ANERKJENT FORFATTER: Stig Sæterbakken ble bare 46 år gammel. Foto: Scanpix

Stig Sæterbakken er død

(VG Nett) Den anerkjente forfatteren Stig Sæterbakken er død, 46 år gammel.

Av 

Øystein David Johansen

Tommy H. Brakstad

Publisert:

Artikkelen er over ni år gammel

- Det er et stort tap for forlaget og norsk litteratur. En søyle borte, sier forlagssjef Anne Fløtaker til VG.

Hun forteller om en mann som var en nær venn av forlaget.

- Dette er en veldig trist dag for norsk litteratur. Han hadde en helt særegen norsk stemme av internasjonalt format, slår hun fast.

Sæterbakken etterlater seg kone og to barn.

Forfatter Erlend Loe har kommentert dødsbudskapet på sin Twitter-konto:

«Stig Sæterbakken holdt en flott tale om indre mørke på Cappelen Damms julefest. Den står i et annet lys nå. Stakkars, stakkars Stig.»

Debuterte på skolen
Sæterbakken debuterte som forfatter i 1984 med diktsamlingen «Flytende paraplyer». Det som skulle bli hans siste roman «Gjennom natten», kom ut i fjor høst og fikk god mottakelse blant anmelderne.

- Stig Sæterbakken vil bli stående som en av sin generasjons viktigste og mest innflytelsesrike forfattere. Han var en original forteller som aldri var redd for å utforske menneskelivets eksistensielle spørsmål i sine bøker, sier VGs litteraturanmelder Sindre Hovdenakk.

- Sin integritet, uavhengighet og evne til prinsipiell tenkning ga han aldri slipp på. Men Stig Sæterbakken var også et muntert, varmt og vennlig menneske. Jeg er stolt over å kunne kalle ham en venn, sier han.

Skulle ringe ham
Siss Vik, programleder i «Bokprogrammet» på NRK, forteller at de ønsket å ha Stig Sæterbakken med i et program og skulle ringe ham i dag.

- Jeg vet ikke hvilket adjektiv jeg skal bruke om den siste boken, men den er så sterkt belysende og en av de beste i året som gikk, sier hun til VG.

Kritisk
Sæterbakken var tidligere kunstnerisk leder for Norsk litteraturfestival på Lillehammer, men trakk seg etter mye debatt da styret i festivalen trakk tilbake invitasjonen til holocaustfornekteren David Irving.

Han rettet kraftig kritikk mot norsk kulturliv, som han mente marsjerer i takt.

(Saken fortsetter under bildet.)

TRAKK SEG: Invitasjonen til den kontroversielle historikeren David Irving ble trukket tilbake av Litteraturfestivalen på Lillehammer. Som følge av dette gikk kunstnerinsk leder Stig Sæterbakken på dagen. Styreleder Jesper Holte (th) mener at skadene ville blitt for store for festivalen. Foto: Geir Olsen


- Særlig blant en del venstreintellektuelle i Norge finnes det en selvtilfreds moralisme, uttalte Sæterbakken i et intervju med Aftenposten.

Forfatter Knut Faldbakken, og bokanmelder i VG, omtaler Sæterbakken som en lokal størrelse på Lillehammer.

- Ikke minst fra de årene han var kunstnerisk leder for litteraturfestivalen. Han hadde alltid en markant fremtoning og var fullstendig uredd. Denne Irving-invitasjonen var et typisk Sæterbakken-stunt som ble veldig omdiskutert, men det satte jo dette med ytringsfrihet på spissen.

Gjorde inntrykk
Forfatter Gabriel Michael Vossgraff Moro har i dag stilingen som kunstnerisk leder for litteraturfestivalen på Lillehammer. Han er også redaktør i Bokvennen.

Vossgraff hadde Sæterbakken som lærer på skrivekunstlinjen på Nansenskolen for omkring ti år siden.

- Det er helt ufattelig og vanvittig trist. Han var en utrolig forfatter og autoritet. Han var en helt egenrådig stemme som gjorde et stort inntrykk på alle som har kjent ham. Som lærer var han streng, men rettferdig.

- En kresen forfatter
Sæterbakkens forfatterkollega Tom Egeland er sjokkert over nyheten om forfatterens tidlige bortgang.

- Dette var et stort sjokk. Jeg har fulgt Stig Sæterbakkens forfatterskap i mange år. Han var en stor forfatter og en uredd stemme i samfunnsdebatten. Han var også en kresen forfatter. Selv da han skrev en kriminalroman gjorde han det på sin helt særegne måte, sier Egeland til VG.

Også flere andre har kommentert dødsbudskapet på Twitter.

«Stig sæterbakken var ikke bare en god forfatter, han var også en gudbenådet dyktig litterær leder for litt.festivalen på lillehammer.RIP», skriver kommentator Elin Ørjasæter.

Dyktig
Morgenbladets kommentator Frank Rossavik har også kommentert den triste nyheten:

«Trist at Stig Sæterbakken er død. Dyktig forfatter, fin fyr. Venner var vi ikke, men vi slo av en prat da vi møttes iblant», skriver han på sin Twitter-side.

Audun Vinger, redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet skriver kort: «Fryktelige nyheter», på sin Twitter-konto.

Publisert:

Flere artikler

 1. Stig Sæterbakken bisatt i dag

 2. Ny Sæterbakken-bok i trykken i dag

 3. Norsk forfatter stigende stjerne i USA etter sin død

 4. Ari Behns liv i bilder

 5. Merethe Lindstrøm vant Nordisk råds litteraturpris

Fra andre aviser

 1. Stig Sæterbakken død

  Aftenposten
 2. Knausgård angrer at han ikke støttet Sæterbakken

  Aftenposten
 3. Stig Sæterbakken sendte manuskriptet på mail samme natt som han døde

  Aftenposten
 4. Umuligheten av å leve

  Aftenposten
 5. Forfatter Jan Roar Leikvoll er død

  Bergens Tidende
 6. Hva gjør et selvmord med de etterlatte?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no