HISTORIEN OM FARMOR: Berthold Grünfeld lette forgjeves etter sin mor - som måtte gi ham bort da han var én uke gammel. Nå har datteren skrevet bok om farmoren som hun fant etter ti års leting.

Leseren mister nesten pusten! Bokanmeldelse: Nina Grünfeld: «Frida. Min ukjente farmors krig»

VG:s terninger viser 5 prikker

Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke.

 • Guri Hjeltnes
Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Å lese Nina Grünfelds bok ble en overraskelse. Den er hypet voldsomt som historien om farmor, hun som måtte gi fra sin en uke gamle sønn Berthold Grünfeld, den senere kjente psykiateren, som lette forgjeves etter sin mor, dokumentert i film av datteren, filmskaperen Nina Grünfeld.

Bakgrunn: Filmet sin far i døden

Men boken starter så lavmælt at leseren virkelig må sitte helt stille. Som i en god dreiebok vikles det ut hvordan Nina Grünfeld etter tiårs leting finner sin farmor, via krumspring fylt av kunnskap, skarpe observasjoner og sting i språket.

Boken formidler jødisk livsform i landsbygda Lelesz i det østerriksk-ungarske dobbeltmonarkiet, der Frida ble født i 1908. Her lærer vi om alle de jødiske kulturelle og religiøse ritualene med navn, her formidles kjærlig en verden av i går.

FAR OG DATTER: Berthold og Nina Grünfeld på toget. Berthold lette forgjeves etter sin mor - som Nina etter tiårs leting har funnet.

Her skildres de politiske tumultene mot det som ble Tsjekkoslovakia. Frida Grünfeld virvles inn i en spionsak, forfølges av etterretningspolitiet og en rekke politikontorer – for overtredelser livet igjennom. Frida ble gravid og fødte sin lille sønn i 1932, stakk av fra løftet om å betale til en fosterfamilie og jages videre mens hun livnærte seg som omflakkende prostituert.

Her skildres nazismens framvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte – så leseren nesten mister pusten. Ikke minst har Nina Grünfeld gravd fram sosialhistorie man sjelden leser om.

Les også

Unikt fra innsiden av Auschwitz - ondskapens kladdebok

En liten bok med en stor historie om ondskap. «Endestasjon Auschwitz» sitter i leseren, lenge.

Frida var i det tsjekkoslovakiske maktapparatet sett på som både jødisk og ungarsk minoritet, samtidig som hun var annenrangs borger som kvinne, forsterket av et aktivt og åpent liv som prostituert. «Horer som henne var overhodet ikke til å stole på», skriver Nina Grünfeld som uten blygsel skriver om seksualitet, kjønnssykdommer og følger temaet helt fram til bordellet i Auschwitz-Birkenau i 1944. Frida endte som slavearbeider, gasset i hjel i Mittwerda 6. april 1945.

Sjekk ut ny spennende norsk forfatter: Noe helt for seg selv

Nina Grünfeld forfølger blindspor, lokale arkiver var lut lei alle som lette etter familie. Så falt Muren og digitalisering av kilder lettet arbeidet. Boken er skapt fra et vell av arkiver og rik litteratur – Frida var en gatekriminell som trigget politiets rapportevner.

Les også

Harmdirrende oppgjør! Tore Rem, Espen Søbye og Kjartan Fløgstad: «På æren løs. Krigen, litteraturen og Æresretten»

«På æren løs» er et harmdirrende oppgjør med Forfatterforeningens «frikjennelse» av medlemmer som etter krigen ble kjent…

Det er et savn i blant at Nina Grünfeld ikke har brukt fotnoter, men det har gitt henne rom til å tenke høyt og dikte litt, om hva Frida kan ha tenkt og gjort. Et sted spekulerer hun nok, eller er det ønsketenkning, at Frida må ha tenkt på sin bortsatte sønn hele tiden. Det er den såre familiehistorien. 

Et sted heter det i politiets straffedomstol i Bratislava: «Frieda Grünfeldová er på frifot». Nina Grünfeld har uendelige mengder dokumentasjon – gjennom alle politikamrene som ble sysselsatt for å kontrollere henne – på farmorens selvstendighet, temperament, frivolitet, hennes personlig krig på gata i Sentral-Europa.

Sannelig er Frida Grünfeld befridd, hun er satt fri. Og sønnen Berthold nikker helt sikkert fra et sted og sier: ja, nå er hun på frifot.

Anmeldt av: Guri Hjeltnes

Anmelderen sitter i Stiftelsen Fritt Ords styre som har bevilget prosjektstøtte til forfatteren. Fritt Ord har ingen innflytelse på utviklingen og resultatet av de bøker stiftelsen gir støtte.

Kjøp boken

Nina F. Grünfeld «Frida: min ukjente farmors krig»

Norli

329,-
Til butikk
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Unni Lindells familie Corona-rammet: – Avlyser alle arrangement

  Unni Lindell avlyser alt av arrangementer fremover etter at et nært familiemedlem er smittet av coronaviruset.
 2. Linda Boström Knausgård om skilsmissen: – Ting kunne vært annerledes

  Linda Boström Knausgård (47) har skrevet bok om elektrosjokkbehandlingen hun ble utsatt for og sorgen etter skilsmissen…
 3. Ragde raser etter forlags-konkurs: – Kan tape en million

  Forfatteren Anne B. Ragde føler seg ført bak lyset av Gloria forlag som gikk konkurs mandag - og mener hun og Unni…
 4. Krimguide 2020: Ti krimbøker å merke seg i vår

  Bare i første halvår av 2020 utgir norske forlag nærmere 100 krimbøker - og tradisjonen tro guider VG deg gjennom…

Mer om

Litteratur

Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Kvinnenes tause krig. Bokanmeldelse: Irene Levin: «Vi snakket ikke om Holocaust»

 2. Boktips: 12 perfekte sommerbøker

 3. Romanen Lars Saabye Christensen aldri klarte å skrive

 4. Hardcore om mor! Bokanmeldelse: Vigdis Hjorth: «Er mor død»

 5. «Ikke til å tro at alt dette kan skje i ett menneskes liv» - Bokanmeldelse: «Kohts bok»

Fra andre aviser

 1. Ingunn Økland: Den prostituerte farmoren har gjort Nina Grünfeld til en god forfatter

  Aftenposten
 2. – Det såreste er det at jeg finner så lite om henne, fordi hun levde sitt liv på bunnen

  Aftenposten
 3. Bokanmeldelse av Ingunn Økland

  Aftenposten
 4. Anbefalinger: Dette er årets ti beste bøker hittil

  Aftenposten
 5. Nina Grünfeld har selv laget dokumentarer om krigen. Dette mener hun «Frontkjempere» kunne gjort bedre.

  Aftenposten
 6. Oslo før: Hvem bodde i Kristianias gamle hus?

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no