Hovedinnhold

Ambisiøs roman

Bokanmeldelse: Sondre Midthun: «Farvel til alt dét»

<p>FORTELLERTALENT: VGs anmelder mener SOndre Midthun (30) er et frodig fortellertalent, og at hans andre roman fremstår som viktig og ambisiøs.</p>

FORTELLERTALENT: VGs anmelder mener SOndre Midthun (30) er et frodig fortellertalent, og at hans andre roman fremstår som viktig og ambisiøs.

Foto: Cappelen Damm
Sondre Midthuns nye roman er en ambisiøs og tankevekkende fortelling om løgn og forstillelse.

Denne saken handler om:

Den blir en påminnelse om viktigheten av ærlighet når vi vil rydde opp i våre liv.

BOK

Roman

511 sider

Cappelen Damm

Kr 399.-

Hovedpersonen, Dagblad-journalisten Kjølstad (vi får ikke vite fornavnet) har søkt midlertidig dekning i den avdøde farens båt i kystsamfunnet Malangen i Troms, der han vokste opp. Egentlig skulle han reist tilbake til Oslo, men en plutselig innskytelse fikk ham til å hoppe av flybussen.

Lest? Derfor nekter Jussi Adler-Olsen å lese Jo Nesbø

Familiehistorien inneholder svik og omsorgssvikt. Spesielle hendelser omkring farens død har gjort at Kjølstad i mange år har måttet fortrenge og lyve om hva som egentlig skjedde. Nå har behovet for forandringer på alle livsområder tvunget seg fram.

Frodig, nært og humoristisk tegner Midthun bildet av en skyldbetynget «lystløgner», som spionerer på samboeren Karin og analyserer alle situasjoner og mennesker han møter. En preget mann, fanget mellom behovet for nærhet og kontroll.

Terningkast 6: «Beste krim på lenge»

Karin på sin side synes det er flaut at samboeren jobber i Dagbladet. Da forteller hun heller venninnene at han studerer til sivilingeniør...

Om forfatteren:

Sondre Midthun (f 1986) kommer fra Ørnes i Nordland.

Han debuterte i 2011 med oppvekstromanen «Kom aldri nærmere» som ble godt mottatt hos anmelderne.

Årets roman er hans andre utgivelse.

Med fin psykologisk troverdighet viser forfatteren hvor innsnevrende livet kan bli når løgn avler løgn, og hvor vanskelig det kan være å komme ut av gamle, skjebnesvangre spor.

Fikk med deg? En norsk jentes sexbekjennelser

Likevel oppleves ikke romanen som helt vellykket. Det blir vel pratsomt til tider, med flere gjentakelser og uttværinger av situasjoner i fortid og nåtid. Del II kunne med fordel vært barbert; de mange skildringene fra journalistmiljøet i Oslo gir f.eks. lite nytt. Flere andre steder kunne vært nevnt. En strammere redigering ville hevet romanen.

Men det er likevel blitt en viktig roman, og det sier sitt om Midthuns frodige fortellertalent.

Anmeldt av: Arne Hugo Stølan

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok