DEBUTANT: Ingar Johnsrud jobber til daglig som journalist i VG. Nå debuterer han som krimforfatter, men VGs anmelder mener han innenfor sin sjanger allerede fremstår som en fullbefaren veteran. Foto:Robert S. Eik,VG

Norsk krimkomet med gullkantet kontrakt

Ingar Johnsruds forfatterdebut høstet sekser av VGs anmelder. Nå har krimromanen «Wienerbrorskapet» sikret ham en avtale med Salomonsson Agency.

  • Felicia Alvsing

– Det har gått så fort! sier Johnsrud før han fortsetter:

– Det begynte med at de leste anmeldelsen i VG, og så kontaktet de meg og ba om å få lese manuset. De likte boken, og spurte om vi skulle samarbeide.

Bokanmeldelse: Ingar Johnsrud - «Wienerbrorskapet»

Salomonsson Agency er basert i Stockholm, og i det svenske agentbyråets stall finner du stjerneforfattere som Jo Nesbø, Jan Guillou, Liza Marklund og Kristina Ohlsson. Det betyr mye for Johnsrud å få så erfarne agenter.

– Det er klart at det betyr mye. I min sjanger, nordisk krim, så er de «top notch». Det er ingen som er så gode som dem. De har jobbet med store navn i mange år, og har mye erfaring og gode kontakter. Fra mitt ståsted så blir det ikke bedre enn det, sier Johnsrud.

Sterk debut

Agentbyrået er på sin side svært fornøyde med å få Johnsrud med på laget. Karin Lindgren i Salomonsson sier til VG at «Wienerbrorskapet» stakk ut fra mengden.

– Det er blant det sterkest jeg har lest på lenge, og å dessuten debutere med en så sterk bok er veldig imponerende. Vi har kontroll på hva forlagene i nabolandene slipper, og vi leser selvfølgelig alt. Denne boken stakk ut fra mengden, og som agent er det denne typen sterke og originale historier jeg leter etter.

Johnsrud er den første norske debutanten agenturet jobber med - og det synes begge parter er moro.

– Det er helt fantastisk. Jeg er kjempe glad for det, for jeg har jobbet masse med den boka, og det har vært en viktig prosjekt for meg over lang tid. Og at folk liker den, det er jeg kjempeglad for.

VG+: Johnsrud med ambisiøs krimdebut (krever innlogging)

Agenturet tror at Johnsrud kan være den neste store innen nordisk krim.

– Han har definitivt potensiale til å bli det neste store navnet innen skandinavisk krim. Hvor lang tid det vil ta, vil imidlertid tiden vise, sier Lindgren.

Johnsrud jobber til vanlig som featurejournalist i VG Helg.

PÅ BESØK: Johnsrud var nylig i Stockholm og møtte alle han skal jobbe med i tiden fremover. Fra venstre: Julia Angelin, Ingar Johnsrud, Karin Lindgren og Niclas Salomonsson. Foto:,SALOMONSSON AGENCY

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder