Bokanmeldelse: Gard Sveen: «Den siste pilegrimen»

Krimdebut med krigsdrama

En gammel motstandshelt i Holmenkollen drepes brutalt. Øynene er hakket ut med en Hitlerjugend-kniv.

Publisert:

4 av 6

Kriminalroman
521 sider
Kr. 389,-
Vigmostad Bjørke

Like etter finner noen studenter beinrester inne i Nordmarka. Det er tre skjeletter, og ett av dem er et barn. De voksne skjelettene har hull i pannen.

Politietterforsker Tommy Bergmann bestemmer seg for å løse den gamle saken og graver seg inn i 2. verdenskrigshistorien med stort engasjement.

Langsomt, over mer enn 500 sider, virvles leseren inn i et persongalleri og sceneskift mellom nåtid og okkupasjonsårene. Bergmann sporer opp aktører på stadig nye adresser, fra Jotunheimen til Berlin.

Dette er Gard Sveens debut, til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, og - åpenbart - med stor historisk kunnskap om 2. verdenskrig.

Noen av skikkelsene i boken har til forveksling ganske så like navn med skikkelser fra virkeligheten. Især bokens Kaj Holt, som blir funnet død i Stockholm kort tid etter frigjøringen, ligner sterkt på virkelighetens Kai Holst, og Sveen ligger tett på forskningen på feltet i mange passasjer.

Krigseksperter vil muligens rynke på pannen, men dette er krim med driv som leseren iblant slett ikke vil legge fra seg.

Vigmostad Bjørke bør være stolte av å ha drevet fram Gard Sveen, og det bebudes mer Tommy Bergmann. Men da bør Sveen stramme i stoffet og bestemme seg for om politietterforskeren skal ha et privatliv eller ikke.

Kjærlighetslivet nå er uforløst, og storyen trenger det ikke.

GURI HJELTNES

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder