SOM STOR OG LITEN: Inger Nilsson (48) snakket med VGTV under dagens hyllest av Astrid Lindgren. Bildet innfelt: Inger som Pippi, slik vi husker henne best. Foto: GYDA K. HESLA (og EPA)

Ekte Pippi møtte kopier i Oslo

Feiret Astrid Lindgrens 100-årsjubileum

(VG Nett) - Jeg har aldri sett så mange små Pippi-jenter på en gang! sprudlet den ekte Pippi, Inger Nilsson (48), under dagens feiring.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Astrid Lindgrens VärldAstrid Lindgren

250 norske skolebarn, utkledd som sine favorittskikkelser fra Astrid Lindgrens bøker, vakte i dag oppsikt i hovedstaden da de gikk i tog fra Karl Johans gate og opp til den svenske ambassaden.

VGTV: Se toget her!

Solen skinte fra skyfri himmel da toget startet - med Pippis sortprikkete hest i spissen - og med svenske skuespillere som Prysseluskan og politibetjentene Kling og Klang.

Uten Herr Nilsson

Apekatten Herr Nilsson var den eneste som glimret med sitt fravær.

- Herr Nilsson kan jo ikke være her. Han måtte være hjemme, for han kan ikke fly. Da ville han plaget hele flyet, sa en veslevoksen Oda på 6 år til VG Nett.

Ekte Pippi

Men den ekte Pippi var på plass. Inger Nilsson, som spilte Pippi i alle filmene, har blitt 48 år. Hun var rørt over synet av det norske barnetoget.

FEIRET PIPPI: F.v.: Jaremis (7), Oda (6) og Ella (7). Foto: GYDA K. HESLA

- En alldeles utmerket måte å feire på! sa Nilsson til VG Nett. - Jeg har aldri sett så mange Pippi-jenter på en gang før.

VGTV: Se intervju med «ekte Pippi»!

VG Nett:- Men det er jo DU som er den egentlige Pippi fortsatt?

- På film er det bare meg. Men vi skal vel ikke si det høyt her nå, sa Nilsson og tittet forsiktig på de mange miniatyr-Pippi'ene rundt seg.

- Jeg er jo ikke Pippi nå lenger. Det er mange år siden jeg var det - dessverre får jeg nesten si. Egentlig er Pippi og jeg veldig ulike. Men noe er likt. Jeg synes Pippi er modig. Hun gjør alltid som hun vil. Akkurat det har vi til felles, betrodde Nilsson til VG Nett.

TOG: Pippi på hesten førte an toget i hovedstaden. Foto: GYDA K. HESLA

Godt forbilde

Hun mener Pippi er en god rollemodell for barn.

- Det har hun alltid vært. Pippi har betydd veldig mye for mange opp gjennom årene - både for jenter og gutter. Astrid Lindgren hadde nok likt dagens feiring hvis hun hadde fått oppleve den, uttalte Nilsson til VG Nett.

Oda (6) forklarte for VG Nett hvor glad hun var for at Astrid Lindgren hadde levd, og at hun skrev bøker. Hvis ikke hadde det jo ikke fantes noen Pippi, Emil, Ronja eller de andre.

- Det hadde vært skikkelig teit, sa Oda.

FORFATTERLEGENDE: Svenske Astrid Lindgren ((1907-2002). Foto: AP

Sammen med venninnene Jaremis (7) og Ella (7) - også kledd ut som Pippi - betrodde Oda at de hadde sett seg ut en del tøffe Emil'er i toget. Og så var det deilig å få fri fra skolen for å å gå i tog og flagge.

- Det er skikkelig deilig, sa Pippi-trioen.

Hylles året gjennom

Astrid Lindgren ville fylt 100 år i år, hvis hun hadde levd. Astrid Anna Emilia Lindgren, som var hennes fulle navn, ble født 14. november 1907 i Vimmerby. Hun døde 28. januar i 2002.

Les også:Pippi tok farvel

Lindgren skal hedres ved en rekke anledninger gjennom året fra mot det som ville vært hennes 100-årsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder