... men 9. november dukker Elling opp som blogger!

STUNT: Ingvar Ambjørnsens nye bok «Farvel til romanen» ble varslet to timer før pressetreffet på Fuglen i Oslo. Foto:Roger Neumann,VG

Ingvar Ambjørnsen tar farvel med romanen i ny bok

«Jeg vil ikke mer. (...) Det er slutt. Over. Nå må jeg forlate romanen», skriver Ingvar Ambjørnsen (58) i en splitter ny bok.

 • Camilla Norli
 • Roger Neumann

Artikkelen er over fem år gammel

Like før klokken 12 i dag, tikker denne eposten inn til VG: «Natten til 17. juni 2010 sier Ingvar Ambjørnsen opp som romanforfatter. Med umiddelbar virkning.»

Javel? Slutter Ingvar Ambjørnsen som romanforfatter?

For å få svaret tropper vi opp på lille Fuglen kafé i Oslo, på oppfordringen fra Flamme forlag, for der sitter tilfeldigvis selveste Ingvar Ambjørnsen. Han vil snakke om boken «Farvel til romanen» - som plutselig kom ut i dag. Uten noe forvarsel.

Boken åpner med at Ambjørnsen sier opp som romanforfatter:

«Jeg vil ikke mer. (...) Det er slutt. Over. Nå må jeg forlate romanen.»

- Så har du du sluttet å skrive romaner, Ambjørnsen?

- Det er det boka handler om, og det er blitt en morsom liten bok. Det aller morsomste er at jeg faktisk mener det. Det er en tilstand som kommer med ujevne mellomrom. En metthet, en trøtthet - og lengselen etter å finne en annen form å skrive i, sier Ambjørnsen på det lille pressetreffet Flamme forlag klarte å stunte på to timers varsel.

Men svaret på spørsmålet er likevel:

- Nei. Men det kan jo hende at jeg klarer det en gang. Det er mye selvironi i denne boken, og det er ikke alt her som er sant heller. Men jeg har aldri skrevet noe i nærheten av dette, så denne boken har jo på en måte blitt det jeg søker: Å skrive noe annet, prøve andre former.

Boken utspiller seg over 24 timer. Ambjørnsen forlater leiligheten i Hamburg, det han selv kaller Tårnet, og begir seg ut på en rundreise i nabolaget - og i eget hode. Forlaget beskriver boken som selvransakende og en litterær tilståelse.

- Hva er det du kommer med av tilståelser?

- Det er vel ikke akkurat tilståelser.

- Men blir vi bedre kjent med Ingvar Ambjørnsen i boken?

- Ja. De blir i alle fall bedre kjent med løgneren Ingvar Ambjørnsen. Neida, det er helt klart at dette er personlig. Det blir litt slalom i mitt liv og forfatterskap, og det blir både dypt og noen tragiske greier.

- Du skriver blant annet om en leser som tok livet sitt? En som var besatt av deg og forfatterskapet ditt?

- Ja, jeg har egentlig opplevd mye sånt oppgjennom. Helt fra dag én, helt siden «Den siste revejakten» og «Hvite niggere» har jeg også hatt det publikummet som har hatt en del trøkker i livet sitt. Jeg har kommet tett på dem i løpet av 30 år, sier Ambjørnsen til VG.

I boken forteller han om denne leseren, som lider av vrangforestillinger og hallusinasjoner, som oppsøkte ham i Hamburg og flyttet inn bak søppelkassene i kjelleren hans. Senere møter Ambjørnsen foreldrene hans på en boksignering, og moren forteller ham at sønnen har tatt livet sitt.

«Moren: Han samlet på deg. Han visste mer om deg enn du vet om deg selv,» skriver Ambjørnsen i boken.

- Det var dypt tragisk. Dette skjedde akkurat slik jeg beskriver i boken. Han flytta inn bak søppelkassene i kjelleren min, sier han - og blir litt stille mitt i ståket på lanseringen. Øl og vin er satt frem. Journalister står i kø.

- Sånne ting som dette, jeg har ikke opplevd det før. Det er veldig gøy. Jeg har fulgt med Flamme forlag fra starten, og synes de er grundige, og de er veldig flinke med blogg, sier Ambjørnsen som vanligvis gir ut bøkene sine på CappelenDamm.

Redaktør Nils-Øivind Haagensen i Flamme forlag sier at de fikk en skryteepost av Ambjørnsen allerede ved oppstarten av forlaget.

- Det var en epost vi trøstet oss med det første halve året. Han skrev at han godt kunne hjelpe oss en gang, og det er jo sånt som folk sier, men som det aldri blir alvor av. Men med Ingvar ble det alvor - fem og et halvt år senere.

Tidligere i sommer røpet Ambjørnsen i et intervju at han likevel ikke er ferdig med karakteren Elling etter 15 års stillhet.

- Hehe, nei, det stemmer. Uten å røpe for mye: 9. november presenterer jeg Elling som blogger.

- Starter han blogg?

- Nei, foreløpig blogger han til meg.

Flere artikler

 1. Bokanmeldelse: Ingvar Ambjørnsen: «Farvel til romanen. 24 timer i grenseland»

 2. Nye Elling er herlig litteratur! Bokanmeldelse: «Ingen kan hjelpe meg»

 3. Ingvar Ambjørnsen gir ut ny roman om Elling i mai

 4. Pluss content

  Ingvar Ambjørnsen lever med kols: - Følelsen av å ikke få puste er kjip

 5. Ingvar Ambjørnsen: – Ny Elling til våren

 6. Pluss content

  Ambjørnsen om sykdommen:- Vet at jeg bare blir verre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder