Hovedinnhold

Goebbels - løgner, sviker og horebukk

FAMILIEN POSERER: Familiefoto fra 1942 av familien Goebbels. Alle seks barna ble drept med cyanid før Magda og Joseph begikk selvmord. Goebbels' stesønn Harald Quandt i Luftwaffe-uniform er manipulert inn i bildet. Han satt i alliert fangenskap og levde til 1967. Foto: SPARTACUS FORLAG
FAMILIEN POSERER: Familiefoto fra 1942 av familien Goebbels. Alle seks barna ble drept med cyanid før Magda og Joseph begikk selvmord. Goebbels' stesønn Harald Quandt i Luftwaffe-uniform er manipulert inn i bildet. Han satt i alliert fangenskap og levde til 1967. Foto: SPARTACUS FORLAG
STOCKHOLM (VG) Joseph Goebbels' egen kone kalte ham «en djevel i menneskeham». Klumpfoten og den strenge katolske oppfostringen la det psykologiske grunnlaget for nazi-propagandaministerens forbrytelser, mener historiker.

Denne saken handler om:

Fakta

Joseph Goebbels
1897-1945
 • Hitlers propagandaminister fra 1933 til 1945.
 • Ansvarlig for Nazi-Tysklands offentlige presentasjon av seg selv.
 • Formet tysk presse, radio og filmproduksjon til et effektivt propagandaapparat.
 • Forsto at propaganda ikke kan inneholde åpenbare løgner à la Komiske Ali for å være troverdig.
 • Ble medlem av nazipartiet i 1924, Gauleiter i Berlin fra 1926.
 • Glødende antisemitt og sterkt medvirkende til at holocaust ble en realitet.
 • Ansvarlig for at Tyskland erklærte den totale krig i 43, som medførte at hele samfunnet og industrien ble innrettet på krigsinnsats og produksjon.
 • Ble i bunkeren i Berlin med Hitler helt til slutten.
 • Der lot han og kona Magda sine seks barn forgifte før de tok sitt eget liv.

Les om Goebbels på Wikipedia

Lars Ericson Wolke

 • Født 1957, professor i historie ved Försvarshögskolan i Stockholm.
 • Aktuell med «Joseph Goebbels. En biografi» (Spartacus forlag).

- Jeg er ikke psykolog, men jeg mener to forhold er sentrale i å forstå Goebbels: en streng katolsk oppfostring og klumpfoten, som gjorde ham til et mobbet og ensomt barn, sier Lars Ericson Wolke, som har skrevet «Joseph Goebbels. En biografi».

LES BOKANMELDELSEN:  Mytoman løgnhals

- Da Goebbels mistet gudstroen som ung mann og ble høyreradikal, oppsto det et vakuum. Jeg tror Hitler på et vis ble et gudssubstitutt for ham.

For Goebbels er alt Hitler gjør riktig. Han tilber Føreren med en religiøs intensitet vi ikke finner blant de andre nazilederne.

Hele Goebbels' eksistens var bundet opp til Hitler. Da Hitler begikk selvmord, var det ikke mer å leve for.

- Det sier vel også sitt at han og Magda tok barna med i døden. Ingen andre nazister gjorde det; alle forsøkte å hjelpe sine barn ut av ragnaroket, reflekterer Wolke.

LES OGSÅ: Trodde Hitler bløffet om selvmord

Doktorgrad

Wolke mener Goebbels var den mest interessante av personene innen det nazistiske toppsjiktet: en intellektuell, med doktorgrad i litteratur.

- De fleste andre var råbarkede typer. Dessuten skrev Goebbels dagbøker gjennom alle år og publiserte store mengder artikler. Dagbøkene hans må selvsagt prøves mot andre kilder, men de gir uansett et unikt blikk inn i regimets indre mekanismer, sier Wolke.

- Det er skrevet flere Goebbels-biografier før. Fant du noe som overrasket deg i arbeidet?

- Et nærmere studium gjorde ham slett ikke til en mer sympatisk person. Det som slo meg, var Goebbels totale mangel på empati med alle andre mennesker - fra jødene like til sin egen kone Magda. Han var et isolert, ensomt menneske og hadde ingen virkelige venner noensinne, sier Wolke.

ELSKERINNE: Forholdet til skuespillerinnen Lida Baarova gikk så langt at Hitler måtte gripe inn. Foto: SPARTACUS FORLAG
ELSKERINNE: Forholdet til skuespillerinnen Lida Baarova gikk så langt at Hitler måtte gripe inn. Foto: SPARTACUS FORLAG

Ifølge Wolke svek Goebbels alle - unntatt Hitler.

- Han var en værhane og dolket mange ganger politiske støttespillere i ryggen, om det var opportunt. Også sin kone Magda svek han: Goebbels var en notorisk rundbrenner og ble kalt Bukken fra Babelsberg, grunnet sin store appetitt på kvinner i filmbransjen. Babelsberg var - og er - en stor filmpark i Potsdam rett sør for Berlin.

Bygde elskovsrede

Rundt årsskiftet 38-39 klaget Magda Goebbels til Görings kone, venninnen Emmy, over alle sorgene som denne «djevelen i menneskeham» hadde påført henne.

På Schwanenwerder utenfor Berlin lot han bygge et eget elskovsrede ved siden av hovedhuset. Magda kjente til mannens eskapader.
- Det lidenskapelige forholdet til skuespillerinnen Lida Baarová ble så pinlig for regimet at Hitler selv grep inn og ga Goebbels valget mellom henne og karrieren. Han valgte det siste - og dermed svek han også kvinnen han virkelig elsket, reflekterer Wolke.

Goebbels var også en løgner av dimensjoner.

- Han løy på seg en krigsskade for å forklare haltingen. Det var alltid et sårt punkt at han ikke fikk bli soldat grunnet klumpfoten. Da han fikk makt løy han også om når han ble medlem av partiet, for å fremstå som en av veteranene rundt Hitler.

Holdt utenfor

Goebbels talent som propagandist kjenner vi.

- Likevel forbauser det meg hvor dårlig innsikt han hadde i verden utenfor Tyskland. Han forsto rett og slett ikke hvordan propagandaen hans virket i utlandet og skjønte seg ikke på militær strategi. I tillegg kom en dramatisk overvurdering av egen innsikt, mener Wolke.

Om invasjonen i Norge 9. april skriver han for eksempel i dagboken at «Noen alvorlig motstand finnes ikke».

- Et annet forhold som slo meg, var Goebbels' maktesløshet.

Han er jo den mest kjente av nazistene etter Hitler, men faktum er at han ikke tilhørte den indre sirkelen rundt Føreren.

For eksempel informerte ikke Hitler ham om invasjonen i Norge før dagen før, 8. april.

ET SVIN PÅ STORTINGET: 28. november 1940 kom Goebbels på fire dagers norgesbesøk. Han besøkte blant annet Stortinget, som han mente var «et eksempel på ukultur». I dagboken skrev han at Oslo var en stygg by ... Foto: SPARTACUS FORLAG
ET SVIN PÅ STORTINGET: 28. november 1940 kom Goebbels på fire dagers norgesbesøk. Han besøkte blant annet Stortinget, som han mente var «et eksempel på ukultur». I dagboken skrev han at Oslo var en stygg by ... Foto: SPARTACUS FORLAG


På hele 30-tallet har han ingen reell politisk innflytelse, selv om han er partiets gauleiter i Berlin. Først når det går nedover med regimet fra 1943 får han reell makt. Høydepunktet er talen i Berlins sportspalass der han erklærer den totale krig for det tyske folk.

- Goebbels er kjent som glødende antisemitt?

- Ja, han er helt sentral i å bygge opp den antijødiske stemningsbølgen i Tyskland, mener Wolke.

- Fra tidlig av skriver han ekstremt hatske og grovkornede antijødiske artikler.

- Det er han som regisserer Krystallnatten i 38, da synagoger og jødiske butikker ble rasert over hele Tyskland og rundt 200 jøder ble drept. Gjennom sitt iherdige arbeid for å gjøre Berlin til en jødefri by er han også en av arkitektene bak holocaust. Gang på gang tar Goebbels opp dette spørsmålet med Hitler, forklarer Wolke.

Goebbels tilhørte tidlig den radikale fløyen av nazipartiet.

- Goebbels hadde stor forståelse for kommunismens tanker og samarbeidet endog med Walter Ulbricht under transportarbeiderstreiken i 32. Ulbricht ble jo siden den ubestridte sterke mann i Øst-Tyskland...

- Dette står det ingenting om i DDRs historiebøker, ler Wolke.

Så sent som i 44 skrev Goebbels i dagboken: «Stalin er en mann vi kan forhandle med - ikke Churchill».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok