SKJERMBRUK: Det er mye fokus på skjermbruk og avhengighet om dagen. Nå kommer Yohann Haris internasjonale bestselgerbok «Stolen Focus» på norsk.

Stjålet fokus: «Det er ikke deg det er noe galt med»

Midt i debatten om skjermbruk, kommer Johann Haris snakkisbok «Stjålet fokus»: Med 12 grunner til at vi ikke lenger klarer å holde fokus, og tipsene til å løse problemet.

Publisert:
VG:s terninger viser 4 prikker

For tiden pågår det en stor debatt om skjermbruk i den norske skolen, og om skjermbruk mer generelt.

Tidspunktet er følgelig perfekt for lansering av den norske versjonen av forfatter og journalist Johann Haris siste bok: «Stjålet fokus».

Stadig tiltagende problemer med konsentrasjon trigget britiske Hari til å sette ut på en treårig reise for å forstå mer om hvorfor både han selv og resten av verden tilsynelatende ikke klarer å holde fokus lengre.

I «Stjålet fokus» lander han på 12 grunner, samt noen forsøk på å løse disse.

Kjøp boken

Johann Hari «Stjålet fokus: grunnen til at du ikke klarer å følge me»

Hari har blitt berømt for sin evne til å se seg ut strukturelle problemer i samtiden og gi alternative syn eller forslag til løsninger på disse.

Han har også fått en hel del oppmerksomhet for å bedrive plagiering og lemfeldig omgang med både historier og kilder – noe som, naturlig nok, har gjort ham veldig opptatt av dokumentasjon.

Det sistnevnte er selvsagt en god ting, men i «Stjålet fokus» resulterer kildearbeidet i en repetitiv form:

ÅRETS BESTE: Den engelske journalisten Johann Haris bok «Stjålet fokus» havnet i fjor på listene over årets beste sakprosabøker hos både The Financial Times og The Wall Street Journal. Haris TED-talk «Everything You Think You Know About Addiction Is Wrong» er blitt sett mer enn 20 millioner ganger.

En skildring av en hendelse eller samtale leder til en aha-aktig innsikt, som igjen leder Hari til en kilde som kan forklare ham hva det faktiske problemet eller løsningen er.

Og sånn beveger nesten hele boken seg, der Hari flyr jorden rundt og snakker med folk som understøtter antagelsene hans.

Samfunnsstudier og forskere ramses opp, ordet «ledende», i kontekst av eksperter eller bedrifter og sentre, nevnes over 20 ganger, på toppen av de «vanlige» forskerne.

Her dukker også kjente norske navn som Thomas Hylland Eriksen og Inga Marte Thorkildsen opp.

Å referere til såpass mange forskjellige folk, innen et bredt antall forskjellige emner, dessuten flettet inn i Haris egne memoir-aktige reiseskildringer, svekker etter hvert bokens flyt.

Ironisk nok ender den opp med å fremstå noe ufokusert. Men det betyr ikke at den ikke er verdt å lese.

Les også

Lest? Kjør forsiktig, barn scroller!

Hvorfor har vi sluttet å være til stede? Sluttet å si hei, sluttet å snakke sammen.

For det vil neppe finnes en eneste leser som ikke deler Haris bekymringer for hvordan barn omgir seg med algoritmer designet til å holde oppmerksomheten deres over uendelig tid, for hvor passive og lite frie de og vi voksne har blitt.

Eller for hvordan gratisapp’ene vi bruker timevis på hver eneste dag egentlig ikke er gratis i det hele tatt – vi betaler heller med informasjon om bruksmønstre og interesser, som «overvåkningskapitalister» igjen tjener på å selge videre.

Begrepet er til å få frysninger av.

Hari kommer videre inn på emner som søvn, stress, ADHD (hvor han og hans utvalg av eksperter for øvrig går ullent langt i å insinuere at ADHD skylles mer miljø enn arv), kosthold, giftstoffer og informasjonskrig, som i total så absolutt utgjør et skremmende helhetsbilde når man får det ramset opp samlet.

Det er ikke deg det er noe galt med. Selv de mest oppvakte av oss sliter med å holde fokus i møte med big tech og kapitalismens krav om stadig økende prestasjon for å sikre økonomisk vekst, lyder Haris budskap.

Vi må gjøre opprør mot strukturene, ikke mot oss selv. Og det er jo et fantastisk godt poeng. Men «Stjålet fokus» er ikke en fantastisk god bok.

Anmeldt av: Oda Faremo Lindholm

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no