PRESTISJEPRIS: Jon Fosse gjør det stort med sin romantrilogi «Septologien». Han er nå en av 13 forfattere som er nominert til den internasjonale Bookerprisen.

Jon Fosse kan vinne Bookerprisen: − Overrasket og glad

Jon Fosse (62) er en av 13 forfattere som er nominert til den internasjonale Bookerprisen. Kun en annen norsk forfatter har vært nominert tidligere til det som er en verdens aller mest høythengende litteraturpriser.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

Jon Fosse er nominert for den engelske oversettelsen av bind 3 av storverket «Septologien» – som kom ut i fjor høst og går sin seiersgang verden over.

Fosse sier i en kommentar via forlaget Samlaget at han ble overrasket over nyheten:

– Eg er overraska og glad over nominasjonen. Lista over dei nominerte til prisen er imponerande, sier Jon Fosse som er en av 13 nominerte forfattere.

Sjekk VGs terningkast 6-anmeldelse: Besettende Fosse-finale!

Han kjemper mot blant andre Nobelprisvinner Olga Tokarczuk, Jennifer Croft, David Grossman og Jessica Cohen - som alle har vunnet prisen tidligere.

Bookerprisen melder dette på sine nettsider torsdag, og VGs anmelder Sindre Hovdenakk mener det er stort.

– Dette er faktisk en stor dag ikke bare for Jon Fosse, men for norsk skjønnlitteratur.

NOBELPRIS-FAVORITT: Jon Fosses «Septologien» går sin seiersgang verden over - og han rykker hvert år stadig nærmere Nobelprisen. Her er han med kronprins Haakon under bokmessen i Frankfurt i 2019.

– Nominasjonen bekrefter bare at Jon Fosse for øyeblikket er vår eneste forfatter av høyeste internasjonale nivå, sier VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk.

I fjor ga Hovdenakk terningkast 6 til siste bind av Septologien, boken som Fosse er nominert for, og han kjenner seg igjen i Bookerpris-juryens beskrivelser av boken.

Juryen skriver at Jon Fosse med «Eit nytt namn» leverer en helt unik og hypnotisk leseropplevelse med sin utforskning av den menneskelige tilstanden.

Fosse er nominert sammen med sin engelske oversetter Damion Searls. I sin begrunnelse for nominasjonen skriver Bookerprisen at dette er «melodiøs, hypnotisk og langsom prosa» – og kaller Fosse for «det 21. århundrets Beckett».

Fosse ble også nominert for bind 1 av trilogien, og det er bare Roy Jacobsen som tidligere har vært nominert til storprisen av norske forfattere.

Les også

Roy Jacobsen om prestisjenominasjon: – Dette tar kaka!

Roy Jacobsens roman «De usynlige» kan vinne Man Booker-prisen, en av verdens aller mest prestisjefylte litteraturpriser.

Tidligere i år ble det kjent at Fosse også er nominert en annen prestisjepris, Dublin Literary Award, for bind to: «Septologien III-V: Eg er ein annan». Boken er på langlisten sammen med forfattere som blant andre Nobel Prisvinner Kazuo Ishiguro.

Nylig fikk han en knallanmeldelse i The New York Times for hele trilogien - og i forrige uke vant han den norske Kritikerprisen.

«Septologien» er nå ute på totalt 20 språk, og her er VGs terningkast 6-anmeldelse av siste bind: Besettende Fosse-finale!

7. april går seks av de 13 nominerte videre - og prisen deles ut 26. mai.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no