen sin. Ikke minst i sitt forhold til pressen følte Märtha at hun måtte slippe andre for nært på.

- Men pressen har også hjulpet meg på et tidlig stadium i livet og lære om mine egne grenser, forklarer prinsessen.

SE HELE INTERVJUET HER: MÄRTHA OG SAMNØY OM ENGLER, FRYKT FOR ONDSKAP, MOTBØR OG SNÅSAMANNEN

Hvem er englene?

Flere av VG Netts lesere ønsket at VGTV skulle spørre Märtha og Samnøy konkret om hvem englene er, hvor de kommer fra, og hvordan man gjenkjenner dem.

- Englene er et aspekt ved den guddommelige kjærlighetskraften. Englene finnes i alle religioner og tradisjoner. Men det er forskjellig fra menneske til menneske hvordan man opplever dem. Det kan være i form av en duft, et lys, en berøring eller en følelse. Eller man bare vet, forklarer Samnøy.

Märtha første englemøte

- Jeg skulle ønske vi kunne fortelle om en stor åpenbaring hvor vi var blitt reddet! ler Märtha om sitt møte med engler. - Men ingen av oss har opplevd det, forklarer hun. Prinsessen forteller hvordan hun først som voksen møtte en engel.

- Jeg følte en sterk lukt av roser, som jeg hverken har følt før eller siden. Det var en sterk og flott opplevelse, forklarer prinsessen til VGTV.

Flere lesere vil også vite om Märtha og Samnøy mener at englene kommer fra Gud.

- Vi kan kalle det Gud, universet eller en universell kjærlighetskraft. Vi er en del av noe større enn det vi opplever her og nå, forklarer de to venninnene.

Aldri vurdert å legge opp

Prinsesse Märtha og Samnøy har aldri vurdert å legge engleprosjektet på hylla som følge av til tider høylytt skepsis fra ulike hold.

- Nei, det har vi aldri tenkt på, sier de to som heller ikke opplever at vennskapet dem imellom har blitt satt på prøve i tider med kraftig motbør.

På spørsmål om Märtha nå føler at folket forholder seg til hennes to roller som både prinsesse og selvstendig næringsdrivende innen englearbeidet, svarer hun: - Det er ikke opp til meg. Det får vi se. Men vi vil dele dette med andre. Boken er for de som er interessert. De som ikke er det, trenger ikke å lese den. Vi må ha respekt for hverandres meninger, selv om de er ulike.

Om Snåsamannen

Snåsamannen gikk tidligere i år ut og forsvarte Märtha som han mente ble urettmessig kritisert. Han forklarte at han tror på prinsessens helbredende evner.

- Det er veldig hyggelig å få støtte fra ham. Han er en fantastisk representant for det alternative miljøet, sier Märtha til VG Nett - uten å røpe om hun har møtt Snåsamannen personlig.

- Det er en privatsak som jeg ikke ønsker å kommentere, sier prinsessen.

Taus om Aris intervju

Prinsessen vil ikke svar på spørsmål om hvordan hun opplevde da ektemannen Ari Behn for få uker siden i et åpenhjertig intervju med et gratismagasin betrodde hvordan han sliter med depresjoner og følelsen av ikke å strekke til som ektemann.

- Du mener Massiv-intervjuet! avbryter prinsessen VG Netts reporter midt i spørsmålet. - Nei, det vil jeg ikke kommentere, sier hun raskt.

Märtha vil heller ikke uttale seg om ektemannens beskrivelse av hvordan det føltes å bli kastet til løvene da han forelsket seg i prinsessen. Ari Behn siktet da til møtet med pressen. Da VGTV intervjuet Märtha i forbindelse med en annen boklansering for to år siden, sa hun selv at hun følte det som å ha gått gjennom flammer etter et tøft mediekjør.

- Det var da. Nå er det nåtiden som er relevant, ikke fortiden. Og det er det den nye boken vår handler om, smiler Märtha.

Takker barna

Märtha og Samnøy takker sine til sammen syv barn innledningsvis i boken. «Våre viktigste læremestere», skriver Märtha som har tre døtre og Samnøy som er mor til to jenter og to gutter.

- Ikke verst! ler de to venninnene med tanke på antall barn.

- Vi lærer mye om oss selv gjennom barna. De har ikke murer rundt seg, forklarer prinsessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Diskuter: Hva mener du om «Møt din skytsengel»?

På Facebook

For fire dager siden lanserte Engleskolen sin egen side på Facebook. I skrivende stund har over 500 blitt tilhengere av gruppen.

- Dette er en ny og veldig hyggelig opplevelse, sier prinsessen og Samnøy om å møte folket på denne måten.

Tause om utvelgelsen

De to vil heller ikke røpe hvordan de velger ut elever til Engleskolen. Kun et fåtall studenter blir tatt opp til hvert kull. VG Nett kjenenr til at også kjente personer har søkt om å bli student ved skolen, uten å komme inn.

- Utvelgelsen er en privatsak, forklarer prinsesse Märtha til VG Nett.

Når prinsessen og Samnøy i november starter med helgekurs rundt i Norge, er det imidlertid åpent for alle.

Planen er at «Møt din skytsengel», som prinsessen og Samnøy har brukt omtrent ett år på å skrive, skal være den første i en serie englebøker fra de to. Når de neste bøkene kommer, er ikke bestemt.

Denne artikkelen handler om