TOK NOEN RUNDER: Ari Behn legger ikke skjul på at han tok noen runder i huset mens prinsesse Märtha leste boken etter at den var kommet fra trykkeriet.

TOK NOEN RUNDER: Ari Behn legger ikke skjul på at han tok noen runder i huset mens prinsesse Märtha leste boken etter at den var kommet fra trykkeriet. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Ari om sitt kongelige hverdagsliv: – Vi tømmer også oppvaskmaskinen

... men prinsesse Märtha fikk ikke vite noe om innholdet i hans nye bok før alt var ferdig

Han skriver om sex og politikk. Han skriver om kongelig hverdagsliv rundt en oppvaskmaskin, men kona fikk ikke lese noe før boken var ferdig trykket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ikke så rart at fredag var en spennende dag for Ari Behn. Da hadde han fått de første eksemplarene av den nye boken sin «Tiger i hagen» - og kunne ta den med seg hjem til huset i Lommedalen - og prinsesse Märtha.

– Før alt er ferdig og trykket, er det bare min redaktør som har sett manuskriptet. Märtha har ikke lest noe underveis, så jeg må ærlig innrømme at jeg tok meg noen runder rundt om i huset mens hun leste, sier Ari Behn til VG.

SELVBIOGRAFISK: - Dette er en selvbiografisk bok. Jeg har vært alle de stedene som jeg skriver om, sier Ari Behn. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Og hva lød dommen på?

– Nei, det må du spørre henne om.

– Du sender kanskje et eksemplar til Slottet også?

– Jada, dronningen får hun også. Men hva hun mener om boken må hun selv svare for, legger han til.

Fikk du med deg anmeldelsen av Aris siste sprell? Terningkast to, mener VGs anmelder.

Selvbiografisk

Den nye boken hans er «bare» på 92 sider. Den inneholder 11 fortellinger som skildrer vold og død, livet i offentligheten og journalister i krig, et tv-team som møter yakuzaen i Japan, en mannlig asylsøker på rømmen sammen med et av ofrene fra Utøya, ungdommelig forelskelse i Amerika, ensomhet og tap av kjærlighet.

– Den er selvbiografisk i den forstand at jeg har vært på alle de stedene jeg skriver om, det er reiser jeg har gjort. Samtidig er det skjønnlitteratur og fiksjon, slår Ari Behn fast.

Se, lytt og les: Ari sangdebuterte på TV

Han skriver om en kongelig hverdag i London som minner faretruende om hverdagen til de fleste andre mennesker. Om en ektemann som ser en tiger i hagen, mens kona hans bare er opptatt av at han ikke har ryddet inn i oppvaskmaskinen. Hun klager at han ikke ser henne, at han ikke har respekt for henne.

Les også: Ari Behn om den norske dobbeltmoralen

– Det er også vår hverdag. Vi tømmer også oppvaskmaskinen, sier Ari Behn.

Han snakker om å være redd for at han står i veien for seg selv, at hans andre liv, det privilegerte gjør at folk tror han legger bånd på seg i sitt forfatterskap.

– Jeg skriver om sex og politikk. Jeg skriver om flykninger, jeg har meninger, det er viktig for meg, sier Ari Behn.

På mange måter føler han at han går ut og inn av den priviliegerte tilværelsen. At han tidvis lever to liv.

Hårfin balanse

– Men det kan da ikke alltid være like enkelt?

– Jeg lærte mye om det å leve to liv i da jeg vokste opp. Mine foreldre ble skilt, det var en vanskelig situasjon - og jeg bodde vekselvis i to hjem. Det ble en hårfin balanse og det er en lærdom jeg drar nytte av nå også, sier Ari Behn.

DET ANDRE LIVET: Det priviligerte livet som Ari Behn er redd for at folk tror gjør at han i sitt forfatterskap legger bånd på seg. Dette bildet er fra da prinssese Madeleine og Christopher O'Neill giftet seg i 2013. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Men når du beveger deg rundt i de kongelige kretser, snakker dere om helt dagligdagse ting omtrent som vi sitter her nå?

– Ja, faktisk. Det betyr jo også at jeg snakker om den nye boken min for eksempel.

Les også hva Kurt Nilsen mente om Aris sangdebut

Han har gjort det meste – og er ikke redd for å skille seg ut i «mengden» av prinsessegemaler. Dette er hans fjerde bok, han har vært programleder på TV, hatt egen maleriutstilling, ja til og med sunget på TV 2 i beste sendetid. Han går på med dødsforakt - og fra hans ståsted i livet, må fallhøyden være stor.

– Ja, men jeg føler at ringen er sluttet nå.

Blander roller

Foruten at han skal være med i forestillingen «Visjonæren/Martyrium 1:77». som skal settes opp i Berlin i november, kommer deler av tiden frem til jul til å gå med til promoteringsturer for «Tiger i hagen» - og da blir det kjøpesenterstands for Kongens svigersønn.

– For å være helt ærlig, akkurat det er litt både og. Mange har lett for å blande rollene mine - og livet mitt. Mange av de som kritiserer mitt forfatterskap, har aldri lest bøkene mine heller.

– Men det har ihvertfall litteraturkitikerne gjort.

– Ja og jeg har hørt meg selv si så mange ganger at jeg ikke bryr meg om hva kritikerne måtte mene om det jeg skriver. Hver gang sier jeg til meg selv at nå må slutte å si det. Klart jeg bryr meg om hva de mener. Klart jeg liker at det jeg gjør blir tatt på alvor og vurdert på en ordentlig måte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder