TRIPPEL-6: Kim Leine (60) har klart det kunststykket å få terningkast 6 for alle tre bindene i sin store Grønlandstrilogi.

En bragd! Bokanmeldelse: Kim Leine: «Etter åndemaneren»

Så er han endelig kommet til veis ende, Kim Leine, med trilogien om Danmarks kolonisering av Grønland. Og for en fest det er å lese det avsluttende bindet!

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel
VG:s terninger viser 6 prikker

For den første boken, «Profetene i Evighetsfjorden», mottok han Nordisk råds litteraturpris i 2013 og fikk terningkast 6 i VG.

Fem år senere kom oppfølgeren, «Rød mann/Sort mann», som igjen viste hvilken formidabel historieforteller han er.

Denne fikk også terningkast 6 i VG.

Disse to bøkene fra Grønland på 1700-tallet, levendegjør fortiden slik bare historiske romaner kan.

Da Leine i fjor tok et avbrekk fra trilogien med grøsser-romanen «Dansk standard», var skuffelsen hos denne anmelderen stor. Hadde han mistet grepet?

Nei, slett ikke!

«Etter åndemaneren», som slippes samtidig på dansk og norsk, viser at historiefortelleren Kim Leine fremdeles kan sine kunster.

Over mer enn åtte hundre sider holder han orden på ulike handlingstråder, går ut og inn av sine karakterer, mange av dem løst basert på historiske skikkelser, og serverer leseren et gedigent stykke klassisk romankunst.

Sjekk: Vant Nordisk råds litteraturpris for denne boken

I dette siste bindet er handlingen i hovedsak lagt til midten av 1880-årene, altså et godt stykke nærmere vår tid. Mye har skjedd siden koloniseringen og misjoneringen begynte på Grønland nesten to hundre år tidligere med den dansk-norske presten Hans Egede i spissen.

OM FORFATTEREN: Kim Leine (f. 1961) er en dansk-norsk romanforfatter. Han ble født i Norge og flyttet til Danmark som 17-åring, hvor han utdannet seg til sykepleier. Siden flyttet han til Grønland, der han bodde i 15 år. I 2004 vendte han tilbake til Danmark, og debuterte med den selvbiografiske romanen Kalak i 2007.

Misjoneringen har satt sine spor, mange grønlendere har også dansk blod i årene, «blandinger» kaller man dem.

På kartet finnes det fremdeles uutforskede områder. Østsiden av verdens største øy er ukjent territorium, og den danske kongen har sendt ut en ekspedisjon ledet av løytnant Holm. Kan de finne rester etter en gammel nordisk bosetning kalt «Austerbygden»? Og hva med de kannibalske hedningene det fortelles om? 

«Kjære bror. Når du leser dette brevet er jeg død ... Så les dette veldig nøye, bror, og gjør det jeg ber deg om. Det er viktig, for deg, vår familie, for Grønland.»

Brevet er til kateketen Hanseeraq i bygda Sydprøven.

OVERSETTER SELV: Kim Leine skriver sine bøker på dansk, før han selv oversetter dem til norsk. I 2013 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris for «Profetene i Evighetsfjorden».

Broren skriver om løgner, skyld og gull og ber om at få sendt sønnen Jens til København. Ett år tidligere har de to brødrene gravd frem en gullskatt gjemt i graven til Hanseeraqs første kone.

I Sydprøven bor også Hanseeraqs datter Sara, samt den gåtefulle, slagrammede Julius Krabbe, som liker å tegne portretter av tjenestepikene sine, og har barn både med den ene og andre.

Og i København, ja, der hores det minst like mye, og Jens blir innlemmet i det utsvevende nattelivet og homsemiljøet rundt forfatteren Herman Bang.

Les også

Fått med deg anmeldelsen av Knausgårds siste: Litterær horror!

Store tanker og skumle hendelser. Bare Knausgård kan skrive som Knausgård.

Leine kryssklipper mellom Sydprøven, København og ekspedisjonen på østkysten, og vikler kyndig ut nettet av hemmeligheter han har spunnet rundt sine karakterer.

I alle de tre bindene har Leine brukt skjønnlitteraturen til å vise de komplekse konsekvensene av koloniseringen. Forfatteren er sanselig til stede i språket, og får frem dybden i menneskesinnene og skjønnheten i den storslåtte grønlandske naturen.

Som i de to foregående bøkene handler det om den innviklede sameksistensen mellom dansker og grønlendere, kristendom og hedenskap, om begjær og bedrag og den mørke arven som binder dem.

Det er vilt, vakkert, underholdende og lærerikt. 

Kim Leines «Etter åndemaneren» er en verdig avslutning på det som godt kan være det siste tiårets viktigste nordiske romanverk. 

Anmeldt av: Gabriel Michael Vosgraff Moro

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no