Les hele William Nygaards svar her

MOTPOLER: Mens Karl Ove Knausgaard (t.v.) hyller den omstridte Ibsenpris-vinneren Peter Handke (i midten), er William Nygaard (t.h.) sterk motsander av den østerrikske forfatteren.

William Nygaard etter Knausgård-kritikk: − Jeg beklager

Under tittelen «Det ble feil» legger William Nygaard (71) seg flat og sier at han ikke hadde belegg for den omstridte uttalelsen om Ibsenpris-vinner Peter Handke (71).

Av 

Catherine Gonsholt Ighanian

Publisert:

Artikkelen er over syv år gammel

Eksterne lenker

Norske PEN - hjemmesidePeter Handke

Forfatter Karl Ove Knausgård (45) går i dag ut med en krass kronikk i VG rettet mot Nygaard. Det at Nygaard uttalte til Dagbladet nylig at Handkes uttalelser etter hans mening er «langt utenfor ytringsfrihetens grenser», har nemlig fått Knausgård til å se rødt.

Knausgård forlanger et tydeligere svar på hvilke av Handkes ytringer Nygaard sikter til.

Flere forfattere støtter Knausgård og uttaler til VG at «Norge ter seg som en gjeng idioter».

«Begrunner du ikke din uttalelse, vil jeg ikke kunne ha tillit til deg», skriver Knausgård, som krever at Nygaard må trekke seg som styreleder i Norsk PEN dersom han ikke kan svare for seg. PEN er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

Nå får Knausgård svar, og VG gjengir det her i sin helhet. Nygaard, tidligere forlagssjef i Aschehoug og tidligere styreleder i NRK, forklarer i sitt tilsvar at han ikke kjenner Handkes forfatterskap spesielt godt – og han beklager.

HER ER NYGAARDS SVAR:

DET BLE FEIL

Jeg møtte uventet Handke under hans besøk i Norge. Han satt på Theatercaféen sist søndag med sin livvakt mens forestillingen ble spilt. Jeg var der tilfeldigvis sammen med hans engelske forlegger. Handke virket utilpass. Vi gikk bort til hans bord og presenterte oss.Vi satt sammen en stund. Selv fikk jeg understreket at jeg respekterte ham som forfatter, men at jeg nok sto for et annet samfunnspolitisk syn enn det jeg hadde klart å forstå fra hans side så langt? Han svarte flere ganger at ”han kun var en person og hadde ingen meninger”. Det var et interessant svar. Jeg reflekterer fortsatt over det. Det ble en vennlig samtale med flere aspekter og som jeg tror at han satte pris på. Siden har jeg vært på utenlandsreise for PEN.

På initiativ fra Helsingforskomiteen var PEN den 17. september medansvarlig for et seminar om pristildelingen til Handke. Det var på forhånd klart at PEN ikke skulle ta standpunkt til prisen eller om den var berettiget. Som privatpersoner ble styremedlemmene stilt fritt. Under seminaret ble det understreket at vi savnet motdebattanter. Juryen var invitert, men de takket nei. Selv inviterte jeg også en med sakkunnskap som jeg mente kunne bidratt med viktige innsikter om situasjonen. Dessverre lyktes det ikke. Vi understreket under debatten at mange i Norge manglet kunnskap om Handkes forfatterskap og også hans samlede engasjement. Seminaret tok de rette forbehold, vil jeg mene. Seminaret forløp saklig, men med savn av de ulike stemmer.

Selv kjenner jeg ikke Handkes forfatterskap godt. Jeg var opplest på det jeg rakk å komme over om hans samfunnspolitiske engasjement. Om det var tilstrekkelig kan det alltid spørres. Som privatperson har jeg uttalt meg til Dagbladet – om det jeg har oppfattet som Handkes samfunnspolitiske holdninger, aldri om forfatterskapet. Og under stressede omstendigheter falt en formulering som jeg i ettertid beklager: ”Etter min mening er Handkes uttalelser langt utenfor ytringsfrihetens grenser”. Uttalelsen er uheldig. Selv om Milosevic regime står for folkemord, etnisk rensing hat og vold (Milosevic fikk aldri en dom før sin død), må Handke selv kunne uttale seg i sin fulle frie rett både kommenterende og unnskyldende. Grensen nås først hvis Handke selv fremmer slik hatefulle uttalelser – på egne vegne. Det har jeg ikke belegg for å hevde. Jeg beklager derfor uttalelsen.

William Nygaard

25. september 2014

---------------------------

Les på VG+:Dikt – og forbannet løgn (krever innlogging)

I begrunnelsen fra Ibsenpris-juryen het det at årets pris tildeles Peter Handke for «et livsverk som er uten sidestykke hva gjelder formell skjønnhet og briljant refleksjon» og videre: «Hvis Ibsen var den mønstergyldige dramatikeren i den borgerlige epoke, som ennå ikke er avsluttet, er Peter Handke utvilsomt teatrets betydeligste epiker.»

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Dikt – og forbannet løgn

  Dikteren Peter Handke har fortjent Ibsenprisen. Og den politiske aktivisten Handke fortjente den demonstrasjonen…
 2. Omstridt prisutdeling under Ibsenfestivalen

  Søndag får østerrikske Peter Handke (71) den internasjonale Ibsenprisen på 2,5 millioner kroner.
 3. Debatt: En skammelig pristildeling

  Ibsenprisen med 2,5 millioner kroner deles ut av den norske…
 4. Kronikk: Intellektuelle og det totalitære – en trist historie

  Ibsenpris-vinner Peter Handke føyer seg inn i en lang og trist tradisjon med intellektuelle som…
 5. Kronikk: Nygaards begrensede ytringsfrihet

  Forfatter Karl Ove Knausgård ber Norges mest kjente ytringsfrihetsforkjemper, William Nygaard, trekke seg som styreleder…
 6. Kronikk: Det norske Jugoslavia-syndromet

  21. september mottar Peter Handke Den internasjonale Ibsenprisen og 2,5 millioner kroner.

Flere artikler

 1. Knausgård med ny kronikk i Handke-debatten: Ytringsfrihetsskandalen

 2. Knausgaard får støtte etter Nygaard-kritikk: - Norge ter seg som en gjeng idioter

 3. Nygaard: Jeg er faktisk på ditt lag

 4. IBSENPRISEN: Kronikk: Knausgårds hvitvasking

 5. Knausgård med ny kronikk i Handke-debatten: Godhetens gapestokk

Fra andre aviser

 1. En pris som deles ut i Henrik Ibsens navn må forsøke å utvide kunstens fristed. Fjorårets Ibsenpris gjorde det motsatte. | Øyvind Berg

  Aftenposten
 2. Kunstnere er på ingen måte hevet over loven

  Aftenposten
 3. Prisvinner møtt med nazitilrop foran Nationaltheateret

  Aftenposten
 4. Omstridt prisutdeling under Ibsenfestivalen

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: En forspilt mulighet

  Aftenposten
 6. Ibsenprisen til Handke oppleves som lat manns arbeid

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no