BEST I SVERIGE: Camilla Grebes krim «Skyggejegerne» ble kåret til årets beste svenske krim av Svenska Deckarakademin i 2019. Nå er den ute på norsk. Grebe ble også tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim i 2018 for boken «Husdyret». og Svenska Deckarakademin har kåret Skyggejegeren til Sveriges beste krim i 2019. Foto: Viktor J Fremling

Fjorårets beste svenske krim: Bokanmeldelse: Camilla Grebe: «Skyggejegeren»

VG:s terninger viser 5 prikker

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Camilla Grebe har vunnet prisen for fjorårets beste svenske krim med «Skyggejegeren».

Krimboken er den fjerde i hennes frittstående serie «Jentene og mørket», og her fornyer hun seg samtidig som hun skriver videre om emnene fra de første bøkene: dysfunksjonelle familier og mennesker som gjør det de kan for å finne sin plass i verden.

Siste: Ingvar Ambjørnsen sjarmert av spionthriller - les anmeldelsen her!

«Skyggejegeren» er ikke bare en ambisiøs og godt konstruert krim som grenser mot den historiske romansjangeren. Boken er også et feministisk krimepos om hvordan kvinnenes stilling i samfunnet, og i særdeleshet i arbeidslivet, har endret seg gjennom tidene.

Handlingen i boken strekker seg gjennom 75 år og fire tidsperioder, beskrevet med øynene til fire forskjellige politikvinner.

Det starter en februarnatt i 1944, hvor en kvinne blir funnet voldtatt, drept og fastspikret til gulvet. Lignende saker etterforskes både i 1971 og 1985, og det hele avsluttes sommeren 2019, hvor en oppdagelse gjør at den gamle saken får ny aktualitet.

les også

Årets mest solgte bøker: Denne svensken solgte mer enn Nesbø

Grebe fikk ideen da hun leste den amerikanske true crime- suksessen «Jeg blir borte i mørket» av Michelle McNamara, og det handler om kvinner som utsettes for hat og overgrep.

Drapsofrene er mødre som har forsøkt å gjøre det de kan for å overleve. Politikvinnene som forsøker å gi dem rettferdighet møter fordommer og utfordringer når de prøver å kombinere familieliv og en meningsfylt jobbkarriere i en mannsdominert institusjon.

Aldri har Grebe vært mer politisk eller sosialrealistisk, og hun viser sine talenter i konstruksjonen av krimmysteriet. Det er spennende, elegant og overbevisende skrudd sammen. Det er en bragd at hun greier å holde så høy kvalitet med fire bøker på fire år.

Sjekk ut: En annen ny svensk krimkomet!

Grebe skriver uhyggeskapende, har originale metaforer - og hun har skapt en krim som sitter akkurat der den skal.

Men litterært har hun vært bedre før. Boken mangler den dybden vi er blitt vant med fra Grebes hånd, noen skildringer virker konstruert for å bygge oppunder temaet, og kvinnene kunne fått en tydeligere og mer personlig stemme.

«Skyggejegeren» viser en verden som, til tross for at den tilsynelatende går fremover, alltid vil trenge mennesker som jakter på de som skjuler seg i skyggene og er en hyllest til de som står opp mot urettferdighet og overgrep.

Anmeldt av: Elin Brend Bjørhei

Kjøp boken

Camilla Grebe «Skyggejegeren»

Tanum

332,-
Til butikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder