VAR SIN EGEN ADVOKAT: Arve Juritzen og hans forlag, Juritzen forlag, har ikke råd til advokat i saken mot Interpress og stilte derfor uten i Oslo Tingrett. Foto: Terje Bringedal , VG

Juritzen tapte - må betale 6,5 mill

Arve Juritzen til VG: - Kommer sannsynligvis til å anke. Har ikke penger til å betale Interpress

Juritzens Forlag tapte saken som Interpress hadde anlagt mot forlaget i Oslo Tingrett og må betale over 6,5 mill. kroner til Interpress.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dommen fra Oslo Tingrett heter det at «Juritzen Forlag AS dømmes til å betale til Interpress Norge AS 6 525 875 kroner». Juritzen Forlag idømmes også saksomkostninger på 185.800 kroner.

– Dette var et skikkelig tap, det må jeg innrømme. Dommeren har overhode ikke tatt hensyn til noe av vår dokumentasjon, men i stedet valgt å gi Interpress fullt medhold selv om de bare har lagt frem bevis for at de har 100% returrett for ca. halvparten av det konflikten handler om. Dommeren har heller ikke lagt frem et juridisk grunnlagt for at Interpress plutselig skal ha rett til å få oppgjør i kontanter i stedet for bøker, slik praksis har vært i ni år. Jeg må la en jurist lese gjennom dommen, men min umiddelbare oppfatning er at dommeren baserer seg på synsing, ikke jus. Jeg ser det som sannsynlig at vi kommer til å anke dommen, sier Arve Juritzen i en kommentar til VG.

- Velskrevet og velbegrunnet

Det er derimot ikke advokat Øystein Myre Bremset i advokatfirmaet BA-HR, som representerer Interpress i denne saken, enig i.

– Vi oppfatter dommen som velskrevet og velbegrunnet. Retten har ikke gitt uttrykk for tvil, og vi oppfatter heller ikke at saken reiser noen tvilsomme spørsmål, sier han i en kommentar til VG.

– Vi er glade for at vi fikk medhold, selv om vi gjerne skulle vært saken foruten, sier Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience AS som eier Interpress, til VG.

Under hovedforhandlingene i Oslo Tingrett mandag i forrige uke fortalte Arve Juritzen at forlaget hans, Juritzen Forlag, ikke hadde råd til å engasjere advokat. Derfor var han såkalt selvprosederende i saken som Interpress har anlagt mot Juritzen Forlag.

Under rettsaken varslet Arve Juritzen at en fellende dom kunne resultere i konkurs for Juritzen Forlag. Nå etter at dommen er klar har han dette å si:

– Vi er dømt til å betale nesten syv millioner kroner til Interpress i løpet av to uker. De pengene har vi ikke - og det vet Interpress. Men velger vi å anke, er ikke dommen rettskraftig heller, sier Arve Juritzen til VG.

- Ønsker ikke at Juritzen skal gå konkurs

– Vi har tidligere tilbudt Juritzen Forlag oppgjør på 2 millioner kroner over tre år. Nå er han dømt til å betale 6,5 millioner kroner pluss saksomkostninger om to uker. Vi har ikke et ønske om at Juritzen forlag skal gå konkurs, og vårt tidligere tilbud står fortsatt ved lag, opplyser Ida Håvik i Reitan Convenience AS.

Kravet fra distribusjonsselskapet Interpress mot Juritzen Forlag var på 6,5 millioner kroner, som hadde sin bakgrunn i en tvist om over retten til å returnere bøker verdt 6,5 millioner kroner.

– Vinner Interpress saken i dag, taper de. Da går Juritzen Forlag konkurs, fremholdt Arve Juritzen i sitt innledningsforedrag i Oslo Tingrett.

Interpress leverer magasiner til blant annet Narvesen, Shell og Statoil i Norge og krevde at Juritzen Forlag betaler dem for nær 100.000 bøker de ikke har solgt.

Les også: Juritzen frykter konkurs - stiller uten advokat

Interpress Norge er heleid av Reitan Convenience Norway, med Magnus Reitan som styreleder. Distributøren solgte forlagets bøker gjennom 2014, mens en avvikling av boksalget kom på nyåret 2015. Deretter har partene forhandlet om retur gjennom fjoråret.

HAR IKKE PENGER: – Vi er dømt til å betale nesten syv millioner kroner til Interpress i løpet av to uker. De pengene har vi ikke - og det vet Interpress, sier Arve Juritzen. Foto: Terje Bringedal , VG

– Magnus Reitan har hatt mulighet til å gjøre mange grep for å lykkes, og sender i stedet regningen til norske forlag. Dette gjelder ikke bare oss, men flere små og mellomstore forlag har inngått avtaler om returrett. Vi kommer til å gå konkurs om de skulle få gjennomslag for kravet sitt, sa Arve Juritzen i et intervju med VG noen dager før hovedforhandlingene i Oslo Tingrett.

– Dette er en forretningsmessig skilsmisse, hevder advokat Øystein Myre Bremset, som representerer Interpress, i sitt innledningsforedrag.

Bakgrunn: Juritzen saksøkes for 6,5 millioner

Han hevdet videre at det går dårlig for bokbransjen og det går dårlig for Juritzen forlag.

Juritzen: Tilbød et forlik på 1,5 mill

– Juritzen sier opp den delen av avtalen man ikke liker. Det er som om jeg skulle gå til banken og si opp tilbakebetalingsdelen av avtalen om et lån, sa Bremset.

Interpress advokat avsluttet sitt innledningsforedrag ved å vise til et forlikstilbud fra Interpress på 2 mill kroner - på følgendse betingelser: 500.000 kroner umiddelbart og 1,5 millioner i løpet av tre år.

I sitt avslutningsinnlegg fortalte Juritzen at han på sin side hadde forsøkt å komme Interpress i møte ved å tilby dem 1,5 millioner i et forlik.

– Men det var de ikke interessert, slo Juritzen fast under hovedforhandlingene i Oslo Tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder