GÅR TIL CAPITANA: Tom Kristensen er en av de store krimforfatterne Aschehoug har jobbet med i mange år. Nå følger han etter Tom Egeland og går til Jørn Lier Horsts nystartede forlag Capitana som er en del av Stordalens forlagsfamilie. Foto: Larsen, Annemor / VG

Aschehoug mister enda en bestselger til Stordalen

Krimforfatter Tom Kristensen bryter med Aschehoug forlag og blir den andre forfatteren de mister til Petter Stordalens nye forlagsfamilie når han nå går til Capitana forlag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det bekrefter Aschehoug overfor VG.

Petter Stordalens inntreden i den norske bokbransjen begynner å bli skikkelig alvor for Aschehoug forlag. På bare fire dager har de mistet to av sine beste krimforfattere til det nystartede Stordalen-forlaget Capitana der Jørn Lier Horst og Jonas Forsang er forleggere.

les også

Stordalens forlags-kupp skaper frykt i bokbransjen

– Sier de vil doble salget

– Vi tar det på største alvor at vi mister allerede etablerte bestselgende forfatterskap og at det skjer på den måten vi nå er vitne til. Dette er forfatterskap vi har utviklet i samarbeid med forfatterne over mange år, sier forlagssjef for skjønnlitteratur i Aschehoug, Trygve Åslund.

Han legger ikke skjul på at han misliker Stordalen og Capitanas fremgangsmåte.

– Vi har fått forståelse for at de kontakter mange av vår godt etablerte og bestselgende forfattere og sier de vil doble salget, sier Åslund.

Det tilbakeviser Jonas Forsang i Capitana.

- Dette er ren løgn. Vi har aldri lovet noen å doble salget. Vårt fokus er på tettere redaksjonell oppfølging og mer omfattende markedsføringsplaner, sier Forsang til VG.

– Kan bli en fin gjeng

– Hva skal Aschehoug gjøre for å holde på forfatterne sine?

– Det jeg kan si er at vi vil fortsette å utvikle og bygge alle de gode forfatterne vi allerede har og rekruttere nye. For oss betyr det at vi blir enda mer bevisste på hva som er viktig og hva vi skal gjøre framover, sier Åslund som sier at Kristensen på alle måter er en betydelig forfatter.

les også

Tom Egeland går til Petter Stordalen-forlag

Tom Kristensen er utdannet siviløkonom og ingeniør og debuterte i 2001 med finansthrilleren «En kule» og i 2006 fikk han Rivertonprisen for «Dødsriket». Han har skrevet 12 bøker og er kalt «en av våre dyktigste thrillerforfattere» av VGs anmelder Sindre Hovdenakk. Han har solgt over 1 million bøker.

Og til VG sier Kristensen at det er to grunner til at han velger å forlate Aschehoug til fordel for Capitana.

– Når det gjelder Capitana er utgivelsene mer konsentrert, i den forstand at de opererer med førre forfattere og færre utgivelser enn de store forlagene. For det andre er det gøy å møte disse folkene i Capitana, som har så mye entusiasme og energi - og en annen måte å jobbe på. Jeg kjenner godt Tom og Jørn, og tror vi kan bli en fin gjeng, forteller Kristensen.

– Aner ikke hvor han har det fra

Han kjenner seg ikke igjen i Trygve Åslunds utspill om at hans nye forlag lover gull og grønne skoger ved en dobling av salget.

– Jeg aner ikke hvor Trygve har det fra. Vi håper jo på mersalg, men en dobling av salget har de aldri lovet meg, sier forfatteren, som understreker at alle forfattere er frilansere og at forlagene må respektere dette.

– Forfattere blir oftest behandlet som frilansere av forlagene. Og da bør heller ikke forlagene bli overrasket over at vi oppfører oss som frilansere, mener han.

I forrige uke uttalte forfatter Tom Egeland følgende til VG om overgangen til Capitana.

– Det er klart at det teller med i totalvurderingen at de virkelig tror på at de kan styrke mitt forfatterskap og nå ut til flere lesere både her hjemme og internasjonalt. Litteraturbransjen er vel en av få bransjer der suksess nærmest brukes mot deg, men det er ikke meg i mot å selge flere bøker.

I går gikk Den Norske Forfatterforeningen ut i VG og sa at de håper ikke Stordalen fortsetter å loppe forlagene for bestselgerne, men det er ingenting som tyder på at Petter Stordalen er ferdig med forfatterjakten.

– Dette kan ingen nekte Stordalen å gjøre, og det er opp til de bestselgende forfatterne å takke ja eller nei. My guess er at vi får en bestselger-forfattervandring til The Thief i tiden som kommer, sier professor Anne-Britt Gran og leder for Center for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI - som har fulgt nyheten om Stordalens inntreden i bokbransjen med interesse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder