BRAGEPRIS: Forfatteren Tomas Espedal takker for Bragepris for boken «Imot naturen». Nå er boken oversatt til engelsk og Espedal er nominert til prisen for årets verste sexskilding. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Den norske forfatteren Tomas Espedal er nominert til prisen for årets verste sex-skildring i England: Espedal: – Heretter blir det sex-stopp i mine bøker

- En ting er ihvertfall sikkert: Heretter blir det sex-stopp i mine bøker, sier den norske forfatteren Tomas Espedal etter at han er nominert til prisen for årets verste sex-skildring i England.

Artikkelen er over fire år gammel

I 2011 ble Tomas Espedal tildelt Brageprisen i klassen skjønnlitteratur for boken «Imot naturen». - Boken er dristig, elegant og farlig. Teknisk er den virtuos, het det i juryens begrunnelse.

Nå er «Imot naturen» oversatt til engelsk og det anerkjente litteraturmagasinet Literary Review har nominert boken til årets «Bad Sex in Fiction Award».

Det var Bergens Tidende som først omtalte denne saken i Norge.

- Jeg visste ikke at jeg var nominert til denne prisen, men nå har jeg lest meg litt opp på den og sett at utgangspunktet for prisen er nettopp å forhindre dårlige sex-skildringer i litteraturen. Selv om jeg egentlig ikke synes at min skildring er dårlig, skal ihvertfall jeg gjøre mitt for at det ikke blir flere sex-skildringer. Jeg tar prisens formål virkelig til etterretning, sier Tomas Espedal til VG.

Les også: Thomas Espedal vant Brageprisen

Og dette er skildringen som har sørget for at Tomas Espedal havnet på listen over forfattere som har levert årets verste litterære sexskildring, gjengitt med tillatelse fra forfatteren:

«Hun legger ham i bakken, holder hendene hans fast mot gulvet. Hun kysser og slikker ham i ansiktet. Hun biter ham i leppen. Hun biter ham i kinnet. Hun puster ham i øret, roper navnet hans i øret, hun slår håret mot ansiktet hans. hun holder hånden hardt over munnen hans og tar fra ham pusten. Hun rir over ham slik hun har forestilt seg at hun en gang skulle ri over en gutt, en mann, et dyr; hun griper fatt i det lange håret hans med begge hender og rir over ham som om han er en hest ...»

– Egentlig er jeg også svært glad for denne nominasjonen. Det betyr faktisk at noen har lest boken etter at den ble oversatt til engelsk, sier Tomas Espedal videre.

Les også: Bokanmeldelse: Thomas Espedal: «Bergeners»

Den engelske avisen Independent skriver at Espedal er i godt selskap og at dette er en pris som ikke gjelder porno eller eksplisitt erotisk litteratur, men tekster hentet fra skjønnlitterære bøker.

Så langt er det The Smiths-vokalisten Morrissey som med sin ferske bokdebut «List of the Lost» har fått et favorittstempel. Men også dreven forfatter som Erica Jong er blant de nominerte.

Avisen karakteriserer The Bad Sex in Fiction Award som en av Englands mest fryktede litteraturprisen, prisen ingen vil ha.

I år er det 23. gang prisen deles ut og i fjor var det Ben Okri for et utdrag fra boken «The Age of Magic» som ble den tvilsomme ære til del.

Vinneren offentliggjøres 1. desember.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder