FESTLIG LAG: Jo Nesbø, Åse Kleveland, Eivind Hellstrøm, Finn Schjøll og Kjersti Holmen på Aschehougs store hagefest. Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN

FESTLIG LAG: Jo Nesbø, Åse Kleveland, Eivind Hellstrøm, Finn Schjøll og Kjersti Holmen på Aschehougs store hagefest. Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN

Kjendistett på hagefest: Åse Kleveland: - Norges frodigste forsamling!

(VG Nett) Jo Nesbø ville helst bare posere - ikke snakke, men Åse Kleveland og Eivind Hellstrøm skrøt av den sagnomsuste hagefesten til Aschehoug.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Jo Nesbø (51) har travle dager, med bokpromotering i Storbritannia og filmpremiere på «Hodejegerne» her hjemme. Suksessforfatteren tok seg likevel tid til den årlige hagefesten til forlaget Aschehoug i Oslo torsdag kveld. Men særlig pratsom overfor pressen var han ikke.

- Jeg vil helst ikke si noe. Holder det ikke at jeg bare smiler på et bilde? sier en ordknapp, men blid Nesbø til VG Nett.

Nylig ble det kjent at Nesbø er den nest mestselgende forfatteren i Storbritannia for tiden - med én solgt bok hvert 27. sekund. Når VG Nett spør om ikke det føles veldig stort, svarer han:

- Jo.

Skal på premieren

Nesbø svarte også bekreftende på spørsmålet om han skal overvære fredagens festpremiere på «Hodejegerne» i hovedstaden.

- Men nå vil jeg helst bare snakke med de andre på festen. Jeg har ikke tenkt å bli her så lenge, sa forfatteren før han vendte nesen bort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOLKSOMT: Mange hundre møtte opp på hagefesten. Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN

Kleveland: - Regner meg som frisk

En som mer enn gjerne ville fortelle om sine erfaringer med den berømte hagefesten, var Åse Kleveland (62). Den tidligere kulturministeren, som nettopp har vært gjennom behandling for brystkreft , var til stede.

- Jeg har det veldig fint. I midten av september begynner jeg på jobben igjen. Jeg er ferdig med behandlingene og regner meg som frisk, sa Kleveland, som er direktør for Rikskonsertene.

- Det blir bare noen uker med rekonvalesens først, forklarte Kleveland, som ikke har tall på hvor mange fester hun har vært på i Aschehougs hage.

- Fantastisk tradisjon

- Å, det er mange år. Det er ikke noe sted i Norge hvor man har en så frodig forsamling. Her er alle typer mennesker, og man kan ha både alvorlige og personlige samtaler. Det er en fantastisk tradisjon. Men folk slo nok ut håret litt mer før, la hun til.

ROBERT STOLTENBERG: - FORBEREDT PÅ DET VERSTE

HOLDT MÅL: Eivind Hellstrøm ga hagefestmaten tommelen opp. Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN

Sulten Hellstrøm

Kjendiskokk og TV3-programleder Eivind Hellstrøm (63) kom sulten til hagefesten.

- Dette er middagen min, forklarte Hellstrøm til VG Nett mens han langet innpå med ost og quiche.

Han har vært med på hagefesten fire ganger før, og har merket seg at det stort sett alltid er dårlig vær. Også torsdag kveld begynte det å regne så smått midtveis i festen.

- Heldigvis står osten under telt! Det gjør nemlig ikke vinen. Men quichen smaker godt, og hagefestene er alltid bra.

- Ikke selvhøytidelig

- Hvordan er det å stå å tygge mens så mange skuelystne følger med på hva du synes om maten?

FASTE GJESTER: Vendela Kirsebom, Mia Gundersen og Abid Raja er faste hagefestgjester. Foto: CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN

- Det er ikke noe problem, forsikret stjernekokken, som for øvrig ikke kjente seg igjen i beskrivelsen i en av kveldens taler tidligere på festen. Der ble det nemlig humoristisk hevdet at hagefesten bød på Norges mest selvhøytidelige forsamling.

- Jeg kjenner ikke alle her, men betegnelsen paasser i hvert fall ikke på meg, humret Hellstrøm før han startet jakten på flere matretter da han hørte det var lammekoteletter ved et annet bord.

Første hagefest

Blomsterekspert Finn Schjøll (63) hadde aldri før vært på hagefesten.

VANT PRIS: Bjørn Sortland. Foto: Scanpix

- Så jeg vet ikke helt hvordan jeg gjør det. Derfor stiller jeg meg ved siden av Kjersti Holmen! forklarte Schjøll.

- Ja, jeg har vært på mange, så dette kan jeg, lo Holmen (55).

Årets Aschehoug-pris gikk til barne- og ungdomsbokforfatter Bjørn Sortland (43) - for hans kobling mellom litteratur og bildekunst.

- Kjempekjekt. Det er stort og gripende for meg, dette her, og et smil i hverdagen, sa den stolte vinneren.

Årets hagefest er den 35 i rekken.

LES MER OM HAGEFESTEN I FREDAGENS PAPIR-VG

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder