FRA ANDREAS TIL TIX OG TILBAKE: Fortellingen om Tix er fortellingen om den stygge andungen, mener Andreas «Tix» Haukeland.

Beveger mer enn forventet! Bokanmeldelse Andreas Haukeland: «Tix: Den stygge andungen»

Andreas Haukelands memoarer beveger mer og gjør større inntrykk enn forventet. Uavhengig av hva man måtte mene om Tix.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel
VG:s terninger viser 4 prikker

Om det siste året har framstått som en nasjonal omfavnelse av Andreas «Tix» Haukeland, er det fordi det stemmer. Ikke bare triumferte han i Melodi Grand Prix. Han ble også kåret til Årets Spellemann, etter å ha gått ut av 2020 som årets mest spilte norske artist. Blant annet.

Så i kveld er det lov å skrive memoarbok.

«Tix: Den stygge andungen» er forfattet med tanke på at barn helt i niårsalderen skal lese. Språkføringen er monologbasert, enkel og noe tørr. Hovedlinjene er heller ikke nye for de som har fulgt litt med de siste årene.

De blir ikke dårligere av den grunn.

Haukeland beskriver en oppvekst preget av den nevropsykiatriske forstyrrelsen Tourettes syndrom. Der han mer eller mindre blir fullstendig utestengt fra de fleste sosiale settinger fordi han sliter med ukontrollerbare tics.

Vi lærer også om en annen utfordring med syndromet: Tvangstanker.

Les også

Les intervjuet: – Jeg har en lang liste med drøye hemmeligheter

Først tar han med barn- og unge bak TIX’ fasade i ungdomsboken «Den stygge andungen», så har han en idé om å ta med…

I Andreas Haukeland sitt tilfelle gir dette blant annet utslag i en millimeterpresis nøyaktighet i skolearbeidet. Samt driven til å ikke gi seg når han vil lære seg å spille gitar og piano.

Tvangstankene bistår også med en slags ærgjerrig standhaftighet som blant gjør ham i stand til fokusere på å få spare til utstyret han trenger for å føre musikkinteressen videre. Her utbrodert med en lengre og passe levende anekdote om blant annet fyrverkerismugling. Som muligens er en godt fortalt skrøne.

Om ikke så, håper jeg sikkerheten på enkelte videregående skoler i Bærum har tatt seg opp.

Les også

Raser mot Spellemannprisen og «festmusikk»-kategorien: «Drittmusikk-pris»

Kritikken hagler mot nyvinningen. En manager for flere av de største hitsnekkerne på markedet synes kategorien vitner om…

Odin Helgheims («Ragnarok») mangaaktige illustrasjoner gjør at fortellingen glir lettere. Flere av dem fungerer også på egen hånd. Den liksomutskjærte gullbarrefonten som brukes på forsiden og i kapitteloverskriftene er hakket for voldsom. Der er sikkert også poenget.

Noe besynderlig er det når Haukeland i god influenserbiografistil ramser opp beløpene som havner på konto etter henholdsvis «Sjeiken 2015» og Ava Max-låten «Sweet but Psycho».

Det bør likevel gi perspektiv i enhvers økonomiske hverdagstilværelse at man kan lande flere millioner kroner som låtskriver på én låt bare på én måned. Så lenge man bare er flink nok, altså.

TIX OR NOT? Bokens misjon er at verden skal se Andreas Haukeland bak Tix-brillene, og gjerne slutte å alltid kalle ham Tix.

Samtidig unngår Haukeland å gå inn på ordbruk og tilsvarende russetøys han har blitt kritisert for. Ei heller får vi noen forklaring på «The Pøssy Project». Når det er sagt: Han unnlater helt den passe idiotiske støt-episoden fra P3 Gull i 2015.

Dette er da heller ikke en beretning om kritikk, selv om musikkbransjen og kritikere gis andre, generelle spark. I stedet vil Haukeland gi leseren håp og tro på seg selv. På at man, tross dårlige utdelte kort i livet, kan få til det meste, til og med å spille på VG-lista, så lenge man bare jobber iherdig og aldri gir opp. Selv når tilværelsen føles som på det mørkeste.

Eller når man sliter med langvarig og inderlig beskrevet kjærlighetssorg, som det virker som han fremdeles ikke har kommet helt over.

Det er fortellinger som gjør mer inntrykk enn man kanskje skulle forvente.

Så er det smått ironisk at bokens misjon også er at verden skal se Andreas Haukeland bak Tix-brillene, og gjerne slutte å alltid kalle ham Tix.

Mens forfatteren selv konsekvent omtaler Stian Thorbjørnsen som Staysman.

Anmeldt av: Tor Martin Bøe

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no