Hovedinnhold

Sveriges nye krimdronning

Bokanmeldelse: Malin Persson Giolito: «Størst av alt»

<p>NY KRIMDRONNING? Malin Persson Giolito (47) har vokst opp med kriminolog og krimforfatter Leif G.W. Persson som far. Selv er hun advokat, har jobbet i Europakommisjonen, bor i Brüssel - og i fjor ble hennes krimroman «Størst av alt» kåret til årets beste svenske kriminalroman av Svenska Deckarakademin.</p>

NY KRIMDRONNING? Malin Persson Giolito (47) har vokst opp med kriminolog og krimforfatter Leif G.W. Persson som far. Selv er hun advokat, har jobbet i Europakommisjonen, bor i Brüssel - og i fjor ble hennes krimroman «Størst av alt» kåret til årets beste svenske kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Foto: Viktor Fremling
Tenåringene Maja og Sebastian står bak en blodig skolemassakre på en svensk videregående skole. Men hva var det egentlig som skjedde den skjebnesvangre dagen?

Denne saken handler om:

«Størst av alt» er en spennende, velskrevet roman om umoden kjærlighet og et trekantdrama som munner ut i en grusom massakre.

Den tilsynelatende skakkjørte 18-åringen Maja er den kloke lille rike pike. Hun skildrer de grufulle hendelsene – og alt som skjer i retten ni måneder senere – med en tenårings kynisk-ironiske distanse. Hun fremstår følelsesløs og kald. Men er det hele en maske?

I pappa GW Perssons fotspor: Les intervju med Malin Persson Giolito her!

Proppfull av samtidens populærkulturelle referanser skildrer hun menneskene hun observerer – foreldrene, vennene, psykologen, forsvarerne, aktoratet, politifolkene.

Lest? Nye opplysninger kan løse 30 år gammel svensk drapsgåte

Språket er muntlig og lettlest og fullt av treffende bilder, som når et siste åndedrag lyder «som et avløp noen hadde helt kaustisk soda i.»

BOK

Krim

Malin Persson Giolito: «Størst av alt»

Cappelen Damm

Oversatt av Monica Carlsen (originaltittel: «Störst av allt»

447 sider

Kr. 379,-

Selv om temaet er grusomt, er tonen gjennomgående humoristisk. Majas mor «raste så fort opp og ned i vekt at man skulle tro det var jobben hennes».

På ett nivå kan romanen leses som et oppgjør med og et tidsbilde av et politisk korrekt og selvtilfreds Sverige.

Dramaturgisk er romanen bygd opp rundt rettssakens tre uker, og med tilbakeblikk i egne kapitler.

Har du hørt? VGs prisbelønnede krimpodcast «Uløst»

Om forfatteren:

Svenske Malin Persson Giolito (f. 1969) debuterte i 2008 med romanen «Dubbla slag». Giolito har bakgrunn som advokat og er datteren til krimforfatteren og kriminologen Leif G.W. Persson.

Rettssalsdramaet er en egen undersjanger i krimlitteraturen – perfeksjonert av forfattere som Erle Stanley Gardner (Perry Mason), John Grisham og Chris Tvedt (Mikael Brenne). I likhet med de tre nevnte har Malin Persson Giolito bakgrunn som advokat – hvilket utvilsomt styrker fiksjonens troverdighet.

Monica Carlsens oversettelse er stram og stilsikker, men jeg forundres over at «förundersökning» 17 ganger oversettes med svesismen «forundersøkelse», som ikke er et norsk politibegrep. På norsk kaller vi arbeidet som leder frem til tiltale for «etterforskning».

Hjemme hos GW Persson: I krimherrens himmelrike (VG+)

«Jurister resonnerer, forfattere fantaserer,» skriver Malin Persson Giolito i etterordet. Som fantasi er denne romanen skremmende virkelighetsnær, gysende, medrivende – og overraskende.

Anmeldt av: Tom Egeland

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok