BEGGE HYLLET: Lars Saabye Christensen med den franske ordenen på brystet. Karin Fossum vant pris i Los Angeles (arkivfoto). Foto: SCANPIX

Norske forfattere hyllet i utlandet

(VG Nett) Lars Saabye Christensen ble i går utnevnt til ridder av Frankrike, og Karin Fossum vant prestisjepris i L.A. i natt.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Ordre des Arts et des Lettres2008 Los Angeles Times Festival of BooksKarin FossumLars Saabye Christensen

Karin Fossum vant i natt norsk tid L.A. heder og ære under The Times Book Award for romanen "Elskede Poona" i kategorien krim/thriller, melder forlaget Cappelen i en pressemelding.

Prisen ble delt ut under åpningsseremonien til USAs største litteraturfestival, Los Angeles Times Book Festival, som normalt teller 140.000 gjester.

- Ekstra gjevt

Vanligvis er det forfattere som skriver på engelsk, som blir funnet prisen verdig. Derfor beskriver forlaget det som "ekstra gjevt" at Fossum stakk av med seieren.

Den norske forfatteren konkurrerte i kategorien mot krimforfatterne Benjamin Black, Åke Edwardson, Tana French og og Jan Costin Wagner.

"Elskede Poona" er den fjerde av Fossums bøker som er lansert i USA.

Fikk høythengende orden

Samtidig som Fossum ble feiret i Los Angeles, ble Lars Saabye Christensen i går slått til ridder av Ordre des Arts et des Lettres under en høtidelig seremoni i den franske ambassaden i Oslo. Utmrkelsen er en av de mest prestisjefylte hedersutnevnelsene i Frankrike.

På plass for å feire Saabye Chistensen var også kulturminister Trond Giske.

Ambassadør Chantal Poiret sa i sin tale at Saabye Christensen tilhører de kulturelle budbærerne som bidrar til en bedre og dypere forståelse mellom Norge og Frankrike, og at mange mennesker i Frankrike har oppdaget nyere norsk litteratur takket være ham.

- Med ditt talent og ditt livsverk medvirker du til å utbre norsk kultur og du følger i fotsporene til de store klassikerne innen litteratur og andre kunstgrener, i et landskap der dagens kunstnere vokser, sa ambassadøren ifølge forlaget Cappelen.

Andre nordmenn som har fått den franske ordenen, er bl.a. Carl Nesjar, Ingeborg Moræus Hansen, Bentein Baardson, Lars Roar Langslet, Haaken Christensen, Arne Hestnes, Kiki Sørum og Vigdis Lian. Andre utlendinger som har fått den er Bob Dylan, George Clooney, Anthony Beevor, Clint Eastwood og Celine Dion. Ordenen ble opprettet i 1957 av den franske regjering.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder