Hovedinnhold

Elena Ferrante-bøkene blir TV-serie

Det er nå klart at det skal lages en 32-episoder lang TV-serie av Elena Ferrantes Napoli-bøker om venninnene Elena og Lila.

Det er de italienske produksjonsselskapene Wildside og selskapet bak TV-serien «Gomorrah», Fandango Productions, som skal produsere serien.

Ifølge produsentene skal forfatteren - som er anonym og skriver under pseudonymet Elena Ferrante - også være involvert i TV-produksjonen, skriver The New York Times.

<p>TREDJE BOK: Den tredje boken i serien på fire, kommer på norsk 11. mars.</p>

TREDJE BOK: Den tredje boken i serien på fire, kommer på norsk 11. mars.

De to første bøkene i serien, «Mi briljante venninne» og «Historia om det nye namnet», er ute på norsk - og den tredje boken «Dei som flyktar og dei som blir» kommer på norsk 11. mars. Alle fire bøkene ble utgitt på italiensk mellom 2012 og 2014 - og er også oversatt til engelsk. Både i Norge og internasjonalt har bøkene ligget på toppen av bestselgerlistene, og bøkene er også elsket av kritikerne.

Hør på bokpodden Pocket: Hør alt om mysteriet Elena Ferrante!

Den første boken fikk terningkast 6 av VG, og Aftenposten mente den er «et moderne storverk». I USA har det også tatt av, og der skrev en av anmelderne at «alle burde lese alt av Ferrante», mens på Twitter kan man dele sine leseropplevelser under hashtaggen #ferrantefever.

Forfatteren selv har gjort et poeng av å være anonym - helt siden debuten i 1992: Hun ønsker ikke å være en person i media, og til tross for massive spekulasjoner både i hjemlandet og internasjonalt, vil hun ikke stå frem.

Ferrante-feber: Bare en håndfull mennesker vet hvem som skjuler seg bak pseudonymet Ferrante. (VG+)

– Hun vil at bøkene skal leve sitt eget liv. Hun ønsker ikke å være i offentligheten, hun avskyr medias persondyrking, og hun mener at det at ingen vet hvem hun er, gir henne absolutt frihet i skriveprosessen, sa Samlaget-redaktør Kjersti Instefjord da VG skrev om Ferrante-fenomenet i fjor.

Bøkene følger venninnene Elena og Lila fra barndommen i Napoli i etterkrigstiden og videre opp gjennom hele livet - med italiensk historie og utvikling som et bakteppe.

TV-serien skal filmes i Italia på italiensk. Domenico Procacci, toppsjefen i Fandango, forteller at TV-serien allerede har vært under planlegging i to år, ifølge NY Times.

– Vi har sett potensialet i dette prosjektet bare vokse fra dag til dag. Jeg er sikkert på at vi sammen med Wildside skal få til noe virkelig stort - som også viser respekt for Ferrantes arbeid og vår italienske kultur, samtidig som det også vil ha internasjonal appell, sier Procacci.

Forlagssjef Håkon Kolmannskog i Samlaget, som gir ut Ferrante i Norge, har stor tro på TV-serien.

– Dette synes vi er fantastisk. Den sterke historien, miljøskildringene og de spesielt interessante karakterene, gjør Napoli-kvartetten godt egnet til TV-serie. Romanene ber jo om filmatisert, sier Kolmannskog til VG.

«Mi briljante venninne» var den femte mest solgte nye skjønnlitterære boken i Norge i fjor. Den siste boken i serien, «Historia om det tapte barnet», kommer på norsk til høsten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok