Hovedinnhold

Dramatikk i ishockeyland

Bokanmeldelse: Fredrik Backman: «Bjørnstad»

<p>EN MANN VED NAVN OVE: Fredrik Backman fikk et internasjonalt gjennombrudd med romanen «En mann ved navn Ove». Nå er han ute med noe så sjeldent som en hockey-roman. Bli med til Bjørnstad - der ingenting betyr mer enn hockey.</p>

EN MANN VED NAVN OVE: Fredrik Backman fikk et internasjonalt gjennombrudd med romanen «En mann ved navn Ove». Nå er han ute med noe så sjeldent som en hockey-roman. Bli med til Bjørnstad - der ingenting betyr mer enn hockey.

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm
Sterk og utfordrende relasjonsroman om livet i et lite samfunn der det bare er én ting som gjelder: Ishockey!

Denne saken handler om:

«Bjørnstad» er et lite, fraflyttingstruet småsted langt nord på den svenske «gläsbygden», der ishockey er både limet og livsblodet for befolkningen, iallfall den mannlige delen.

Siste? Herbjørg Wassmo kommer med en fjerde bok i serien om Dina

Bok

Fredrik Backman: «Bjørnstad»

Roman 426 sider

Cappelen Damm

kr 379.-

Framdriften er langsom i romanens første del. Et stort persongalleri skal på plass, samt en god del informasjon om selve bygda.

De rike bor på «Høyden», de fattige i «Dumpa» og den jevne middelklassen midt imellom. Vi møter trenerne for A-laget, ungdomslaget og guttelaget, (alle menn som ikke akkurat framstår som blendende pedagogiske begavelser) med familier. Hockey-gutta er 15-17-åringer som Kevin, lagets stjerne, bestevennen Benjamin, stortalentet Amat, kraftpluggen Bobo og mange andre.

Fått med deg? Roy Jacobsen kan vinne Booker-prisen som første nordmann

Sportsjefen Peter, advokatkonen Mira, datteren Maya og hennes venninne Ana blir sentrale i handlingen etter hvert som det spisser seg til.

Om forfatteren:

Fredrik Backman er født 1981 og bor i Stockholm med familien.

Han brakdebuterte i 2012 med «En mann ved navn Ove». Boken lå en periode helt på toppen av New York Times bestselgerliste.

«Bjørnstad» er hans femte roman og er etter planen første bok i en serie romaner fra Bjørnstad.

En ugjerning midtveis i romanen sender bygda og de involverte inn i en krisetilstand. Menneskelige hensyn og moralsk rett står mot pengemakt, sponsorinntekter og klubbens omdømme. Det bygger seg opp til en dramatisk konflikt.

Aktuell roman: Så sterk at du nesten ikke tror det er sant

Backman skriver lett, men kan være tyngre på labben når det gjelder antydningens edle kunst. Han flørter gjerne med serieromanens overforenklinger. Enten i setninger som: «Hun har alle følelser i seg samtidig: sinnet, sorgen, maktesløsheten, hevnlysten, hatet, trusselen, skrekken». Eller han gjør enkelte karakterer flate og forutsigbare. Forfatteren har også en tydelig moralsk agenda som han vil ha leseren med på. Greit nok. Men det blir ikke alltid stor litteratur av det.

Lest? Knausgårds Munch-utstilling er en genistrek

På sitt beste risser han opp hendelser og situasjoner med en egen visuell, filmatisk styrke. Ikke noe å si på at «Bjørnstad» skal bli fjernsynsserie. Her er nok av karakterer og opptrinn å boltre seg med!

Anmeldt av: Arne Hugo Stølan

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok