STUNT-FLEIP: For i det hele tatt å få Knut Faldbakken som var uvitende Bragepris-vinner til å bli med på utdelingen, måtte familien si at sønnen, billedkunstneren Matias Faldbakken, skulle gjøre et stunt under bokpris-showet. (F.v Matias, Ida, Mathilde, Stefan. Foran Faldbakken med sin kone Kirvil)Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Knut Faldbakkens barn feiret pappa - kaller ham Knut

Lurte faren trill rundt før Bragepris-heder

Billedkunstner Matias Faldbakken og resten av forfatterens barn måtte lokke med seg sin far til gårsdagens Bragepris-utdeling.

Nina-Beathe Tørum
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Han hadde aldri møtt opp uten videre. Vi måtte finne en måte å lure ham på!
Å få den folkekjære Hamar-forfatteren Knut Faldbakken til å sette sine føtter på et litteraturarrangement som Bragepris-utdelingen, er ingen lek, ifølge hans kone Kirvil Haukelid (62).

Sammen med fire av Faldbakkens fem barn (yngstemann Kristian kom seg ikke hjem fra Madrid), var hun til stede for å se sin ektemann motta årets hederspris under gårsdagens Bragepris-utdeling på Gamle Logen i Oslo. De fikk vite om tildelingen for noen uker siden.

- Matias er så hemmelighetsfull av seg, så det holdt å si til Knut at Matias «hadde et stunt på gang», sier Faldbakkens eldste sønn Stefan (40) når VG treffer familien etter utdelingen.

- Kaller dere faren deres Knut?

- Ja, fatter'n eller Knut. Det har nok med konstellasjonen vi er oppvokst i å gjøre, ler Stefan som har regissert filmer som «Uro» og «Varg Veum - Skriften på veggen»
. Hverken søskenflokken eller far Faldbakken tenker over hvorvidt de kaller ham «Knut», «far», «fatter'n» eller «pappa».
Det tok lang tid før forfatteren, også kjent som den norske litteraturens «bad boy», forsto at det var ham kulturminister Hadia Tajik snakket om da Brage-kveldens siste og gjeveste pris skulle deles ut.

PÅ TIDE: - Det er helt uvirkelig, sa Norges mest uredde forfatter da han mottok Brages hederspris onsdag kveld. Med et smil om munnen, innrømmet han senere at det var på tide med en oppmerksomhet etter over 40 produktive år Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

- Jeg var den siste i hele salen som forsto at det var meg! Da hun nevnte «Uår» begynte det å demre. Jeg ble nesten litt svimmel, humrer en overveldet Faldbakken.
- Selv da kikket han seg rundt etter andre krimforfattere i salen, ler andre sønn i rekken, som er den anerkjente billedkunstneren Matias Faldbakken (39).

«Dette voksenforfatterskapet tilhører et av de lengste og mest omfangsrike i norsk samtidslitteratur, og er trolig også et av de mest leste og omdebatterte», skriver Bragepris-juryen i sin begrunnelse for sitt hederspris-valg.

På tide med en Brage-pris

Til tross for sine over 40 år som produktiv og godt selgende forfatter, har ikke Knut Faldbakken mottatt nevneverdig mange prestisjetunge litteraturpriser. Han syntes derfor det var stor stas å vinne hedersprisen, som omfavner hele hans forfatterskap.

SE VG-TV FRA FALDBAKKENS 70-ÅRSDAG

- Var dette på tide?

- Altså, skal jeg være helt ærlig? Vel, da må jeg si ja, og det er fordi jeg har et stort litterært verk bak meg, sier forfattere, som har skrevet kjente, stadig omstridte romaner som «Sin mors hus» (1969), «Insektsommer» (1972), «Bryllupsreisen» (1982), «Uår» (1974) og «Adams dagbok» (1978). For å nevne noen. Sistnevnte er hans kones klare favoritt.

¬Får kjørt seg av barna

Jeg hadde bare lest et par av bøkene hans da vi traff hverandre, og det fortalte jeg han. Da gikk det et par uker, og så fikk jeg en kjempepakke med «Faldbakkens samlede», forteller hun.

SATELLITT I BANE: - Jeg valgte å bo utenfor byen, på blomstrende Hedemarken. Det er godt å føle at man er en satellitt i bane rundt det litterære miljøet, sa Faldbakken til VG i fjor Foto: Jørgen Braastad, VG

- Jeg er jo en beskjeden type, vet dere, smiler Faldbakken lurt, og det får både barna og hans kone til å le høyt.
Beskjeden eller ikke; en særdeles god far er han i alle fall, ifølge den nesten fullrepresenterte familien. Sønnen Matias er enig med datteren Mathilde (24) i at det er veldig fint å ha Knut Faldbakken som pappa.

- Han har i alle år dekket frokostbordet for hele gjengen her hver eneste dag, og det sier jo sitt, forteller Matias. Om eldstedatter Ida (35) skal trekke frem noe, må det bli farens humor.
- Det er alltid mye latter og moro med pappa, sier hun og henviser til en New York-tur hele gjengen hadde sammen nylig.
- Og mye mobbing! ifølge Mathilde.

- Hvem får kjørt seg mest?

- Det blir fort pappa! ler de og oppsummerer sin far Faldbakken som en god husfar som er opptatt av å samle familien - egenskaper forfatteren selv mener det først og fremst er sønnen Stefan som i høyest grad har overtatt.

- Du har tidvis vært hjemme-pappa?

- Ja, og på den måten har jeg fått god kontakt med familien min. Jeg står også for en del av kokkeleringen, men vi er jo mat-glade folk. Mat er kjærlighet, smiler Bragepris-vinneren og legger til at han ikke tror skrivingen har gått mye utover familien opp gjennom tidene.

Håndgripelig om overfall

EN VELDIG FIN FAR: Faldbakkens datter Mathilde roser sin kokkelerende forfatter-far opp i skyene. - Han har bestandig laget frokost og middag til oss, sa hun til VG i går kveld. Her som 12-åring i 2000 Foto: Lars Erik Skrefsrud, VG

Faldbakken har gjennom sitt årelange og til tider ganske kontroversielle forfatterskap berørt tabuer flest.
- Finnes det et tema Knut Faldbakken ikke kunne skrevet om?
- Hadde du spurt meg for halvannet år siden, ville jeg svart barn og overgrep. Men så fikk jeg denne idéen. Jeg ville gjøre temaet som handler om overgrep og drap på en ung pike håndgripelig, sier forfatteren som de siste ti årene har holdt seg til krimromaner.

- At jeg fikk til boken «Natthagen», er jeg faktisk ganske fornøyd med. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle orke å skrive om det.

Ingen sensasjonsjeger

Under utdelingen belønnet Bragepris-juryen Faldbakkens evne til å holde seg aktuell og kontroversiell - samt hvordan han har vært en av de første forfatterne som har satt søkelys på hva det innebærer å være en moderne mann.
Han har i tide og utide tatt for seg temaer som incest, vold i ekteskapet, overgrep mot barn, seksuelle perversjoner, mannsrollens sammenbrudd og miljøødeleggelse. Enkelte har hyllet ham, andre har sett rødt. Selv mener Faldbakken han er en noe misforstått forfatter.

- Jeg er ikke ute etter sensasjoner, selv om jeg ofte blir beskyldt for det. Jeg skriver på opptur og når jeg har en følelse av at en historie gror i meg. Jeg har bare delvis styring over det jeg skriver, og dette er jeg ikke alene om å tenke. Det blir ofte best når man ikke pønsker ut alt på forhånd, forteller han, og legger til at han er mer uredd som forfatter enn hva han er som privatperson.

For tiden skriver Knut Faldbakken på den siste fjerdedelen av sin neste roman. Han vet nøyaktig hvor han skal begynne å skrive når den er ferdig, men det forblir en hemmelighet i en stund til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder