HJEMME: Lucinda Riley, ektemannen Stephen Riley og familiens to firbente på eiendommen hjemme i Norfolk i England.

Lucinda Riley strigråt første gang hun så Norge

Den irske suksessforfatteren Lucinda Riley (44) trollbinder leserne med historie, mystikk og romantikk. I sin nye bok har hun lagt handlingen til Norge.

Publisert:
Artikkelen er over syv år gammel

Bruker Edvard Grieg i ny bok

Riley husker godt da hun var fem år og hørte farens vakre beskrivelse av Norge, landet med de mange fjordene.

– Pappa sa at hvis jeg en gang i fremtiden fikk muligheten, så måtte jeg reise og se det med mine egne øyne, forteller Riley til VG.

Det skulle gå nesten 30 år. Først etter farens død i 2004, tok hun ham på ordet.

– Jeg satt på flyet, og tårene fosset da jeg nærmet meg landet han kalte «toppen av verden». I likhet med min far, forelsket jeg meg. Norge var også det aller første landet som inviterte med på bokturné, og det har siden blitt ett av mine yndlingssteder i verden. Jeg var aldri i tvil om hvor andre boken i serien «De syv søstre» skulle utspille seg, sier Riley – kjent for bøker som «Orkideens hemmelighet», «Lavendelhagen», «Midnattsrosen» og «Engletreet».

LES OGSÅ: Suksessforfatter Jojo Moyes har alltid litt valium i vesken

En kjær eiendel fra oppveksten er en LP-plate Riley fikk av sin far, Edvard Griegs musikk til Peer Gynt.

– Den ble virkelig bakgrunnsmusikken til min egen barndom og har alltid vært blant mine favoritter, særlig «Morgenstemning» og «I Dovregubbens hall».

Nye «Stormens søster» handler om Ally, en av de syv adoptivdøtrene til den mystiske mangemillionæren Pa Salt. Etter sin død gir han døtrene ledetråder som fører dem til hvert sitt biologiske hjemland.

– Allys fiktive søken etter fortiden er basert på min egen reise i Norge for å utforske Peer Gynt og Grieg, forteller Riley.

LES VGs ANMELDELSE AV «STORMENS SØSTER» HER!

Romanen er fiktiv, men flere av dem hun møtte på sin vei, er med i boken, som seg selv og med egne navn.

Ikke overraskende har romanen mange linker til både Grieg og Peer Gynt. For virkelig å få føling med de historiske skikkelsene, har Riley besøkt Griegs tidligere hjem på Troldhaugen, og hun har tilbrakt uker i Ibsen-suiten på Grand Hotel i Oslo.

– Jeg fikk til og med lov til å sitte ved Griegs flygel!

ELSKER HISTORIE: Her har den historisk interesserte Lucinda Riley kledd seg ut som en av sine romanfigurer, på selveste Karl Johan. Foto: Astrid Waller

Riley har solgt 450.000 bøker bare i Norge, og hun har toppet listene.

– Helt fra første gang jeg besøkte Norge som helt ukjent forfatter, har jeg blitt varmt mottatt. Nordmenn har trykket meg til hjertene sine, og jeg føler meg som hjemme hver gang, skryter Riley, som har vært på mange besøk de siste årene.

HAR DU LESTE DENNE ANMELDELSEN?: Peter Swanson – «De som fortjener det»

Selv har hun tilbrakt mest tid i Oslo og Bergen – og Trondheim. En drøm er å reise med Hurtigruten. Telemark har hun også fordypet seg i, siden det er der Ally finner sine røtter.

– Jeg har gjort masse research for å finne ut hvor krevende det var i 1876 å ta seg fra Telemark til Oslo, så jeg ble faktisk sjokkert da jeg innså hvor mange pendlere som i dag bor i Telemark og jobber i Oslo.

Riley bor selv i Norfolk i England med ektemannen Stephen Riley og deres til sammen syv barn.

44-åringen har til gode å skrive sin egen biografi, selv om det er mye å ta av, på godt og vondt. Hun har jobbet som skuespiller, opplevd å få ballettdrømmen knust på grunn av alvorlige helseplager og har gått på flere brutale smeller i forfatterkarrieren.

Riley hadde for øvrig et havarert ekteskap bak seg og var alenemor til to da hun i 1999 ble kjent med trebarnsfaren Stephen via en kontaktannonse i avisen. Før den tid hadde hun solgt brudekjolen for å få råd til å kjøpe en datamaskin.

DIKTAFON: Lucinda Riley, her i Oslo i fjor sommer, viser fram uunnværlige «Dick», diktafonen hun leser inn romanene på før hun skriver dem ut. Foto: CATHERINE G. IGHANIAN

Riley er nå svært velstående, har fått to barn til med ektemannen, som er hennes sekretær. Familien bor i et herskapshus.

– Noen ganger tenker jeg at min egen virkelighet faktisk er mer bisarr og kompleks enn den jeg skriver om. Men folks liv er komplisert. Er det noe jeg har lært, så er det at livet er fullt av tilfeldigheter. Det er mitt eget liv et bevis på.

Nettopp fordi hun har opplevd tøffe tider setter Riley stor pris på tilværelsen sånn den er nå. Hun reiser verden rundt og har hus både i Thailand og Frankrike.

– Jeg jobber 24/7, men har aldri vært drevet av penger. Skrivingen er en form for terapi. Jeg har fortsatt vanskeligheter med å fatte at historiene mine er blitt bestselgere verden over. Da agenten min her om dagen opplyste meg om at jeg har solgt syv millioner bøker, holdt jeg på å ramle av stolen!

LES: Knausgård boltrer seg i New York Times

Alle bøkene hennes har historisk base. Som tenåring foretrakk Riley museumsbesøk fremfor nattklubber.

– Jeg er lidenskapelig tilhenger av historiefaget i skolen. Hvordan kan samfunnet vite i hvilken retning vi går, hvis vi ikke forstår hvor vi kommer fra?

Riley er nettopp ferdig med å skrive den tredje boken i serien, som utspiller seg i England.

– Det betyr at jeg har kunnet skrive i mitt eget hjem. Jeg har nemlig til vane å måtte bo en stund i det landet jeg skriver om. Det har vært deilig å sove i min egen seng. Men allerede denne måneden drar jeg til Australia for å starte på bok fire, sier Riley, som elsker at fansen spekulerer på de mange mysteriene i «De syv søstre».

– Ingen vet hva som skjer til slutt, bare jeg – og mannen min, hvis han husker hva jeg har fortalt ham. Det er så gøy med hemmeligheter!

For Riley betyr det mye å kommunisere med fansen på Facebook og Twitter.

– Jeg tror særlig nordmenn fanger den følelsesmessige nerven i bøkene mine, fordi de selv er følsomme og har store hjerter.

– Hva ønsker du for 2016?

– Å få litt ferie! Livet er blitt veldig, veldig travelt på grunn av suksessen. Det er selvsagt fantastisk, men jeg har ikke særlig tid til å slappe av å gjøre «normale» ting.

Når Riley en sjelden gang har fri, er det familien som står i høysetet.

– De betyr alt. For dem er jeg bare mamma, sier Riley, som kommer til Norge igjen i midten av denne måneden for å promotere boken.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no