«DET STORE BILDET»: Gunhild Stordalen (39) gir ut boken «Det store bildet» Boken er ifølge forlaget historien om «bygdejenta som ble milliardærfrue, om legen som ble dødssyk og kampen hennes for å redde verden, samtidig som hun prøver å redde seg selv.»

Bokanmeldelse: Gunhild A. Stordalen: «Det store bildet. Min historie fortalt til Jonas Forsang»

VG:s terninger viser 4 prikker

Gunhild A. Stordalen bruker sin egen skjebne til å få fram viktige, men velkjente, budskap om våre globale utfordringer.

Av 

Sindre Hovdenakk

Publisert:

Artikkelen er over tre år gammel

Sykdommen diffus systemisk sklerodermi fører til fortykkelse og herding av huden, noe som igjen sterkt nedsetter bevegeligheten og hemmer blodomløpet.

I tillegg kan de indre organene rammes, vanligvis nyrene, spiserøret, hjertet og lungene. I verste fall er dette dødelig.

Lest? Gunhild Stordalen i boken: Syk helt siden tenårene

Det finnes ingen sikker kur mot sykdommen, men enkelte utvalgte pasienter får tilbud om benmargstransplantasjon og cellegiftkur. En slik behandling er nødvendigvis svært tøff, og kan sammenlignes med å restarte en datamaskin, uten noen garanti for at det begynner å virke igjen.

Selv har Stordalen tatt denne hestekuren to ganger. En tredje gang er utelukket.

«Det store bildet Min historie fortalt til Jonas Forsang» kommer ut på Pilar forlag tirsdag 18. september. Boken tidvis dramatisk og noen ganger ekte rørende historie, mener VGs anmelder.

Alt dette, og en rekke andre detaljer omkring sykdomsforløpet, får man innsikt i som leser av «Det store bildet». Det er en tidvis dramatisk og noen ganger ekte rørende historie, fortalt av en kvinne som selv er utdannet lege og som har et brennende engasjement når det gjelder å redde andres liv.

les også

Les utdrag fra Gunhild Stordalens bok: «Nå dør jeg, kjæresten min. Nå dør jeg.»

At Stordalen nå befinner seg i en offer/pasientrolle er naturlig nok noe som preger blikket både på henne selv og på omgivelsene.

Gunhild A. Stordalen har det man kan kalle en holistisk tilnærming til verden omkring seg. Hun er opptatt av forebygging og samfunnsmedisin, og er som mange vil vite sterkt engasjert i å finne nye, bærekraftige metoder for matproduksjonen. I dag produserer vi mat på en måte som truer matsikkerheten både på kort og lang sikt, understreker Stordalen.

Men lykkes vi med å forandre dette, kan det vise seg å få avgjørende betydning for vår felles, globale fremtid. Det vil også kunne motvirke klimaendringene, og dermed dempe de enorme migrasjonsbølgene som er spådd om noen få tiår.

les også

Gunhild Stordalen i ny bok: Syk helt siden tenårene

Til å hjelpe seg i arbeidet har hun pengene fra Stordalen Foundation, som hun fikk i morgengave av ektemannen Petter, og stiftelsen EAT.

«Det store bildet» er en sympatisk skrevet bok, der utviklingen av Gunhild A. Stordalens sykdom er det dramatiske drivhjulet. Parallelt legger hun inn de nærmest obligatoriske tilbakeblikkene til en lykkelig og sorgløs barndom, og med jevne mellomrom blir vi i tillegg presentert for oppdateringer når det gjelder temaer som feilernæring og overvekt, antibiotikaresistens, verdien av et økologisk kosthold og så videre. I overkant snusfornuftig kanskje, men viktige budskap kan kanskje ikke gjentas for ofte.

les også

Gunhild Stordalen om selvbiografien: – Tanken er at boken skal snakke for seg

For den nysgjerrige leser kan jeg fortelle at vi, bortsett fra henne egen sykdom, ikke får vite noe særlig om Gunhild A. Stordalens privatliv. Men for den som skulle lure: Førsteinntrykket hennes av Petter Stordalen var «en oppmerksomhetssyk testosteronbombe». Men sannelig viste han seg å være både «klok, reflektert og lyttende».
Var det ikke det jeg tenkte.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Publisert:

Mer om

Bokanmeldelse

Gunhild Stordalen

Flere artikler

 1. Les utdrag fra Gunhild Stordalens bok: «Nå dør jeg, kjæresten min. Nå dør jeg.»

 2. Gunhild Stordalen: – Ga Petter sjansen til å gå fra meg

 3. Gunhild Stordalen i ny bok: Syk helt siden tenårene

 4. Stordalen kjøper Juritzen forlag

 5. Slutt etter 14 år: Slik forklarer de bruddet

Fra andre aviser

 1. Anmeldelse av Gunhild Stordalens biografi: «Et skikkelig kinderegg av en bok»

  Aftenposten
 2. Gunhild Stordalen: – Jeg har alltid visst at jeg var syk

  Aftenposten
 3. Jørn Lier Horst og Petter Stordalen trosser sviktende boksalg

  Aftenposten
 4. – På mirakuløst vis fikk hun oss alltid forbi køen på utestedene

  Bergens Tidende
 5. Petter Stordalen selger seg helt ut av Strawberry publishing

  Bergens Tidende
 6. Stordalen-forlag fortsetter å plukke ansatte og bestselgere fra de andre store

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no