Hun var dømt til døden - ble frikjent 23 år senere

Hun var dømt for å ha drept sønnen sin, men ble fullstendig frikjent - etter ha ha ventet på henrettelse i 22 år.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I Arizona i 1989 ble fire år gamle Christopher Conan Milke drept. Hans mor, Debra Milke (51), ble funnet skyldig i å ha leid inn to menn til å drepe ham.

Ifølge påtalemyndigheten drepte hun sønnen fordi hun ikke lenger ville ha barn.

Milke har i alle år bedyret sin uskyld, skriver AP. Retten festet lit til politietterforsker Armando Saldate, som hevdet at hun tilsto å ha betalt to leiemordere for å drepe sønnen.

Ingen andre var til stede da hun kom med den angivelige tilståelsen, og dette var det eneste påtalemyndigheten hadde som grunnlag for å dømme henne.

Les også: Satt feilaktig fengslet i 34 år – nå er hun frikjent

Les kronikken av en amerikansk professor som mener dødsstraff er rettferdig.
Les også svaret fra generalsekretær i Amnesty International Norge, som mener vi må si nei til dødsstraff, alltid, uansett.

ER FRI: Bildet til venstre viser Debra Jean Milke i desember 1989, da hennes fire år gamle sønn ble drept. Til høyre er slik hun ser ut etter å ha sittet 22 år på «Death row». Mandag 23. mars 2015 er hun fullstendig frikjent, etter at saken ble tatt opp igjen i 2013. Foto:,Ap

Etterforskeren skal ha løyet

Saldate, som nå er pensjonist, viste seg å ikke være helt troverdig. I en rekke andre saker har han blitt tatt i å enten lyve under ed eller ha brutt mistenktes rettigheter under avhør.

Dette kom aldri fram under rettssaken mot Milke. Da saken ble tatt opp igjen i 2013, slo domstolen fast at påtalemyndigheten visste om Saldates overtredelser, men unnlot å informere om det.

De to mennene som skjøt den lille gutten ble også dømt for drap. De har senere tilstått drapet, men impliserte ikke Milke. I 2013 ble hun sluppet ut mot kausjon, i påvente av endelig domsavgjørelse.

Les også: Slipper dødsstraff for å ha drept sine seks spedbarn

Saksøker

Mandag kom den endelige dommen, og hun ble fullstendig frikjent for drapet. Ifølge AP klemte Milke sine støttespillere etter frifinnelsen, og forlot rettssalen gråtende.

Dermed er Milke den 151. i rekken av amerikanere som er dømt til døden, for senere å bli frifunnet for alle anklager. Bare en gang tidligere har en dødsdømt kvinne opplevd dette, skriver NTB.

Tidligere denne måneden leverte Milke søksmål mot en rekke personer, samt byen Phoenix og fylket Maricopa.

Les også: Tomme for giftdoser - skal gjeninnføre skyting ved dødsstraff

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder