BOKELSKERE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit inviterte torsdag kveld på litteraturmiddag på Skaugum. Her hilser Jan Kjærstad på kronprinsparet, mens forlagssjef Håkon Harket og forfatter Lars Mytting står på vent. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit holdt bokmiddag på Skaugum

Kronprinsparet inviterte til bokaften - sjekk gjestelista!

Kronprinsesse Mette-Marit inviterte 29 spesielt utvalgte norske forfattere og bokbransjefolk til middag og litterær aften på Skaugum i går kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På gjestelisten sto forfattere, forlagsfolk, et par bokbloggere og bibliotekansatte. Slottet vil ikke gå ut med gjesteliste, men av forfatterne var blant annet Herbjørg Wassmo, Carl Frode Tiller, Cecilie Løveid, Lars Mytting, Henrik Langeland, Cecilie Enger, Jan Kjærstad og Ingvild H. Rishøi til stede. I tillegg var bransjefolk som Vidar Kvalshaug, forlagssjef Håkon Harket i Forlaget Press og Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås invitert.

Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok imot gjestene, men mye tyder på at det var bokelskeren Mette-Marit som hadde hovedansvar for arrangementet.

– Kronprinsesse Mette-Marit har snakket mange ganger om sin store interesse for litteratur, og tema for gårsdagens litteraturmiddag var litteratur og litteraturens kår i Norge, opplyser kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til VG.

Lars Mytting var en av forfatterne som var på Skaugum i går kveld. Han har i høst hatt suksess med romanen «Svøm med dem som drukner» – som nå har et opplag på 41.000 og er nominert til den norske Bokhandlerprisen.

– Ja, det stemmer det. Det var en privat middag med bokfolk og forfattere, så jeg har ikke så lyst til å uttale meg om det. Men det jeg kan si, er at det var flott å se hvilken plass den norske litteraturen har i kongehuset. De er bevisste på den og oppriktig interessert i den norske samtidslitteraturen, sier Mytting som innrømmer at det var stas å bli invitert.

– Det er selvsagt en ære å bli invitert

– Har kronprinsesse Mette-Marit lest boken din?

– Hehe, det spurte jeg ikke om, sier Mytting.

Vidar Kvalshaug som driver Kvalshaug forlag, sier til VG at det var en hyggelig middag.

– Det var hyggelig, og som forlegger er svært glad for at kronprinsesse Mette-Marit bruker sin tid på inspirere folk til å lese. Litteraturen fikk uventet drahjelp da hun tøffet av gårde med litteraturtoget i vår, og vi trenger all drahjelp vi kan få. Bare å håpe at hun lager nytt litteraturtog, sier Kvalshaug.

BOKBRANSJE: Forlegger Vidar Kvalshug hilser på kronprins Håkon, og Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås står for tur. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpixI vår dro kronprinsessen nemlig på litterær togreise i Nordland og Nord-Trøndelag, på det hun kalte Litteraturtoget – der mottoet var «Det finnes en bok for alle».

– Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker. Det å lese, de indre bildene det skaper, de følelsene det fremkaller – har gjort meg til både et bedre, klokere og mer reflektert menneske. Men først og fremst har historiene vært mitt fristed, sa hun i åpningstalen da.

I sommer arrangerte hun også Åpent bibliotek i Dronningparken ved Slottet – der hun blant annet presenterte noen av sine egne yndlingsbøker.

Kronprinsparet har ifølge NTN arrangert temamiddager i flere år, gjerne på høsten. Temaene har spent fra frivillige organisasjoners aktiviteter til unge gründere, fra toppidrett til norsk design. Middagen og den påfølgende praten er for spesielt inviterte, og hensikten er å skape en arena for kontakt, utvikling og kunnskapsoverføring.

Tidligere har kronprinsesse Mette-Marit uttalt om sin leserglede:

– Jeg leser mye rart og mye forskjellig. Jeg leser på fly og om sommeren, og om natten når huset er helt stille. Jeg leser i solen, og i bilen på vei til jobb. Jeg leser med barna og jeg leser sammen med venner. Og så prater jeg. Om bøkene, om hvorfor den ble så viktig da, og hvorfor han skriver sånn som det og hvordan den boken ble viktigere enn den andre eller den tredje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder