SNART BOKKLAR: Karl Ove Knausgård (42) runder av «Min kamp»-serien i november. Foto: Scanpix

Svensk anmelder: − Bergtatt av «Min Kamp»

(VG Nett) Svenskene har anmeldt Karl Ove Knausgårds «Min Kamp», og er positive til det de har fått servert.

Publisert:
Artikkelen er over 12 år gammel

Med romanprosjektet «Min Kamp» er Karl Ove Knausgård blitt Norges mest omtalte forfatter. Hans foreløpig fem bind om sitt eget liv - bok nummer seks er utsatt inntil videre - er blitt godt mottatt her til lands, og nå skal bøkene gis ut i Sverige.

- Bergtatt

Flere aviser har felt sin dom over den første boken i serien, og de svenske anmelderne ser ut til å være fornøyd med arbeidet til den norske forfatteren. Malin Ullgren har anmeldt boken for Dagens Nyheter og skryter voldsomt av Knausgårds skrivestil.

- Jeg er bergtatt. Jeg synes den er strålende, skriver hun i anmeldelsen. Men hun biter seg også i merke den utleverende stilen til Knausgård, spesielt overfor forfatterens avdøde far, som fremstilles på en lite sympatisk måte i boken.

Les også:Knausgård hevder «Min kamp»-millionene er brukt opp

- Men jeg kan ikke si hva som er moralsk eller umoralsk holdbart i en roman. Men jeg kan si at den utrolige tydeligheten i sorgen og skammen løfter den store utleveringen av andre mennesker til stor litteratur, skriver hun.

- Ikke for meg

Aftonbladets anmelder bruker lang tid på å forklare hva Knausgårds prosjekt er, men det kommer ikke klart frem hva anmelderen mener om boken. Ikke før helt mot slutten da man kan få inntrykk av at anmelderen mener historien er for påtrengende, og et prosjekt Knausgård har satt i gang for sin egen del.

- Knausgård arbeider med å skrive seg frem til en slags sannhet, som gjør livet og døden mer mulig å holde ut. Ikke for meg. Men for ham, skriver Aftonbladets anmelder.

Les også:- Knausgård kunne knekt av presset

Ikke mett

Helsingborgs Dagblad har også anmeldt boken, og gitt anmeldelsen tittelen «På besøk i et norsk ego». Også denne anmelderen bruker plass på å beskrive oppmerksomheten Knausgårds bøker har fått i Norge, og anmelderen stiller spørsmålet: «Er vi ikke mette på det her?»

Men anmelderen kommer til at det er han ikke, og skriver blant annet dette om Knausgård:

- «Min Kamp» er høykvalitetslitteratur, i alle fall tidvis, og absolutt i prosjektets begynnelse. Slutten har vi ikke sett ennå, skriver anmelderen.

Sjette bind i Knausgårds serie er blitt utsatt gjentatte ganger, men ifølge Oktober forlag er målet at den kommer ut før jul.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDENOg følg journalist Ida Anna Haugen på Twitter

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no