«Det smaker av hevnroman»

HEVNBOK: Det svenske kjendisparet Martina Haag og Erik Haag ble skilt i 2013. I fjor kom Martina ut med skilsmisseromanen «Det er noe som ikke stemmer» i Sverige - og den solgte i over 200.000 eksemplarer. Nå er den ute på norsk. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Svensk kjendisbrudd ble heftig skilsmisseroman: Bokanmeldelse: Martina Haag: «Det er noe som ikke stemmer»

Mange vil nok kjenne seg igjen i den svenske kjendisforfatteren og skuespilleren Martina Haags nye roman der hun skriver om sin egen opprivende skilsmisse - og det vonde bruddet fra TV-stjernen Erik Haag.

 • Arne Hugo Stølan

Artikkelen er over fire år gammel

VG:s terninger viser 3 prikker

Her skorter det ikke på sterke følelser, men språk og komposisjon kunne vært mange hakk hvassere.

Haag har i flere intervjuer gjort det klart at romanen bygger på selvbiografiske opplevelser. Hennes egen skilsmisse fra ektemannen, TV-personligheten og produsenten Erik Haag i 2014 ble grundig brettet ut i svenske medier. En avgjørende grunn til bruddet var mannens utenomekteskapeligeforhold til en TV-kollega. Også hun sto senere fram og fortalte «sin historie».

Haags fortelling smaker av hevnroman, uten at det nødvendigvis er noe galt i dét. Gode hevnromaner kan jo være en sann svir å lese. Mens dårlige hevnromaner gjerne suger. Spørsmålet er hvor Haags roman plasserer seg på skalaen.

Den Stockholms-baserte, nyskilte kjendisforfatteren Petra Wallin har – av en eller annen uforståelig grunn – fått midlertidig jobb som bestyrer på den mest fjerntliggende og øde turisthytten i Norrbotten. Hun tar fly til Gällivare og fraktes videre med privatbil og helikopter til hytten hun skal bestyre i tre uker. Her begynner hun straks å skrive på et nytt manus hun av forståelige grunner kaller «Den nye boken».

Flere ferske bokanmeldelser her!

Fortellingen veksler mellom opplevelsene i og omkring hytten og ubearbeidete hendelser knyttet til skilsmissen, til mannens skjulte utroskap og til elskerinnen. Følelsene er dype og bitre. Opplevelsen av å være en dumpet og mislykket frue og mor som ikke fikser den høyere middelklassens tilsynelatende behagelige og lykkelige liv er vanskelig å leve med. Mannen Anders er syndebukken, og tilgivelse er utenkelig. Fortellingen holdes konsekvent i jeg-form og krets

er monomant rundt Petras fastlåste opplevelse av skyld og svik og et ødelagt familieliv. Dette er både en styrke og en svakhet ved romanen.

Petras helvete er lett gjenkjennelig. Angst og innestengt raseri truer med å eskalere til galskap. Innbitt fastholder hun forestillingen om det tapte ekteskapelige paradis, mens det vonde og vanskelige i forholdet underkommunikeres eller fortrenges. Dette er den sjokkerte og bedratte ektefelles tragedie og komikk, og Haag er god til å få det fram.

Sterk krim: Terningkast 6 til Karin Fossums siste

Men savnet av nyansering og speilende perspektiver blir etterhvert påtakelig. Det blir for mye av den overforklarende, endimensjonale Petra og for lite av alt det andre. Vi blir mer enn godt nok kjent med henne, men vi kommer ikke nært innpå noen av de andre personene i romanen. Heller ikke Anders. Hans evige unnvikende mantra om at han ikke vil krangle mer med henne, taler kanskje for seg.

Dessuten skriver forfatteren i en slags ukebladsprosa som noen steder forflater til naive bloggmeldinger. Det oppleves som uttværende og gir romanen et sjablonaktig og halvferdig preg. De spenningsskapende elementene ved Petras hytteliv blir ikke spennende nok. Og sluttscenen virker ikke helt troverdig.

Når Petra pakker ned pcen og reiser styrket hjem, er det med nytt manus på harddisken. Hun har skrevet nærmere 200 sider på tre uker. Det kan være hun burde tatt seg noe bedre tid.

Les også

 1. Når bloggere blir forfattere: – Tar ikke sjansen fra andre

  Det er ingen ulempe at bloggerne har mange følgere allerede, men de må ha en god historie.
 2. Bokanmeldelse: John Williams «Augustus»

  «Augustus» – John Williams' roman om Romerrikets første keiser er et mesterlig opus om de dramatiske årene etter…
 3. Forlagene Panta og Bastion bruker falske terningkast

  Forlaget Panta bruker en rekke terningkast 6 i markedsføringen av en ny bokutgivelse.
 4. Arve Juritzen irritert på «husmorporno»

  Forlegger Arve Juritzen blir trist og irritert når han ser at den erotiske romanen «Calendar Girl» går til topps på den…
 5. Lars Mytting har solgt en halv mill. vedbøker

  Fem år etter gigantsuksessen med «Hel ved», har Lars Myttings vedbok blitt et internasjonalt fenomen og rundet en halv…

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Sterk roman om levd liv: Bokanmeldelse: Jens M. Johansson: «Et godt liv»

 2. Kjærlighetssang til en død mor: Bokanmeldelse: Niels Fredrik Dahl: «Mor om natten»

 3. «Eat, Pray, Love»-forfatter Elizabeth Gilbert forelsket i venninnen – skilles fra ektemannen

 4. Sara Danius er død

 5. Linda Boström Knausgård om skilsmissen: – Ting kunne vært annerledes

Fra andre aviser

 1. Geir Gulliksen benekter å ha utlevert eks-kona

  Aftenposten
 2. Litteraturen er på villspor

  Aftenposten
 3. «Alle» i Norge mente at denne boken egentlig ikke burde bli skrevet. Det er liksom for hardt.

  Aftenposten
 4. Ingunn Økland: Olaug Nilssens satiriske drama om virkelighetslitteratur klarer seg ikke på egenhånd

  Aftenposten
 5. Den selvbiografiske romanen: Forfatteren blir Gud eller bøddel

  Aftenposten
 6. Han regnes som en mester i å skrive om sex. Nå har forfatter Geir Gulliksen fått nok.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no