Hovedinnhold

Henning Mankell får europeisk krimpris

FÅR PRIS: Den svenske forfatteren Henning Mankell. Foto: Bjørn Thunæs/VG
FÅR PRIS: Den svenske forfatteren Henning Mankell. Foto: Bjørn Thunæs/VG
Den svenske forfatteren Henning Mankell er utropt til første vinner av den nye europeiske Ripper-prisen for kriminallitteratur. Prisen er på 11.111 euro eller godt og vel 100.000 kroner.

Mankell ble mandag utpekt til vinner av deltakerne på en stor tysk festival for krimlitteratur og av krimfans i mer enn 20 land. Han vil få overlevert prisen under et arrangement i Unna ikke langt fra Dortmund i mars neste år.

- Med sin serie om etterforskeren Kurt Wallander har Mankell løftet krimsjangeren opp på et nytt nivå, mener kollegaen Lisa Marklund.

Det var hun som i sin tid foreslo Henning Mankell som vinner av den første Ripper-prisen.

Prisen skal ifølge statuttene tilfalle forfattere «som på særlig vis har vist ansvar for kriminallitteraturen og dens videreutvikling. Deres verker skal ha fått en mottakelse i europeiske land som stadfester deres betydning».

Henning Mankells Wallander-bøker er gitt ut i til sammen 33 land. Ved siden av kriminalromanene har han også skrevet barnebøker, og i 1996 fikk han Astrid Lindgren-prisen for «Joel i Norrland og Sofia i Mosambik». (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok