KJEMPET I 20 ÅR: I 20 år har norske Reidar Indrebø først kjempet for at Bob Dylan skulle bli nominert til Nobels litteraturpris i 1997- og deretter sørget for at han er blitt nominert på nytt hvert eneste år.
KJEMPET I 20 ÅR: I 20 år har norske Reidar Indrebø først kjempet for at Bob Dylan skulle bli nominert til Nobels litteraturpris i 1997- og deretter sørget for at han er blitt nominert på nytt hvert eneste år. Foto: Bjørn Andre Gulstad

I 20 år har norske Reidar kjempet for litteraturpris til Bob Dylan

BOK

I 1996 var han en av initiativtagerene til at Bob Dylan skulle bli nominert til Nobels litteraturpris første gang. Deretter har nordmannen Reidar Indrebø (62) sørget for at nominasjonen har blitt sendt inn på nytt. År etter år.

Publisert:

– Dette er moro, men for å være ærlig så ble jeg veldig overrasket. Jeg hadde vel nesten gitt litt opp. Hadde nok større forhåpninger de første ti årene, sier Reidar Indrebø til VG.

Helt siden 1970 har han vært en ivrig tilhenger av Bob Dylan - og har til nå vært på rundt seksti konserter. Den første var i Gøteborg i 1978, deretter har han reist Europa rundt for å være tilstede på flest mulig av Bob Dylans konserter.

VG fra 2001: Nordmann kjemper for nobelpris til Dylan

– Hans låter er evigvarende, tekstene er engasjerende. Dette fortjente han virkelig, sier Reidar Indrebø.

Han var en del av en norsk gruppe som i 1996 tok initiavet til at Bob Dylan skulle bli nominert til Nobels litteraturpris.

– Men vi kunne som privatpersoner ikke få han nominert. Man må enten være professor i litteratur eller språk. Derfor ble det først fart i sakene da de amerikanske litteraturprofessoren Gordon Ball ved Department of English and Fine Arts, Lexington, Virginia, sa ja til å foreslå rock-legendens kandidatur. Siden har flere professorer hengt seg på, forteller Reidar Indrebø.

Les også: Nobelprisvinner i litteratur er: Bob Dylan

Gordon Ball skrev et nominasjonsforslag til Svenske Akademien på rundt ti sider. Der het det blant annet: «Siden begynnelsen av 1960-årene har Bob Dylan via ord og musikk skapt et grenseløst univers med sin kunst. Den har gjennomtrengt kloden og faktisk forandret verdenshistorien.» Deretter har Reidar Indrebø sørget for at nominasjonen er blitt sendt inn og fornyet år etter år.

– Det har vært mye jobb det også , sier Indrebø.

Han har til dags dato ikke hilst på sin store helt, selv om det forbindelse med Dylans konsert under Norwegian Wood-festivalen i Oslo i 1998, bare var tilfeldigheter som gjorde at det ikke skjedde.

Fikk du med deg? Tildelte Dylan Nobels litteraturpris - fikk ikke fatt i ham

– Jeg møtte ikke opp, fleiper Reidar Indrebø.

Men det er mye sant i det også. På det tidspunktet hadde han nemlig hatt god kontakt med Dylans manager, Jeff Rosen. Han visste at Bob Dylan visste om han, men dette var i en annen teknologsk tidsalder.

– Da vi kom hjem til Førde etter konserten, lå den en faks til oss fra Dylan. Han ville møte oss før konserten. Det var som å vinne i Lotto, og ikke hente premien.

Etter den gangen har ikke anledningen vært der for Reidar Indrebø, men han har ikke gitt opp håpet.

– Men jeg vet ikke om jeg kommer til å reise til Stockholm under prisutdelingen, sier Indrebø.