Bokanmeldelse: Kamal Anwar: «Krig er gøy»

Rusa på krig

Om soldatens evangelium og menneskehetens råskap.

4 av 6

Roman
384 sider
Kr. 349,-
Kagge

Helt siden han så menige amerikanske soldater overmanne Saddam Hussein med rå makt, drømmer norsk-pakistanske Danyal om å krige.

Etter perioder med utenlandstjeneste i Forsvaret er han hekta. Han orker ikke vente i månedsvis på nye doser livsfare og blir leiesoldat.

Med finslipt penn går forfatteren rett i strupen på mange samfunnsmyter, både om hvem som søker seg til slike oppdrag, hvem som «lykkes» - og hvorfor.

Denne romanen kan derfor leses både som et kampskrift, et debattinnlegg og en levende fortelling om soldatliv, brorskap, æresbegreper og personlig moral. Forfatteren har utvilsomt mye innsikt i tematikkene, det røffe språket er på sitt beste kontant og poetisk.

Hovedpersonen følges med skarpt fokus og stø skribenthånd. Både gjennom bipersoner/hendelser, og ved indre refleksjoner, vokser han frem som en levende litterær skikkelse. Med røff troverdighet åpner teksten for innblikk i veteransamhold og systemkritikk, det finnes en nerve og en nærhet som vil belære, sjokkere og forklare.

Men så eser fortellingen ukontrollert ut i hektisk dramaturgisk rot, monotoni og svulstigheter. Leseren pepres med B-film-inspirerte skildringer og klisjépregede dialoger da handlingen beveger seg bort fra hjemmebanene i Oslo og den norske leiren i Afghanistan.

Referansene til virkelige, fatale hendelser og slengbemerkninger om navngitte norske ekssoldater i Kongo virker bare spekulative. Slike forfattergrep underminerer bildet av hovedpersonen og dennes tankevekkende resonnementer om makt og avmakt i så vel mediene som statsledelse.

Altfor mange sider vies jakten på pirathøvdinger i Somalia, der både torturscener og naturskildringer virker å være klippet ut av et refusert Wilbur Smith-manus.

Man kan spørre som hovedpersonen så desperat spør mot slutten: «Har ikke blodsmaken flere nyanser?»

MAY GRETHE LERUM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder