Bokanmeldelse: Gard Sveen: «Den siste pilegrimen»

Krimdebut med krigsdrama

BOK

En gammel motstandshelt i Holmenkollen drepes brutalt. Øynene er hakket ut med en Hitlerjugend-kniv.

Publisert:

Kriminalroman
521 sider
Kr. 389,-
Vigmostad Bjørke

Like etter finner noen studenter beinrester inne i Nordmarka. Det er tre skjeletter, og ett av dem er et barn. De voksne skjelettene har hull i pannen.

Politietterforsker Tommy Bergmann bestemmer seg for å løse den gamle saken og graver seg inn i 2. verdenskrigshistorien med stort engasjement.

Langsomt, over mer enn 500 sider, virvles leseren inn i et persongalleri og sceneskift mellom nåtid og okkupasjonsårene. Bergmann sporer opp aktører på stadig nye adresser, fra Jotunheimen til Berlin.

Dette er Gard Sveens debut, til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, og - åpenbart - med stor historisk kunnskap om 2. verdenskrig.

Noen av skikkelsene i boken har til forveksling ganske så like navn med skikkelser fra virkeligheten. Især bokens Kaj Holt, som blir funnet død i Stockholm kort tid etter frigjøringen, ligner sterkt på virkelighetens Kai Holst, og Sveen ligger tett på forskningen på feltet i mange passasjer.

Krigseksperter vil muligens rynke på pannen, men dette er krim med driv som leseren iblant slett ikke vil legge fra seg.

Vigmostad Bjørke bør være stolte av å ha drevet fram Gard Sveen, og det bebudes mer Tommy Bergmann. Men da bør Sveen stramme i stoffet og bestemme seg for om politietterforskeren skal ha et privatliv eller ikke.

Kjærlighetslivet nå er uforløst, og storyen trenger det ikke.

GURI HJELTNES

Her kan du lese mer om