Hovedinnhold

«Utroskap» fikk terningkast én:

Paulo Coelho reagerer på VG-slakt

<p>ERFAREN SKRIBENT: Paulo Coelho har gitt ut en rekke bøker siden debuten i 1974 - men det er ikke alle utgivelsene som blir tatt like godt i mot av anmelderne.<br/></p>

ERFAREN SKRIBENT: Paulo Coelho har gitt ut en rekke bøker siden debuten i 1974 - men det er ikke alle utgivelsene som blir tatt like godt i mot av anmelderne.

Foto: Bjørn Thunæs, VG
«En grøt av religiøst oppgulp, menneskeforakt og spekulativt underholdningsgrums», skrev VGs anmelder om Paulo Coelhos nye bok. Nå slår forfatteren tilbake – i VGs kommentarfelt.

Denne saken handler om:

Paulo Coelho (67) er nok fortsatt mest kjent for «Alkymisten» fra 1988, men den brasilianske forfatteren er svært populær: Han har solgt over 165 millioner bøker verden over. Da Coelho stilte til nettmøte hos VG i 2007, fortalte han at det var lesernes reaksjoner som betydde mest for ham – ikke anmeldernes synspunkter.

<p>FIKK SLAKT: «Utroskap» fikk bare ett øye på terningen av VGs anmelder - og mange er enige med henne, forteller hun.<br/></p>

FIKK SLAKT: «Utroskap» fikk bare ett øye på terningen av VGs anmelder - og mange er enige med henne, forteller hun.

Foto: Bazar Forlag

– Lesernes oppfatning av det jeg skriver er det jeg verdsetter aller mest, sa han den gangen.

Men det er tydelig at anmeldernes terningkast også skaper et visst engasjement hos den drevne forfatteren. 

Syrlig kommentar

Det er snaue to uker siden Coelhos nyeste bok, «Utroskap», ble lansert i Norge. VGs May Grethe Lerum var snart på pletten med en tilbakemelding, og det var ikke mange rosende ord i teksten. «Både handling og språk er så emment og klamt at oversetter Grete Skevik burde hatt smusstillegg for denne jobben», konkluderte anmelderen – og trillet en ener på terningen

I kommentarfeltet nedenfor har en rekke VG-lesere kommentert slaktanmeldelsen, og mange er enige i Lerums sylskarpe formuleringer. En av kommentarene skiller seg ut i mengden – den er nemlig skrevet av Paulo Coelho selv. 

«Takk for enda en anmeldelse, VG. Og takk for de tidligere anmeldelsene deres – det eneste dere gjør er å endre tittel, resten blir kopiert og limt inn. Det avslører bare hvor håpløse dere er, intet annet», skriver forfatteren – og gir dermed tydelig uttrykk for hva han mener om både VG og terningkastet.

<p>TRÅKKER TIL I KOMMENTARFELTET: Forfatter Paulo Coelho<br/></p>

TRÅKKER TIL I KOMMENTARFELTET: Forfatter Paulo Coelho

Foto: Skjermdump

Gjennom Bazar Forlag bekrefter forfatterens agent, Mônica Antunes, at det er Coelho som har skrevet kommentaren. Han fant anmeldelsen på egenhånd, opplyser hun i en epost. 

Enige med anmelderen

VGs anmelder tar det hele med stor ro – og har selv svart på forfatterens kommentar  i kommentarfeltet.

«Hei Paulo! Leste du ikke anmeldelsen der jeg ga deg en femmer for noen år siden?», skriver hun – og viser til «Heksen fra Portobello», som fikk et solid terningkast av May Grethe Lerum.

– Kommentaren hans er rettet mot VG, ikke mot meg personlig. Men jeg synes det er trist at Coelho ikke har fått med seg at det har vært stor variasjon i ordbruken gjennom årene, i hvert fall i mine anmeldelser, sier hun.

Lerum har fått gode tilbakemeldinger på slaktanmeldelsen.

– Jeg har fått ekstremt mange reaksjoner, og alle er enige: «Endelig er det noen som sier ifra», sier folk. Paulo Coelho har utrolig mange lesere, og det er nok mange som føler seg snytt av ham – kvaliteten på bøkene hans har gått nedover de siste årene. Dette har kanskje gjort leserne frustrerte, tror anmelderen.

Har du lest Coelhos «Utroskap»? Hvis ikke, kan du lese et av bokens første kapitler her. Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok