SERIEMORDERJAKT: Jo Nesbø byr på klassisk seriemorderjakt med et komplekst persongalleri i sin kommende thriller «Politi». Foto: ESPEN RASMUSSEN
SERIEMORDERJAKT: Jo Nesbø byr på klassisk seriemorderjakt med et komplekst persongalleri i sin kommende thriller «Politi». Foto: ESPEN RASMUSSEN

Voldelig Harry Hole-krim: Slik blir Nesbøs nye bok

BOK

På sykehuset ligger en hardt skadet mann. Kan det være Harry Hole?

  • Sølvi Wærhaug
  • Lena Storvand
Publisert:

Årets krimhøydepunkt er Jo Nesbøs bok «Politi». Den kommer 6. juni, men allerede nå kan VG røpe noe av innholdet i boken.

I Jo Nesbøs forrige bok «Gjenferd» forlot forfatteren Harry i den aller ytterste nød. Det knytter seg derfor ekstra stor spenning til om det er liv laga for krimhelten i enda en bok.

Bakgrunn: Harry Hole lever fortsatt - ny bok til sommeren

I den kommende boken «Politi», er det politiet som får svi. Flere politimenn blir funnet drept på åsteder for gamle, uoppklarte drap som de selv har vært med på å etterforske.

Se oversikten over vårens krim- og spenningsbøker i dagens papirutgave av VG.

Drapene er utført av svært voldelige og sadistiske drapsmenn, og politiet etterforsker sakene ut ifra et straffe- eller hevnmotiv. De står uten spor og mangler også sin beste etterforsker - Harry Hole som er spesialist på seriemordere.

Ligger i koma

En mann som ligger i koma på sykehus blir passet på av politiet, og ingen får vite hvem den mystiske mannen er.

Man kan jo tippe at det er Harry Hole, men det er langt ifra sikkert. For denne gangen har forfatteren lagt inn ekstra mange lurespor både når det gjelder den skadede mannen og hvem som er seriemorderen. Saken er veldig komplisert, og man må være særdeles våken for å plukke ut morderen, etter det VG erfarer.

Utover å by på en klassisk seriemorderjakt med et komplekst persongalleri, er «Politi» en dyster historie hvor forfatteren går enda et skritt videre når det gjelder å beskrive korrupsjon i politiet.

Selve tittelen på boken tvilte han seg frem til, går det frem av et intervju Jo Nesbø har gitt til magasinet Aschehoug Litteratur som utgis neste uke.

- Tvilte meg frem

- Det var en arbeidstittel som jeg så tvilte meg frem til som endelig tittel. Siden den er så enkel og direkte, både har og har den ikke undertekst, du kan velge selv. Jeg vurderte «Åsted» som har mer språklig undertekst i seg, men det ble så blast, så ordinært. Så i stedet for å gå for noe mer litterært tenkte jeg at vi kan kalle den noe mer «in your face» som er en på sett og vis dårlig tittel, men likevel har noe insisterende, bråkete og kantete i seg. Jeg synes «Politi» har det. Det høres ut som en lurvete, dritkommersiell paperback på 120 sider med halvnaken dame på coveret. Jeg kuttet imidlertid ut utropstegnet den da burde hatt: Politi!, sier Jo Nesbø til magasinet.

Les også: Millionene renner inn for Nesbø

Med den tiende boken om Harry Hole kan punktum være satt i den svært populære krimserien. Da Jo Nesbø utga «Panserhjerte» i 2009, gjorde han det klart i et intervju med VG at han snart ville avslutte krimserien.

- Jeg vet hvordan fortellingen om Harry Hole går. Han kommer ikke til å ha evig liv. Jeg vet ikke hvor mange bøker det blir - men det nærmer seg slutten, sa Jo Nesbø.

Enden er nær

Samtidig understreket han at Harry Hole ikke kom til å gjøre comeback når serien var avsluttet.

- Når det er slutt, så er det slutt, sa Jo Nesbø den gang.

Eksporten av «Politi» er for lengst i gang.

- Interessen er eksplosjonsartet, sier forfatterens agent Tor Jonasson.

- Flere av Jo Nesbøs største forlag har allerede kjøpt rettighetene til boken. «Politi» kommer først i Norge, men mange land vil utgi boken tett innpå den norske utgivelsen. Blant disse er Sverige, Danmark, Finland, England og USA, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency.

Jo Nesbøs bøker er oversatt til 46 språk, og de er solgt i over 15 millioner eksemplarer på verdensbasis.

- Jo Nesbø er Skandinavias største kriminalforfatter, og sånn har det vært i flere år nå, sier Tor Jonasson.

Den forrige boken om Harry Hole, «Gjenferd», er trykket i et samlet opplag på over 300000 eksemplarer i Norge.

Følg VG Rampelys på Facebook !