Ari avviser forleggerkritikken

Mer opptatt av Maud Angelicas første tann....

Ari Behn tar det med knusende ro at hans roman er vraket av hans svenske forlegger. Og han imøtegår kritikken på flere punkter.

Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Vet dere hva som er så morsomt i dag? Jeg våkner opp til at min datter får sin første tann! sier Ari Behn.

Han er i strålende humør da VG møter ham, en lykkelig småbarnsfar som gleder seg over det nye livet, Maud Angelica på fem måneder.

- Det er dette jeg er opptatt av i dag! Og det er så morsomt. Jeg har sett tannen komme lenge, men den stakk frem i dag! sier Ari Behn, som kan fortelle at tannen kom nede i munnen.

- Dette er en merkedag! Så da blir alt annet på en måte uvesentlig, sier Behn.

Hans første roman, «Bakgård», kommer ut i midten av oktober. Hans debut med «Trist som faen» vakte så stor oppmerksomhet at også forlag i Sverige, Danmark og Tyskland utgir boken. Og de har fått tilbud om å utgi romanen hans også. Men det vil ikke Lindelöws bokförlag i Sverige.

I går skrev VG om Tomas Lindelöws refusjon av Aris manus. Forleggeren mener skildringene i boken er for overfladiske, endimensjonale og langsomme.

Han beundrer likevel Ari for hans mot til å skildre sex og narkotika, også homoseksuell sex, men savner en problematisering omkring bruken av narkotika.

- Jeg tror kongehuset vil oppfatte dette som sjokkerende. Det viser at han har integritet, at han våger å skrive som han vil, sa Lindelöw til VG i går.

- Helt fair

Ari Behn aksepterer fullt ut at det er delte meninger om bøker.

- Jeg kan ikke forholde meg til noe annet enn at jeg har skrevet den boken som jeg hele tiden ville skrive. At det er delte meninger om bøker, er noe vi alle vet. Så det er jo helt fair, sier Ari.

- Men på den annen side er dette en roman som legger seg i en beat-tradisjon, og som handler om beat-forfattere. Så da vi sendte «Bakgård» til Lindelöw, visste vi at det kanskje ikke var noe for ham som ikke har så godt kjennskap til beat-litteratur.

- Tomas Lindelöw tok «Trist som faen», og det syntes vi var en fin ting. At han velger å avstå, er han i sin fulle rett til å gjøre. Jeg er veldig glad for at et beat-forlag som Tiderne Skifter i Danmark ved Claus Clausen vil utgi boken, og det regnet jeg også med, fordi han kjenner til beat-litteratur.

Lindelöw må jo si hva han vil. Men jeg synes det er synd hvis vi får en forhåndsprosedyre på en bok før den er kommet ut. Så da vil jeg bare oppfordre alle å vente i tre uker til boken kommer ut, før de gjør seg opp en mening.

- Har du skrevet en sjokkerende bok?

- Jeg synes ikke den er sjokkerende. Det er en ung mann på 20 som reiser til et tøft område hvor det er mange forskjellige typer mennesker, og hele boken er bygd opp rundt spørsmålene: Hvem skal vi stole på? Hvilken vei skal vi gå? Og det er hele tiden folk som prøver å dra ham vekk fra det målet. Sånn sett er det en dannelsesroman hvor han faktisk ser alle avskygninger av livet. Så det er jo tøft for enkelte - det er ikke barnehage i Sahara.

- Du er i et gullbur - kan du gjøre hva du vil?

- Jeg har hele tiden følt full frihet, og Kongen klargjorde også, i en pressemelding vinteren 2002, i klare ordelag at jeg som forfatter er fristilt.

Og en annen ting som er viktig å poengtere. Jeg er gift med et medlem av kongefamilien, men jeg tilhører ikke kongehuset. Dette er mitt privatliv, og jeg kommer til å fortsette å skrive bøker!

Appetitt på livet

- Lindelöw mener det er en seksuell hunger i boken?

- Det kan jeg ikke si annet om enn at det er en 20 år gammel mann som har appetitt på livet, og hvis han kaller det en hunger, så vel, vel. Men det absolutt viktigste her er å finne sin egen vei i et kaos hvor alle prøver å ta en bit av deg. Så det er det som er bokens anliggende.

- Ifølge Lindelöw har du detaljerte skildringer av sex og narkotika, også homoseksuell sex?

- Hovedpersonen Andreas Aakerlid møter veldig mange forskjellige typer mennesker. Dette er en slags road-movie - en reiseroman. Det sier han vel også, at det er som å drømme med åpne øyne, og det er som en drøm - alt skjer, og han går på en måte ut og inn av forskjellige virkeligheter. Men Nord-Afrika er et tøft landskap, det er bakgården til Europa. Vi vet jo alle om menneskesmugling for eksempel, og det er en opphopning av alle mulige slags folk der. Og Andreas møter alle slags typer og avskygninger. Det er sånn det er.

Fornøyd pappa

- Og den svenske forleggeren savner problematisering rundt narkotika?

- Jeg mener at en forfatters oppgave ikke er å drive polemikk, nødvendigvis. Det er lov å gjøre det, og det er mange som gjør det også, men den type litteratur jeg vil skrive, er å åpne et vindu for leseren. Og uten å tolke for mye for leseren håper jeg leseren nettopp skal kunne se denne type virkelighet og gjøre seg opp sin egen mening.

- Du har begynt på en ny bok, hvordan er det å jobbe hjemme med småbarn i huset?

- Det går bra, og sånn sett er det fantastisk å være forfatter. Da får man virkelig være sammen med barnet sitt veldig mye. Og det er veldig moro. Jeg tror fedrene i min generasjon, og kanskje i våre foreldres, er de første som synes det er helt naturlig å skifte bleier, sier Ari Behn.

- Jeg synes ikke boken er sjokkerende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder