Hovedinnhold

Forfatteren Carlos Fuentes er død

Den mexikanske forfatteren Carlos Fuentes døde tirsdag etter å ha slitt med hjerteproblemer over lengre tid. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/ NTB Scanpix
Den mexikanske forfatteren Carlos Fuentes døde tirsdag etter å ha slitt med hjerteproblemer over lengre tid. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/ NTB Scanpix
Den mexicanske forfatteren Carlos Fuentes er død, 83 år gammel.

Fuentes regnes som en av Latin-Amerikas mest betydningsfulle forfattere og er oversatt til en rekke språk. Mange av bøkene har også kommet i norsk språkdrakt, blant annet romanen «Gringo Viejo» («Gamle Gringo») fra 1985, som ble en bestselger i USA og også ble filmatisert med Gregory Peck og Jane Fonda i hovedrollene.

Viktig

Fuentes var en aktiv og sentral figur i 1960-tallets latinamerikanske litterære bølge - «el boom» - og han bodde i denne perioden for det meste i Paris, hvor han møtte andre unge, latinamerikanske forfattere.

«En av de mest beundrede forfattere i den spansktalende verden er død» skriver

New York Times.

På 60-tallet var Fuentes også involvert i filmskaping, og skrev flere manus med blant andre den nobelpris-vinnende colombianske forfatteren Gabriel García Márquez.

Komplisert forhold til USA

Til tross for et komplisert forhold til USA, foreleste Fuentes ved en rekke universiteter i USA, blant dem Princeton, Harvard og Columbia.

I boken «Tiempo Mexicano» fra 1971 skildrer han forholdet mellom naboene USA og Mexio, og observerer at: «USA er svært dyktige til å forstå seg selv, men svært dårlige til å forstå andre.»

Skrev til det siste

Til tross for hjerteproblemer og skrantende helse fortsatte Fuentes å skrive. Han døde tirsdag på et sykehus i Mexico by, samme dag som han hadde et essay om maktskiftet i Frankrike på trykk i den mexikanske avisen Reforma.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok