ET HUMMERLIV: Det er tittelen på Erik Fosnes Hansens første roman på 10 år. Den kommer til høsten. Foto: Cappelen Damm

Erik Fosnes Hansen klar med ny roman

Dikterte deler av romanen til kona

Ti år siden forrige roman

Nå er det klart: Erik Fosnes Hansen (50) kommer med roman til høsten. Den første på 10 år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Datoen er ikke helt klar ennå, men ja, nå holder jeg på med siste fase - og boken kommer til høsten. Jeg sitter nærmest fra morgen til kveld nå - og går gjennom kapittel for kapittel, for siste gang. Det er et voldsomt pirkearbeid som gjør at man ser seg nesten blind på språket. Jeg begynner nesten å lure på hvordan man staver ordet «og», sier Erik Fosnes Hansen til VG.

Det er i et ferskt intervju med bokpodcasten Bokpod, som lages av Fosnes Hansens forlag Cappelen Damm og Monkberry, at han nevner den nye boken - som har fått tittelen «Et hummerliv».

– Dette er ikke den store romanen jeg aktivt har holdt på med i 7 år, men en roman jeg har jobbet med parallelt de siste fem årene. Den andre er så svær, det er et gigantisk prosjekt, så forleggeren og redaktøren min holdt jo på å få nervøst sammenbrudd. Jeg følte også et visst behov for å vise at jeg ikke hadde gått helt i frø, forklarer han til Bokpod om noe av grunnen til at han startet på romanen som kommer til høsten.

For Fosnes Hansen har nærmest blitt avskrevet som forfatter mellom hver nye bok, men så smeller han til gang på gang. Gigantsuksessen «Salme ved reisens slutt» (1990), som fikk terningkast 6 i VG, kom fem år etter brakdebuten «Falketårnet» (1985), og deretter gikk det åtte år før «Beretninger om beskyttelse» kom i 1998 - og som han hentet hjem Bokhandlerprisen for. Så gikk det åtte nye år før «Løvekvinnen» kom i 2006. For den fikk han også Bokhandlerprisen.

Sjelden, men ekstremt godt, altså. Nå er det 10 år siden sist - og til VG sier han at det også har sine fordeler å komme ut så sjelden.

Hør mer boksnakk i VGs bokpod Pocket her!

– Det har jeg faktisk aldri blitt spurt om før, men ja, det har absolutt sine fordeler. Jeg får mye oppmerksomhet - og det er jo en fordel for boken. Viktigst er at jeg har hatt god tid til å jobbe ut flere lag, til å komme bak den første fortellingen, bak den andre fortellingen og så videre. Helt siden debuten har jo folk trodd at jeg ble borte mellom hver gang, men jeg holder på med mitt hele tiden, jeg, og jeg koser meg. Det er den delen av prosessen jeg liker, boken er som min lille baby som jeg steller med og kan finne på nye ting med. Når den til slutt kommer ut, så er det leserenes tur, da er det ikke min egen fornøyelse. Jeg liker best å ha ting på beddingen, sier Fosnes Hansen.

– Vi blir veldig nysgjerrige på tittelen på den romanen du nå har på beddingen, «Et hummerliv», kan du si noe om den?

– Meningen er nettopp at leseren skal bli spent på den, spesielt fordi handlingen utspiller seg på høyfjellet. langt fra havet. Forhåpentligvis blir tittelen mer klar for leseren underveis i lesingen. En hummer er et spesielt dyr, med sitt panser - og sitt skifte av panser. Jeg vil ikke røpe mer, men i den retningen går det kanskje an å tenke, sier Fosnes Hansen.

Men handlingen kan han si litt mer om:

MATANMELDER: Erik Fosnes Hansen har siden 2010 også fungert som VGs faste Restaurantanmelder. Her tester han maten publikum kunne kjøpe under ski-VM i Holmenkollen. Foto: Roger Neumann VG

– Vi skal opp i høyfjellet. Vi er i 1982, på den tiden da mange norske, store høyfjellshotell gikk dårlig, blant annet fordi folk hadde begynt å reise til syden. Det handler om en fallitt, om de siste månedene av en lang og vanskelig prosess for en familie som driver et av disse store hotellene. Det er en bestemor og en bestefar, og deres barnebarn, en dattersønn, som er den som fører ordet i hele boken, forteller Fosnes Hansen som selv fikk oppleve disse høyfjellshotellene da han var med sin reiselivsfar rundt på jobb på slutten av 70-tallet.

– Han solgte inn helgeturer til tyske og nederlandske turister, så vi var rundt og sjekket ut flere av disse hotellene. Det var akkurat på den tiden at det begynte å gå dårlig, og det var en spesiell stemning på disse enorme hotellene. En atmosfære som jeg ville prøve å bruke i denne historien. Det er blitt både en komedie og en tragedie - og en kjærlighetsfortelling, forteller Fosnes Hansen - som de siste seks årene også har vært VGs restaurantanmelder.

I intervjuet med Bokpod forteller han at over halve boken er faktisk ikke skrevet, men diktert til enten forfatterkonen Erika Fatland, som for øvrig er kåret til en av Norges mest lovende forfattere under 35 år, eller en assistent. Han har gått frem og tilbake i rommet og formulert setninger høyt, med komma og punktum og det hele.

– Ja, jeg har funnet ut at det er måte som funker bra for meg. Jeg kan i grunnen diktere nokså ferdige utkast, noe jeg ikke trodde gikk an. Nå synes jeg det gir mer flyt enn å sitte der med det hvite arket eller den tomme skjermen. Jeg skriver jo også mye selv, selvsagt, men over halve romanen er nok blitt til gjennom diktering, forteller han til VG og understreker at han etter dikteringen går gjennom sidene mange ganger skriftlig.

Til høsten blir han dobbelt-aktuell, for i tillegg til den nye romanen, får også filmatiseringen av «Løvekvinnen» premiere.

Les også: Ida (25) skremte statister som «Løvekvinnen» på film

– Jeg hadde hyppig kontakt med regissør Vibeke Idsøe da hun skrev manus. Det var en fin prosess. I likhet med alle andre har ikke jeg sett filmen, jeg har bare sett traileren. Men jeg fikk anledning til å være en dag på settet i Tyskland, og det så virkelig helt fantastisk ut. Jeg er selvfølgelig veldig spent, og jeg tror kinopublikum har noe å glede seg til.

Her kan du se traileren:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder